[...] i chrom. Wobec licznych mechanizmów fizjologicznych i biochemicznych, które mają na celu utrzymanie zdrowia, nie pozostają obojętne również witaminy C, D, K i E oraz miedź, mangan, molibden i jod. Niektóre z witamin i składników mineralnych pełnią funkcje budulcowe, czego doskonałym przykładem są wapń i magnez (budujące kości), czy cynk [...]
[...] białka zawierającego wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, których organizm potrzebuje, ale których nie może wytworzyć samodzielnie. Ponadto zawiera magnez, żelazo, mangan, selen, fosfor, miedź, cynk oraz niektóry witaminy z grupy B. Warzywa liściaste Warzywa liściaste to kolejne dobre źródła wapnia, które dostarczają też sporo witaminy [...]
[...] szybsze osiąganie postępów, czy zabezpieczenie przed kontuzjami. Oprócz wymienionych wcześniej elektrolitów warto zwrócić uwagę również na cynk i żelazo, selen i jod, czy mangan i miedź. Zawsze należy porównywać dzienne jadłospisy do norm dotyczących zapotrzebowania i dokonywać niezbędnych modyfikacji. Największe zagrożenie z punktu widzenia [...]
[...] lipidów i węglowodanów oraz na aktywność fosfotransferaz i oksydaz monoaminowych. Wanad występuje głównie we krwi, w połączeniu z transferynami i albuminami. Mangan (Mn): mangan jest niezbędnym pierwiastkiem wymaganym w różnych procesach biochemicznych. Bierze udział w procesach oddychania komórkowego, jest aktywatorem wielu kluczowych [...]
Suplementy mineralno-witaminowe, nazywane potocznie multiwitaminami, są to preparaty zestawiające w swym składzie szeroką paletę witamin i minerałów. W literaturze tematu możemy się spotkać z różnymi sposobami definiowania witamin. Niemniej witaminy to związki organiczne, niezbędne w niewielkich ilościach do przebiegu procesów życiowych, które [...]
Regularnie trenujesz i dbasz o dietę? Zależy Ci na dobrej formie i zdrowiu? Jeśli tak, to Vitamin Pack z ALLNUTRITION jest właśnie dla Ciebie! Suplementacja jest jedynie dodatkiem do diety, więc i tak musisz dbać o to, co masz na talerzu. Być może nie masz do tego motywacji, siły. Może myślisz, że nie ma sensu dbać o dietę? Brak motywacji może [...]
[...] zawierających witaminę E, wykorzystać można witaminy, które będą poprawiały jej przyswajanie, a są to: witamina A, kompleks witamin z grupy B, witamina C, a także mangan, fosfor i NNKT. Witamina E - gdzie jest jej najwięcej? W czołówce źródeł pokarmowych, które zawierają witaminę E, jest olej słonecznikowy, który ze względu na [...]
[...] się u osób eliminujących produkty odzwierzęce. Jest także doskonałym źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza, wapnia i przeciwutleniaczy. Wyróżnia się wysokim poziomem manganu (przeciwutleniacz). Komosa ryżowa bogata jest również w błonnik (7 g błonnika/100 g). Komosa ryżowa jest bezglutenowa, dzięki czemu spożywać mogą ją osoby z [...]
[...] Około 0,2% stanowi woda. Zostaje więc maksymalnie 4,8% na resztę substancji. Sól może zawierać śladowe ilości (do 3%) takich pierwiastków jak wapń, magnez, żelazo, potas, mangan - w zasadzie zależy to od pochodzenia soli. Są to jednak wartości, z punktu widzenia suplementacyjnego, kompletnie nieistotne, i w żaden sposób realnie nie wpływające [...]
Tekst nie chce mi przejść na prywatnych wiadomościach (pewnie za długi), więc wrzucam tutaj. Porównanie jajek, siemienia lnianego i śledzia pod względem wartości odżywczych. ► Jakie jeszcze wartości poza tymi znikomymi omega 3 co - jak udowodniłeś liczbami - jest nieistotne przy spożyciu śledzi czy siemienia czyniłyby je lepszymi? Zacznijmy od [...]
Cześć, nie miałem pewności czy kontynuować stary temat (dotyczył czego innego) czy założyć nowy. W tym podejście mam trochę inne więc może to i lepiej, że będzie to coś świeżego. Kaloryczność dość wysoka ze względu na takie zapotrzebowanie. Stopniowo, co tydzień, dodawałem 250kcal i przy 4500kcal dopiero waga ruszyła, obwody się powiększyły, [...]
[...] niezdrowe dla organizmu, jednak niezdrowy może być nadmiar składników mineralnych jakie dostarczają. Dla przykładu, łyżka kurkumy dostarcza ~26% dziennego zapotrzebowania na mangan + 16% zapotrzebowania na żelazo. Łyżka cynamonu (~8g) dostarczy ~68% dziennego zapotrzebowania na mangan. Łyżka imbiru (~5g) to ~70% zapotrzebowania na mangan. 100g [...]
[...] witamina A, C, K, potas. No właśnie, potasu i Ciebie w diecie mało... ale to później. Ryż brązowy - wartości odżywcze oceniłbym na takie "meh", czyli coś tam ma - głównie mangan - ale nie jest to najlepsze źródło węgli pod tym względem. Spróbuje kaszy gryczanej, amarantusa, quinoa, jęczmiennej. Rób sobie rotację z ziemniakami, które są bogate [...]
[...] czas o sokach 100%. Dla lepszego zobrazowania sytuacji. Sok jabłkowy to w szklance (ok. 248g) 114kcal. 24g węglowodanów prostych, 14,2g fruktozy. Dostarczy Ci ok. 9% RDI manganu i 7% RDI potasu. Reszta witamin i minerałów grubo poniżej 5% lub wcale. Sok marchewkowy w szklance (ok. 236g) zapewni Ci ok 95kcal. ~9g węglowodanów prostych, [...]
[...] czas o sokach 100%. Dla lepszego zobrazowania sytuacji. Sok jabłkowy to w szklance (ok. 248g) 114kcal. 24g węglowodanów prostych, 14,2g fruktozy. Dostarczy Ci ok. 9% RDI manganu i 7% RDI potasu. Reszta witamin i minerałów grubo poniżej 5% lub wcale. Sok marchewkowy w szklance (ok. 236g) zapewni Ci ok 95kcal. ~9g węglowodanów prostych, [...]
W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]
[...] zawierają żelazo w postaci trudno przyswajalnej. I jego wchłanianie przez nasz organizm wynosi około 5%. Absorpcję tego pierwiastka w jelicie cienkim zwiększają miedź, mangan, kobalt i białka zwierzęce. Produkty bogate w żelazo to: mięso (baranina, cielęcina, wołowina, gęś, kaczka, królik) podroby (wątróbka wieprzowa, wołowa, drobiowa, [...]