[...] jest warta suplementacji w każdym przypadku zwłaszcza w Polsce to witamina D3, jednakże aby dobrać dawkę należy zrobić badania. Następnie ważne byś odpowiednio podzielił te kalorie między makroskładniki. Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. [...]
[...] będziesz jadł. Aby wiedzieć ile powinieneś jeść zachęcam byś zerknął na kalkulator poniżej. Jedną z rzeczy, którą musisz wziąć pod uwagę jest fakt, że rośniesz stale więc kalorie powinieneś ustawić jest fakt, że Twoim celem jest masa. Kolejnym punktem, o który warto zadbać jest trening siłowy, dla młodego człowieka jak Ty poczytaj o [...]
Cześć! Jak chcesz zacząć redukcję to najlepiej oblicz swoje zapotrzebowanie korzystając z poniższego wzoru: http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne.
Cześć! Myślę, że troszeczkę za bardzo chcesz się pośpieszyć i dodawanie spalacza tłuszczu jest przedwczesne. Spalacz dodaje się pod koniec redukcji aby uzyskać lepszy efekt i dociąć uciążliwy tłuszcz. Czasami jest tak, że pierwsze efekty widać nawet po miesiącu lub więcej. Pytanie czy Twoja dieta jest odpowiednia i czy Twój trening jest taki by [...]
[...] Zrób eksperyment i sprawdź jak dużo kalorii spożywasz w ciągu dnia - możesz skorzystać z dziennika dietetycznego na potreningu.pl - https://potreningu.pl/kalkulatory/kalorie Dodatkowo zapewne powodem może być fakt, że możesz mieć zbyt małą ilość snu. Jeżeli śpisz mniej niż 7h dziennie możesz działać na Twoją niekorzyść. Dla Twojego [...]
Cześć! Planując redukcję, warto najpierw obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne. Wzór znajdziesz tutaj: http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]
[...] chciał dokonać jakichkolwiek korekt, to sugeruję robić to stopniowo po -200 kcal, ale też nie częściej niż raz na tydzień i obserwować wpływ na wagę. Pamiętaj jednak że kalorie to nie wszytko, niemniej ważne jest dobór składników. Szczególnie istotne jest aby opierać się na produktach nieprzetworzonych lub nisko przetworzonych. Unikać [...]
Cześć! Na samym początku zadbaj o dietę. Wylicz kalorie tutaj masz wzór -> http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze [...]
zacznij sobie od rozlozenia tych kalorii w ten sposob: bialko 2g/kgmc tluszcze 1.2g/kgmc weglowodany - pozostale kalorie zrob sobie pomiary ciala, rano na czczo, waga + obwody, polec takim planem przez 2 tygodnie i ponoc pomiary ciala i wtedy w zaleznosci od wynikow bedziesz dokonywal korekty.
[...] "szybkie jest wrogiem dobrego". Ja też tak mam czasami, że w wyniku gonitwy w ciągu dnia nie zdążę zjeść wszystkiego lub nie odczuwam głody, jednak warto dobić te kalorie lub minimum dobić to białko do wyliczonego zapotrzebowania. Z drugiej strony jeśli zastosujesz mix z odżywki białkowej z porcją masła orzechowego, to tych kalorii [...]
Cześć, Przez ostatnie 1,5 miesiąca zastosowałem się do waszych rad i skupiłem się na redukcji, trzymając się blisko 0 kalorycznego. Myślę, że nadszedł czas żeby w końcu zacząć budować masę. Wymiary, poza brzuchem specjalnie się nie zmieniły, ale zredukowałem tkankę tłuszczową do poziomu, w którym chyba mogę już zwiększyć ilość kalorii w diecie. [...]
[...] wszystkim jak zaczynasz redukcję powinieneś obliczyć odpowiednią podaż kaloryczną, ponieważ to co zauważyłem, to fakt, że masz zbyt ambitny cel i powinieneś rozłożyć redukcję na dłuższy okres, aby była ona bezpieczna dla zdrowia. Przy tak dużym deficycie kalorycznym teraz niedługo będziesz jadł 1500 kcal... Obliczyć kalorie możesz tutaj:
[...] po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są warzywa/owoce/bulwy(ziemniaki)/pseudozboża(ryże/kasze)/zboża. Następnie sukcesywnie powinieneś obniżać kalorie o 200-300 co 7-10 dni lub gdy będziesz widział stagnację. Zachęcam też do regularnego treningu siłowego, tak by zachować jak najwięcej masy mięśniowej. Na początek [...]
[...] na jaki narażasz swój organizm. Niestety nie ma szybkiego rozwiązania. Aby sprawdzić ile powinnaś jeść zachęcam do zerknięcia na poniższy artykuł: Następnie rozłożyć kalorie pomiędzy makroskładniki: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]
Cześć! Ilość tłuszczy zdziebko moim za mała, ilość białka odrobinę duża, ale nie ma tragedii. Generalnie rzecz ujmując zerknij proszę na poniższy artykuł aby obliczyć ilość kalorii potrzebnych dla Ciebie:
[...] odzwierzęcych - mięsa, jaja, ryby, smalec, masło, odżywki omega 3, oliwa z oliwek, olej kokosowy, nasiona, pestki, orzechy. Skup się aby węglowodany pochodziły z: warzyw, bulw, pseudozbóż, owoców. Postaraj się by na talerzu były minimum 3 kolory warzyw. Później zacznij ucinać kalorie z któregoś z tych posiłków i sprawdź czy waga schodzi.
Cześć! W momencie gdy chcesz schudnąć na pierwszy plan wychodzi odżywianie, ponieważ gdy nie unormujesz swojego jedzenia jest wysokie prawdopodobieństwo, że nie schudniesz. Aby unormować swoje żywnie rozpocząłbym od wyliczenia ile kalorii potrzebujesz (1500 kcal może być zdecydowanie zbyt małą ilością). Do wyliczenia ilości kalorii polecam [...]
Tak jak w wielu innych przypadkach także w kontekście odchudzania, "szybkie jest wrogiem dobrego". Oczywiście niżej napiszę Ci jak zrobić to możliwie najszybciej, jednak warto wiedzieć, że czym wolniejsza redukcja tkanki tłuszczowej tym efekt będzie bardziej stabilny, lepszy w kontekście zdrowia oraz estetyki sylwetki i mniejszej utraty mięśni. [...]
[...] dopiero gdy będziesz miał stagnację, wtedy możesz dodać cardio, na przykład 20 minut 3 razy w tygodniu. I znów gdy będziesz miał stagnację odejmij 200kcal. Rób tak na przemian raz odejmij kalorie, a raz dodaj aktywność. Przy odejmowaniu kalorii możesz rotować, że raz odejmiesz z węgli, a raz tłuszczu, a raz po równo z każdego z makroskładników.
[...] o odpowiedni podział makroskładników: Gdy podział już będziesz miała, sprawa wygląda następująco. Dodajesz do każdego dnia 90% kcal spalonych w trakcie jazdy na rowerze (tak jak wskaże Ci zegarek/opaska/pulsometr). Podziel te kalorie w następujący sposób 10% z białka, 10-15% z tłuszczu i resztę z węglowodanów. Problem masz rozwiązany :-))