Magnez, magnez, magnez… O konieczności dbania o prawidłową podaż tego pierwiastka mówią dziś lekarze, farmaceuci, dietetycy, a nawet… gwiazdy ekranu i celebryci. Preparaty magnezowe należą do najczęściej reklamowanych suplementów diety. To wygląda trochę tak, jakby wyrok mówiący, iż suplementacja tym pierwiastkiem jest konieczna już zapadł, a otwarta pozostała jedynie kwestia wyboru „najlepszego” środka. Tymczasem magnez śmiało dostarczyć można z konwencjonalnej żywności i wcale nie jest to trudne. Wystarczy zadbać o to, by w diecie znalazły się następujące produkty:
Kasza gryczana i produkty zbożowe
Pełnoziarniste produkty zbożowe okazują się być znakomitym źródłem magnezu, ale bezdyskusyjnie na prowadzenie wysuwa się kasza gryczana (z botanicznego punktu widzenia nie jest ona zbożem, ale w ujęciu ogólnym jest do zbóż zaliczana). W 100g dostarcza ona bowiem aż 220mg tego pierwiastka i pokrywa ponad połowę zalecanej porcji dziennej. Oprócz wspomnianej kaszy, dość dobrymi źródłami magnezu są także:
płatki owsiane zawierające aż 130mg magnezu w 100g,
ryż brązowy, który w 100g dostarcza około 110mg tego pierwiastka,
kasza jaglana dostarczająca około 100mg wspomnianego pierwiastka na 100g.
Lubiane przez wiele osób razowe pieczywo żytnie to już zdecydowanie druga liga, podobnie jak kasza jęczmienna,. W jednym i drugim przypadku zawartość magnezu nie przekracza 60mg, choć przyznać trzeba, że pełnoziarnista mąka żytnia (podobnie jak pełnoziarnista mąka pszenna), to także niemal 100mg magnezu na 100g.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4533/potrzebujesz-magnezu-zjedz-to