Po przeczytaniu wielu artykułów dotyczących oleju lnianego doszedłem do wniosku (może błędnego), że jest niemal niemożliwe kupić właśnie pełnowartościowy olej lniany, a w szczególności bogaty w omega 3. Jeśli nawet jest tłoczony z odmiany szafir (który zapewnia wysoką zawartość omega 3) i tłoczenie przebiega w idealnych warunkach to potem wszystko [...]
Moim zdaniem bardzo mało omega-3, to że masz wysoko tłuszcze, nie znaczy, że masz same omega-6 spożywać. Ryby, olej lniany, orzechy, siemię lniane, nasiona chia wrzuć.
[...] kokosowego na to plaster sera żółtego czasem 2 kabanosy drobiowe z biedry z kurczaka jak są w lodówce%-) keczup parę ogórków kiszonych i papryką 2. 250g kura warzywa, 10g lniany, i na pale trochę orzechów, kokosowego i z pasek gorzkiej Trening Po 60g izolatu 100g jaglane z 2-3 garście kangusy, 2 banany i czasem borówki pół paczki 3 i 4. to [...]
o3 mozesz uzupelnic nie tylko w formie suplementu, z powodzeniem wykorzystac mozna rowniez tluste ryby, ktore beda zrodlem epa i dha, czy tez tran, orzechy zrodlem ALA, czy tez tluszcze roslinne z olejow tloczonych na zimno, jak olej lniany np. budwigowy
[...] dziwna ;-0 W całej diecie masz 200 g mięsa - mało. Niepotrzebne te wędliny - one żródłem białka nie są. I to co mnie zawsze dziwi - olej z rośliny stricte nieoleistej - jaki sens używać oleju kukurydzianego, czy ryżowego, jak są "normalne" źródła tłuszczy - oliwa, rzepakowy (zimnotłoczony), lniany, awokado - żeby już przy roślinnych zostać.
[...] oleju kokosowego, bo jak spożyję go samego to w zasadzie nie odczuwam jego trawienia. Gorzej w połączeniu z kurczakiem. Jeśli już miałbym mówić o zastąpieni to olej lniany gorzej mi wchodzi. Co ciekawe len mielony mógłbym jeść kilogramami i nic mi nie jest... Szkoda mi tych Omega 3 z oleju i się męczę jedząc na siłę i walcząc ze [...]
W diecie masz złe proporcje kwasów tłuszczowych. Olej ryżowy do eliminacji. Daj za niego oliwę z oliwek, olej lniany. Nie wspomniałeś o tłustych rybach, jak makrela, śledź, łosoś dziki, pstrąg. Warto je dodawać a niekoniecznie tuńczyka.
Kokosowy, bardziej zamiennie masło klarowane, smalec itp. - do smażenia. Oliwa z oliwek OK, chociaż niby ciężko dostać dobrą oliwę, lniany raczej lipa. Ja bardzo sporadycznie smażę też na rzepakowym. Ogólnie z innych źródeł tłuszczu to jeszcze awokado, różne orzechy z umiarem.
[...] większe zakupy. Co do źródeł białka i węgli jestem pewien nie wiem co zapiać na kartce co do tłuszczy. Postanowiłem wydać na tłuszcze maks 100zł: Na pewno biorę: Olej lniany z zielarskiego ( trzymam w lodówce)- tutaj mała buteleczka, bo mam spory zapas lnu oraz lnu mielonego :) Oliwa z oliwek- czy ta z Biedry jest ok? Strasznie mnie drażni [...]