Badania naukowe dotyczące mikrobioty jelitowej oraz powiązanych z nią substancji dosłownie eksplodowały w drugiej dekadzie XXI wieku. W probiotycznych bakteriach jelitowych oraz wszystkich związkach, które wytwarzają, upatruje się nowych metod prewencyjnych i terapeutycznych, zarówno w kontekście zdrowia przewodu pokarmowego, jak i całego [...]
Kwas masłowy, który należy do grupy związków zwanych krótkołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (SCFA), stanowi ważny element ochrony jelit. Ten i pozostałe związki z SCFA (np. propionian) wytwarzane są przez bakterie zasiedlające przewód pokarmowy i regulujące m.in. aktywność układu odpornościowego. Kwas masłowy w jelitach Do SCFA, poza kwasami [...]
Miażdżyca tętnic nazywana jest wymiennie, krócej miażdżycą lub arteriosklerozą. Ta ostatnia nazwa jest spolszczoną wersją nazwy łacińskiej choroby, oznaczającą w tym języku stwardnienie tętnic. Miażdżyca jest chorobą charakteryzującą się pojawianiem się w tętnicach tzw. zmian miażdżycowych. Podstawowym elementem tych zmian jest tzw. blaszka [...]
[...] antybiotyku zabójczego dla patogenów, a jednocześnie niegroźnego dla probiotyków. Szczególnie korzystne dla stanu umięśnienia okazują się szczepy Bifidobacterium produkujące kwas masłowy, będący czynnikiem anabolicznym, wpływającym dodatnio na przyrost masy mięśniowej. Jednocześnie wszystkie pożyteczne szczepy Lactobacillus są wytwórcami kwasu [...]
[...] biologicznie aktywne, które działają i lokalnie, i – po wchłonięciu przez nasz organizm – peryferyjnie, ogólnoustrojowo. Przykładowo wytwarzany przez jelitowe bakterie kwas masłowy może wpływać na proces wytwarzania leptyny w komórkach tłuszczowych oraz – na wydzielanie inkretyn przez komórki przewodu pokarmowego. Stąd finalny efekt dotyka [...]
[...] błonnikowi nierówny. Jak pokazały badania, najcenniejszy błonnik tworzą takie węglowodany, z których odpowiednie mikroorganizmy bytujące w naszych jelitach wytwarzają kwas masłowy, regenerujący komórki jelitowe i regulujący pracę przewodu pokarmowego. Kwas masłowy oddziałuje również pozytywnie na mięśnie oraz wiele innych prawidłowych [...]
Maślan sodu zasłynął szczególnie z optymalizacji kondycji tkanek w przewodzie pokarmowym. Z działaniem tym wiąże się jednak szereg pośrednich aktywności biologicznych, które mogą mieć zbawienne znaczenie dla zdrowia. Źródła: Canani, R. B., Costanzo, M. D., Leone, L., Pedata, M., Meli, R., & Calignano, A. (2011). Potential beneficial effects [...]
[...] mają zdolność do modulacji tej mikrobioty. Działają one przez konkurencję o zasoby z patogenami i poprzez wydzielanie substancji bioaktywnych, takich jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA, np. kwas masłowy). Odporność, lepsze trawienie i regulacja łaknienia SCFA mają szereg korzystnych efektów, takich jak modulacja pH w jelitach, co [...]
Liczba osób z nadwagą, otyłością oraz zaburzeniami metabolicznymi, np. cukrzycą typu 2, rośnie we wszystkich grupach wiekowych, zatem regularnie przybywa publikacji naukowych z obserwacji oraz eksperymentów dotyczących skuteczności narzędzi terapeutycznych stosowanych w tych kierunkach. Źródła: Li, Guang et al. “The effects of probiotics [...]
Trafiłem na te dwa artykuły o kwasie masłowym w przewodzie pokarmowym: http://www.egastroenterologia.pl/Kwas-maslowy-w-zapaleniach-jelit,1901-1279.html http://www.egastroenterologia.pl/Kwas-maslowy-w-przewodzie-pokarmowym,1881-1279.html Poszukałem leku, który zawiera kwas masłowy i znalazłem: http://www.doz.pl/apteka/p49673-Debutir_kapsulki_60_szt [...]
[...] kulturystykę powinny spożywać więcej cukrów, które są dobrym źródłem energii, a nie białek. Zwiększenie spożycia przez te osoby mleka powoduje zbyt wysokie stężenie kwasu mlekowego w ich mięśniach, a ten w dużych ilościach może spowodować uszkodzenie mięśni. Tłuszcze Ludzkie mleko zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) [...]
[...] również na układ krążenia. Trzeba wziąć pod uwagę, że tłuszcze pełnią doskonałą funkcję energetyczną, mocno i na długo sycą. Dzielić je można na poszczególne grupy, na kwasy tłuszczowe nasycone, wielonienasycone, jednonienasycone, nienasycone, ale wyróżniamy też roślinne i zwierzęce, w zależności skąd je czerpiemy. Reasumując, z czego [...]
Witam, Z uwagi na stwierdzony niedobór biorę 1 kapsułkę wit. b12 + 1 kaps. D3 oraz profilaktycznie magnez. Dodatkowo 2 x dziennie kwas masłowy na jelita. Kiedy w diecie mam niedobór białka (ok. 1 g na 1 kg ciała) to dorzucam 30 g białka. Niekiedy dodatkowo krótkie terapie probiotykami. Czy to zbyt dużo? Ile Wy bierzecie dziennie suplementów?
[...] ==================================================================== Nomenklatura cukrów Często w zapisie oligosacharydów i polisacharydów stosuje się, podobnie jak dla aminokwasów, skrócone trójliterowe symbole reszt cukrowych i mrie symbole jednoznacznie definiujące budowę zapisanej cząsteczki. Skróty reszt najpopularniejszych monosacharydów są [...]
[...] pokarmowego. Te komórki składają się po części z białka, które normalnie zostaje poddane recyklingowi. Ciało wchłania je. Dlatego też nie tracimy zbyt dużo. Co więcej, aminokwasy są inne w stosunku do reszty składników odżywczych, jak np. minerały. Minerały, kiedy dostają się do twojego ciała nie są wchłaniane w łatwy sposób, ponieważ konkurują [...]
[...] kulturystykę powinny spożywać więcej cukrów, które są dobrym źródłem energii, a nie białek. Zwiększenie spożycia przez te osoby mleka powoduje zbyt wysokie stężenie kwasu mlekowego w ich mięśniach, a ten w dużych ilościach może spowodować uszkodzenie mięśni. Tłuszcze Ludzkie mleko zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) [...]
[...] kulturystykę powinny spożywać więcej cukrów, które są dobrym źródłem energii, a nie białek. Zwiększenie spożycia przez te osoby mleka powoduje zbyt wysokie stężenie kwasu mlekowego w ich mięśniach, a ten w dużych ilościach może spowodować uszkodzenie mięśni. Tłuszcze Ludzkie mleko zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) [...]
[...] stanach gastrycznych oraz podczas infekcji jelitowych. • Ich stosowanie jest wręcz konieczne w trakcie terapii antybiotykowej. • Szereg badań wskazuje na to, że bakterie kwasu mlekowego mają zasadnicze działanie w profilaktyce chorób nowotworowych, głównie dotyczących układu pokarmowego. • Możliwa poprawa glikemii i wrażliwości na insulinę. [...]
[...] kulturystykę powinny spożywać więcej cukrów, które są dobrym źródłem energii, a nie białek. Zwiększenie spożycia przez te osoby mleka powoduje zbyt wysokie stężenie kwasu mlekowego w ich mięśniach, a ten w dużych ilościach może spowodować uszkodzenie mięśni. Tłuszcze Ludzkie mleko zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) [...]
[...] część zalega w jelitach ( porażka dla metabolizmu ) i gnije, zajmują się nimi bakterie fekalne, co nie jest zbytnio zdrowe dla organizmu. 3 - Mleko zawiera tworzy w żołądku kwas masłowy ( o zgrozo ), wystepuje on np: w zjełczałym maśle. Jest to substancja szkodliwa dla naszego organizmu. Apropo kwas masłowy ma zastosowanie w przemysle do [...]