Większość osób doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że odpowiednio dobrana dieta pod nasz organizm jest kluczem do osiągnięcia sukcesu. Bez względu na to, czy celem jest kształtowanie sylwetki, czy może wyniki sportowe. Liczą się nie tylko kalorie i makroskładniki w postaci źródeł białka, tłuszczów i węglowodanów, ale również jakość pożywienia. [...]
Kształtowanie sylwetki zależne jest od trzech podstawowych czynników. Zaliczyć do nich należy przede wszystkim: 1. Prawidłowe odżywianie. To czy i w jaki sposób będziemy budowali mięśnie, uzależnione jest od ilości kcal i makroskładników, jakie dostarczymy z pożywieniem. W tym celu należy wyliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne: [...]
[...] odpowiedni deficyt, który będziesz sukcesywnie zmniejszał. Nie zaczynał od dużego deficytu, bo później nie będzie z czego ucinać. Oczywiście pamiętaj by odpowiednio ustawić makroskladniki, 2-2,5g białka na kg masy ciała, 30% kcal z tłuszczu, a resztę dać z węglowodanów. Takie rozłożenie zabezpieczy tkankę mięśniową oraz utrzyma hormony na [...]
Chcę przytyć, rozłożyłam makroskładniki według tego, jak jest wyżej napisane. Jak na razie przyjęłam kaloryczność 2100. B: 2*51=102g 2*51*4=408kcal T: 1*51=51g 51*9=459kcal W: 2100-408-459=1233kcal 1233:4=308,25g
Takie pytanie licząc BTW wpisałaś białko przed ugotowaniu czy po Bo 100 g piersi gotowanej to nie ro samo co surowej, albo pdoajesz surowe dane albo po gotowaniu bo tu do gotowanej piersi podpiełaś wartość surowej piersi. tyle temat już klepany a Ty nadal masz problemy z liczeniem A ilość białka się zmienia? Myślałam, że po ugotowaniu mięsa [...]
Budowa masy mięśniowej to cel nie tylko mężczyzn, ale i kobiet. Każdy, kto chciałby dobrze wyglądać, nie może wiecznie redukować. Mięśnie są niezbędne ku temu, aby sylwetka wyglądała estetycznie i kształtnie. Aby więc dobrze wyglądać, niezbędne są dwa podstawowe czynniki decydujące o tym. Są to: 1. Treningi siłowe. Niestety bez treningów siłowych [...]
z zapotrzebowania odejmuje okolo 250-300 kalorii, czyli 2700kcal wyliczonone makroskladniki : BIAŁKO 2-2,5g na kg bialka = 88kg x 2.2 = 190g x 4 = 760 kcal TŁUSZCZ 25% = 2700 * 25% = 675 kcal = 75g WĘGLE = 2700 - 760 - 675 = 1265 kcal = 316g wiec za duzo tluszczow daje, a za malo wegli ?? Zmieniony przez - biegacz9 w dniu 2016-09-26 09:32:45 [...]
Zapotrzebowanie kaloryczne jest niezmiernie istotnym elementem każdej diety. Chcąc podejść profesjonalnie do kształtowania sylwetki, niezbędne jest dokładne jego wyliczenie. Bez wiedzy na temat ilości energii, jaką potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania, nie jesteśmy w stanie kontrolować efektów treningowych. Nie wiemy, czy tak [...]
Patrząc po obwodach ciała wydaje się, że budowa masy mięśniowej jest rozsądnym rozwiązaniem. Z drugiej strony 16 procent tkanki tłuszczowej to granica sugerująca konieczność redukcji. Wrzuć zdjęcia sylwetki. Jeżeli Twoim założeniem nie ma być dieta niskowęglowodanowa, to wygląda to dość dziwnie. Zalecana diety zbilansowanej mówią o 2 gramach [...]
Patrząc po obwodach ciała wydaje się, że budowa masy mięśniowej jest rozsądnym rozwiązaniem. Z drugiej strony 16 procent tkanki tłuszczowej to granica sugerująca konieczność redukcji. Wrzuć zdjęcia sylwetki. Jeżeli Twoim założeniem nie ma być dieta niskowęglowodanowa, to wygląda to dość dziwnie. Zalecana diety zbilansowanej mówią o 2 gramach [...]
Co do blendowania posilkow.. Pytałem dlatego, bo nie wiem czy jest jakaś różnica w zwykłym jedzeniu a tym zblendowanym. Wyczytałem coś takiego: "Najważniejszym powodem, dla których należy ich unikać, jest bardzo duży stopień przetworzenia. Szejki mają co prawda niezły skład, jeśli chodzi o makroskładniki, ale często nie dochodzi do wchłaniania [...]
Czytałem już trochę o CKD. wiem mniej więcej jak to robić, ale te 6 czy 7 posiłków wydaje mi się nierealne. cały mój czas musiałby się kręcić wokół jedzenia a tego chce uniknąć. czy jeśli założone kalorie i makroskładniki dostarczę w 3 posiłkach będzie to miało jakiś wpływ na redukcje? Zmieniony przez - Jakub86 w dniu 2017-10-01 19:07:17
Dieta jest podstawą kształtowania sylwetki. To wiedzą wszyscy. Problem jednak w tym, że nie każdy ją trzyma lub nie każdy wie, w jaki sposób to zrobić. Dlatego też bez wątpienia warto skupić się na jej podstawach, aby poprawić zdrowie, redukować tkankę tłuszczową, czy budować masę mięśniową. Aby ułożyć prawidłowo dietę, warto zapoznać się z jej [...]
Czy zastosowanie diety keto na tak krótki czas miałoby w ogóle sens? MASZ 3 TYGODNIE CZASU I CHYBA WIECEJ NIE ZRZUCISZ WAGI TYM CZASIE NA ZADNEJ INNEJ DIECIE CHOC NIE POLECAM TEGO TYLKO Z TEGO POWODU. POMYSL O WPROWADZENIU LEKKIEGO NEGATYWWNEGO BILANSU ENERGETYCZNEGO (JEDZ MNIEJ) OPROCZ DIETY KETO Jeśli tak, to czy 2 g białka na kg masy ciała [...]
Są dwie opcje : 1) Niepisz że pakujesz bo ,jak wiadomo żeby byc dużym to trzeba duzo jeść a to zajmuje czas i pracodawca pomysli że marnujesz czas w pracy na jedzeniu 2)Napisz w Cv -Pizganie żelastwa ,FORUM SFD.W załączniku znajduje sie mój ostatni cykl wraz z rozpisaną na makroskładniki dieta
Chcąc kształtować sylwetkę, wiele osób zastanawia się nad tym, co zrobić, aby uzyskać jak najlepsze efekty. Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Nic nie da nam tak dobrych efektów, jak dieta ułożona odpowiednio pod nasz organizm i cel jakiś obraliśmy. Chcąc ułożyć dietę, warto zacząć od wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego. Możemy zrobić to na [...]
Napisz jak dokładnie zmieniają się te obwody ciała. Na zdjęciach widać sporą różnicę w poziomie tkanki tłuszczowej. Makroskładniki podawaj w g/kg masy ciała a nie w procentach.
Dobra dieta to i odpowiedni dobór produktów i ich właściwa ilość, żeby zapewnić sobie wszystkie makroskładniki i witaminy - zerknij choćby tu: http://kulturystyka.pl/co-jedza-ladies-sfd/ Polecam też poczytanie linków z podwieszonego tematu z propozycjami do biblioteczni działu - znajdziesz tam m.in. propozycje treningów.
Gainer to kaszana jesli miales na mysli kasze to moge sie zgodzic ... bo stosunkowo blisko jesli chodzi o makroskladniki (choc gainer ma z reguly wiecej bialka)