[...] 0 - 5) Kalorie spożyte w ciągu całego dnia podlicz wieczorem. Po kilku dniach przeanalizuj, czy ilość kalorii jest zgodna z zaleceniami. Jeśli zjadłeś zbyt dużo - pomyśl, jakie popełniłeś błędy. Podkreśl na czerwono produkty, które były w Twojej diecie niewłaściwe i należy zastąpić innymi, o mniejszej kaloryczności. PAMIĘTAJ: dobry skutek [...]
[...] nieprzetworzone, świeże i urozmaicone. WOLNE RODNIKI Ostatnio w wielu publikacjach, audycjach radiowych i telewizyjnych pojawia się pojęcie wolnych rodników i szkodliwości, jakie niosą one dla zdrowia. Czym właściwie są te wolne rodniki? Otóż nazywamy tak wolne, niesparowane elektrony tlenu, które powstają w organizmie w wyniku przemian [...]
[...] rozwiązaniem. 19. MLEKO Mleko jest najzdrowszym pokarmem. Zawiera wszystkie niezbędne dal organizmu składniki. Można by żyć prawie samym mlekiem. Z trzech rodzajów białek, jakie znajdują się w mleku, najważniejsza jest, ze względu na wysoką wartość biologiczną, kazeina. Występuje ona pod postacią kazeinianu wapnia, zawiera liznę i kwas [...]
[...] spacer a nie trucht? Bo masz odpocząć, a nie się męczyć. Spacer w przeciwieństwie do biegu nie podwyższy Tobie poziomu kortyzolu, oszczędzi układ nerwowy, a zachowa korzyści jakie oferuje Tobie bieg – odżywi stawy i mięsnie, poprzez poprawę krążenia. Oczywiście, oprócz spaceru jest wiele innych możliwości – spokojne pływanie, nordic walking, [...]
[...] poniżej, pozwoli na zachowanie odpowiedzialności, motywacji w drodze do pełnej przemiany Twojego ciała. Krótko mówiąc, sukces pozostawia ślad. V-dietrzy oceniają zmiany jakie zaszły w ich ciele, dzięki czemu mogą dokonać potrzebnych korekt, które pozwolą im osiągnąć zakładany cel. Nie myśl o tym, zrób to! Poniżej prezentujemy te cztery [...]
[...] glownymi zrodlami protein w tym czasie powinny byc dla nas bialka jaj, chude ryby, piersi z kurczat, i proteiny w proszku(najlepiej serwatka). Nie bede sie rozpisywal jakie funcje pelnia proteiny w naszym organizmie, kazdy powinien wiedziec ze azot pochodzacy z w.w. wchodzi w sklad tkanek, bialka buduja hormony itp. Ponadto taki stosunek [...]
[...] K. Ponadto tłuszcz ułatwia przyswajanie tych witamin z innych produktów oraz zawiera wiele niezbędnych dla organizmu związków regulujących. O wartości tłuszczu świadczy to, jakie kwasy tłuszczowe wchodzą w jego skład. Im więcej zawiera w swoim składzie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tym korzystniejszy jest jego wpływ na układ [...]
[...] zapachu. Zwalczanie tkanki tłuszczowej Zamiast tłustej wędliny wybierz wędzonego łososia. Łosoś może okazać się najlepszą rzeczą, która nada smak kanapce. Kwasy omega-3, jakie znajdują się w łososiu, mają pozytywny wpływ na likwidowanie warstwy tłuszczu zalegającej na brzuchu. Dodaj kakao kakao proszku do szejku proteinowego lub owsianki. [...]
[...] ryżu, który trawi się szybko lub średnio szybko filiżanką brokuł zwolni tempo trawienia ryżu.(...) tłuszcze obecne w pokarmie również zwalniają tempo trawienia. Łączenie jakiegokolwiek źródła białka zawierającego tłuszcze np. kurczaka, mięsa, całych jaj z jakimi bądź węglami zwolni tempo ich trawienia. Jeśli starasz się jeść chudo możesz [...]
Prace pisałem jakiś czas temu na konkurs niestety nie udało mi się zająć dobrego miejsca ale może komuś będzie się chciało poczytać Temat: "Na jakie czynniki ryzyka narażony jest organizm osoby trenującej? Jak można im zapobiegać/minimalizować w oparciu o dietę". Sportowcy są specyficzną grupą pod względem wymagań żywieniowych . Już od czasów [...]
Rozczytywałem się, w tym temacie i wiem, że są produkty, które by je spalić potrzeba więcej kalorii, niż same posiadają. "przetworzenie pokarmu kosztuje nas więcej energii niż sama wartość energetyczna jedzenia. Krótko mówiąc oznacza to, że trawimy pokarm długo i spalamy przy tym więcej energii niż zyskujemy jedząc dany pokarm" przykłady: - [...]
[...] na nasze zdrowie. Nasze przyzwyczajenia żywieniowe nie zawsze odpowiadają potrzebom organizmu. Najczęściej jemy szybko i byle jak. Nie zwracamy uwagi na wartości odżywcze, jakie są nam potrzebne do prawidłowego rozwoju, a jakich dane produkty nam dostarczają. Jemy po prostu to, co lubimy. Ale czy to jest zdrowe? Zdaniem żywieniowców powinniśmy [...]
[...] to ma skutek? Taki, że wzrasta ciśnienie i zmniejsza się ilość wytwarzanej energii, gdyż magnez wewnątrzkomórkowy jest niezbędny we wszystkich procesach wytwarzania energii, jakie zachodzą w komórce. Lecz, co jeszcze ważniejsze, magnez jest niezbędny do działania insuliny, a także do jej magazynowania. Więc kiedy podnosi się poziom insuliny, [...]
[...] być podawane razem. Tak więc pacjent konsumował własne mięśnie, włącznie z sercem, które próbowano leczyć. Skoro więc rzeczywiście miał umrzeć, to wyłącznie dzięki leczeniu jakie mu aplikowano. Przejdźmy dalej. Pacjentka cierpiąca na zaawansowaną osteoporozę. W szyjce kości udowej i w odcinku szyjnym kręgosłupa odchylenia poniżej normy sięgały [...]
[...] to ma skutek? Taki, że wzrasta ciśnienie i zmniejsza się ilość wytwarzanej energii, gdyż magnez wewnątrzkomórkowy jest niezbędny we wszystkich procesach wytwarzania energii, jakie zachodzą w komórce. Lecz, co jeszcze ważniejsze, magnez jest niezbędny do działania insuliny, a także do jej magazynowania. Więc kiedy podnosi się poziom insuliny, [...]
[...] mogłyby tu wskoczyć, które mają łatwo przyswajalne białko? Czy węglowodany proste mogę uzupełnić np. rodzynkami/bananami? Czy taki posiłek powinien być "obfity" - jakie powinien mieć mniej-więcej proporcje jeśli chodzi o dzienne zapotrzebowanie? 3. Czy posiłek typu: kurczak, ryż i oliwa będzie dobrym rozwiązaniem po jakiejś godzinie po [...]
[...] i ziaren w teorii nie trzeba spożywać w ogóle (choć warto nawet ze względu na minerały). Tak więc ilości tłuszczy wielonienasyconych zmieniają się w zależności od formy w jakiej są dostarczane. Można dostarczyć 1g EPA/DHA, lub ~20g ALA - ostatecznie wyjdzie to na to samo. Całą resztę może w teorii stanowić tłuszcz nasycony, ale staraj się w [...]
Czesc, co do Body-Factory ,jestem równie zaskoczony co Wy, nie mam pojęcia czemu zostało wyłączone a odpowiedzialne osoby nie podnosza sluchawki. Czekamy.. ZAKUPY NA DZIEN OBŻARSTWA(WOLNY OD TRENINGU, 7MY DZIEN TYGODNIA TRENINGOWEGO) Bede jadl do 10 000 kcal z diety + smakołyki dojadane do posilku [...]
[...] je uwzględnić. Zależy to od wielu czynników. Produktów żywnościowych jest tak dużo że ciężko napisać które jeść, a które unikać. Łatwiej jest zdecydowanie wypisać to na jakie powinno się zwracać uwagę, a jakie odsuwać od codziennego jedzenia. Tak więc np. wszelkie fast foody, produkty smażone, jedzenie z restauracji, ryż biały, chleb biały, [...]
[...] nie chodziło o prawdę naukową, a jedynie o znalezienie (jakichkolwiek) argumentów na z góry przyjętą tezę o szkodliwości DO. W początkowej części publikacji autorzy opisują, jakie produkty powinny być spożywane w ramach diety optymalnej. W ogóle nie ma jednak informacji zasadniczej, będącej istotą DO, mianowicie zalecanej proporcji spożycia [...]