Nie wiem, czy gdzieś to jest na forum. Jeżeli tak to proszę szanownych modów o kasację. A jak nie ma, to dla ogólnego pożytku... Wapń - mleko, żółte sery, żółtko jaj, skorupiaki, czekolada, figi, groch, fasola, jogurt, brokuły, migdały, nasiona słonecznika Fosfor - nabiał, mięso zwierzęce, ryby (tuńczyk, pstrąg, sardynki, makrela), drób, orzechy, [...]
[...] podejście do tematu. Dieta - właściwie tylko czyste żarcie: dużo ryb, trochę drobiu i wieprzowiny, trochę strączków, czasem twaróg, trochę jajek, dużo warzyw i owoców, sporo makaronów roślinnych, bardzo mało glutenu (jak już to mąka orkisz albo gryczana), dużo bulionów i ryżu. Oliwa z oliwek, masło klarowane, olej kokosowy nierafinowany. Sporo [...]
[...] Mam wrażenie że po nich puchnę wręcz. Dodatkowo mój uraz do nich zwiększyły 3 mce z Montignacem, na którym tych węgli złożonych je się sporo: mąka z pełnego przemiału, makaron durum gotowany aldente, tak samo kasza gryczana niepalona i ryż brązowy lub Montignaca zaczęłam wspólnie z 2 koleżankami, jadłyśmy to samo i one schudły po ok.8 kg [...]
Witam chciałbym żeby ktoś kto się zna rzucił okiem na dietkę którą ułożyłem ... może coś by podpowiedział co by można było poprawić :) Wiek 22lata waga 66kg (teraz ok. 68, ale obliczałem zapotrzebowanie na 66kg) wzrost 175cm treningi 4 razy w tyg bjj, treningi w domu bardziej siłowe 3/4 razy w tyg, bieganie, rower, basen, drążki na świeżym [...]
[...] mniej więcej tak B-225g T-60g W-400g Jeśli chodzi o dobór produktów do przede wszystkim Pierś z kurczaka, jaja, płatki owsiane/orkiszowe, mąka żytnia pełnoziarnista, ryże , makarony pełnoziarniste, ziemniaki ( uwielbiam) kasza gryczana, dużo dużo warzyw, czasami owoce, filet z mintaja/morszczuka, czasami tuńczyk z puszki , oraz twaróg. Od czasu [...]
Witam! chciałbym przedstawić ciekawy artykuł o żelazie,ze względu,że w wyszukiwarce o nim nic niema i wogóle. Żelazo (medycyna-dietetyka) W organizmie człowieka znajduje się od czterech do pięciu gramów żelaza. Około 70% tej ilości jest związane w krwi, głównie w postaci hemoglobiny. W mięśniach żelazo wchodzi w skład mioglobiny, czerwonego [...]
/SFD/Images/2016/2/8/83dd63a8a1b84d8c823dd3f8ac59aa36.jpg Magnez, magnez, magnez… O konieczności dbania o prawidłową podaż tego pierwiastka mówią dziś lekarze, farmaceuci, dietetycy, a nawet… gwiazdy ekranu i celebryci. Preparaty magnezowe należą do najczęściej reklamowanych suplementów diety. To wygląda trochę tak, jakby wyrok mówiący, iż [...]
UWAGA !! prosze nie wpisywać sie dopóki nie doczytasz do końca postu!! Ostatnio zauważyłem że wiele osób pyta ile waży np. średnie jajko, banan, łyżka czegoś tam. Idea tego postu jest taka, żeby każdy wpisywał tutaj gramatury różnych produktów produktów. Uwaga!! I teraz prośba. Prosze wszystkich żeby nie wpisywali tutaj tekstów w stylu "świetny [...]
Lista niektórych produktów, ich przybliżonych miar i ilości w gramach. 1 płaska łyżeczka = 5 ml; 1 płaska łyżka = 10 - 15 ml Nazwa produktu Miara Masa w g. Mleko i przetwory mleczne Mleko 1 szklanka (1/4 l) 200-250 Mleko w proszku 1 płaska łyżka 12--15 Śmietana 1 łyżka [...]
[...] dodatkiem kakao) Co lubisz jeść na obiad : ryba (miruna, łosoś), ryż brązowy, 1x w tyg.ziemniaki, kasza gryczana, soczewica zielona i czerwona, pulpety/spaghetti domowe 100%+makarony pełnoziarniste, frykadelki rybne Co jako przekąskę : owoce, batoniki domowe owsiano-bananowo-kakaowe Co jako deser : budyń bez cukru z owocami, kasza jaglana z [...]
Na forum dość często można zauważyć pytania i problemy związane z gramaturami dawkowania produktów na łyżkach stołowych, tudzież łyżeczkach deserowych, więc pozwolę sobie wkleić taki podręczny "manual" :) Może komuś jeszcze przyda się ten przelicznik, ja często do niego zaglądam, jest bardzo przydatny. 1 łyżeczka to 5 ml 1 łyżka stołowa to 15 ml [...]
Witam! Czy słyszeliście o kaszach "Pesso"? Pszenna Skład: mąka pszenna (98,8%), sól spożywcza Wartość odżywcza w 100g produktu Wartość energetyczna 360 kcal / 1529 kJ Białko 9,9 g Węglowodany 77,4 g Tłuszcz 1,2 g Błonnik pokarmowy 3,0 g Pszenno-kukurydziana Skład: mąka pszenna (64,3%), kaszka kukurydziana (34,7%), sól spożywcza. Wartość [...]
[...] po czym przytyłam 2 kg. Bardzo dobrze się na niej czułam, wyrobiłam sobie (wreszcie!) dobre nawyki żywieniowe. Co jem: ‒ zboża (produkty o niskim IG): brązowy ryż, makaron Durum, chleb żytni lub orkiszowy, kaszę gryczaną, kasze jaglaną (ona ma akurat wysoki IG, ale jest b. zdrowa), jęczmienna, płatki owsiane, orkiszowe, żytnie, mąka [...]
Na forum dość często można zauważyć pytania i problemy związane z gramaturami dawkowania produktów na łyżkach stołowych, tudzież łyżeczkach deserowych, więc pozwolę sobie wkleić taki podręczny "manual" :) Może komuś jeszcze przyda się ten przelicznik, ja często do niego zaglądam, jest bardzo przydatny. 1 łyżeczka to 5 ml 1 łyżka stołowa to 15 ml 7 [...]
Jesteś długi jak miesiąc i cienki jak wypłata? Popraw swoją dietę, zaprzyjaźnij się ze sztangą i zamknij usta wszystkim, którzy kpią z Twojego wyglądu ! NIE TYLKO FACECI Z NADWAGĄ MARZĄ O TYM, BY MIEĆ UMIĘŚNIONĄ, PROPORCJONALNĄ SYLWETKĘ, Z KTÓREJ BYLIBY DUMNI NA PLAŻY I W SYPIALNI. Ich pragnienie posiadania muskularnej klatki piersiowej, [...]
[...] i dwucukry (zwykle glukoza i sacharoza): słodycze, napoje i soki, produkty mleczne (nabiał), przetwory owocowe i warzywne, sosy, b. Cukry złożone (skrobia): kasze, ryże, makarony, pieczywo, płatki zbożowe i mąka. 4. Co to jest IG węglowodanów? Węglowodany ze względu na swoją „złożoność" w różnym czasie są trawione i wykorzystywane przez [...]
Składniki odżywcze dzielimy na: -> budulcowe, ->energetyczne, ->regulujące. Budulcowe Składniki budulcowe służą do budowy i odnowy organizmu; zaliczamy do nich białka oraz sole mineralne. Białka: - stanowią około 20% masy naszego ciała, - są podstawowym minerałem budulcowym komórek i tkanek organizmu, - są także źródłem energii, dostarczają około [...]
[...] zawartości wody, kształtu. Wiadomo, że agrest, jagody, jerzyny i inne owoce mogą być różnej wielkości, wilgotna mąka będzie cięższe od suchej, a o mierzeniu i ważeniu makaronu nawet nie ma co marzyć. Dlatego pamiętajmy, że tabele wagowe mogą ułatwić przygotowywanie posiłków, ale nie należy też im ślepo wierzyć. Łyżka - płaska łyżka do zupy [...]