SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ujemne kalorie - pytanie + pytanie o błonnik

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2601

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 39
Rozczytywałem się, w tym temacie i wiem, że są produkty, które by je spalić potrzeba więcej kalorii, niż same posiadają. "przetworzenie pokarmu kosztuje nas więcej energii niż sama wartość energetyczna jedzenia. Krótko mówiąc oznacza to, że trawimy pokarm długo i spalamy przy tym więcej energii niż zyskujemy jedząc dany pokarm"

przykłady:

- szparagi
- sałata
- brokuły
- buraki
- kapusta
- cebula
- marchew
- ogórek
- cukinia
- kalafior
- seler
- pomidor
- szpinak
- fasola
- papryka
- czosnek
- rzodkiewka
- jabłka
- pomarańcze
- grejpfruty
- maliny
- truskawki
- cytryna
- arbuzy
- mango
- brzoskwinie
- papaja

Jednak jakoś nie do końca chce mi się w to wierzyć.
Czy by to znaczyło dajmy na to, że przez cały dzień będę jadł tylko jabłka i zjem ich 10 kg dostarczając organizmowi 5000 kcal (może trochę wydumany i mało realny przykład, ale jednak).

Więc dostarczyłem organizmowi za dużo energii, więc normalnym jest, że te około 2300 odłoży się. No, ale skoro mają ujemne/negatywne kalorie, to organizm podczas trawienia powinien je spalić i jeszcze powinno mu braknąć energii na spalenie tych jadłem i sięgnąć po zapas tłuszczu, by się ich pozbyć z czego wychodzi niedobór kaloryczny i tracę więcej kalorii niż dostarczyłem organizmowi.

Trochę wydaje mi się to dziwne.
I absolutnie nie chcę swojej diety opierać o takie cuda, czy też tylko o takie produkty. Zastanawiałem się, czy po prostu tych właśnie produktów nie brać pod uwagę podczas codziennego liczenia kalorii tylko jeść je jako przekąski przy normalnych posiłkach, bądź dodawać bez żadnych wyrzutów, że będzie za dużo.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat, może macie jakąś wiedzę? I czy znacie stronę, która pokaże mi to ile na dany produkt potrzeba energii organizmowi, by go strawił?

A pytanie o otręby (niech będą przenne)

Otręby pszenne
100 g produktu zawiera:
Wartość energetyczna [kcal]:185
Błonnik pokarmowy [g]: 42.4

Skoro organizm nie trawi błonnika, to znaczy, że 78,44 kcal nie jest przyswajane, to czy mogę uznać, iż owe otręby faktycznie mają faktycznie 106,56 kcal?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Ranking TOP10 spalaczy tłuszczu

Chcesz wspomóc walkę z niechcianym tłuszczem? Zastanawiasz się jaki produkt wybrać?

Zobacz ranking
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 4533 Wiek 26 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 34420
Ja kiedyś słyszałem o grejpfrucie,iż rzekomo więcej kalorii potrzeba na jego strawienie niż sam dostarcza. Ale użytkownicy w tamtym temacie jednogłośnie uznali,że to ściema. Jak znajde ten temat to podeślę

Co do błonnika to w otrębach te 185 kcal uwzględnione jest jedynie ze strawnych składników. Te 42g błonnika nie są wliczane

edit: Na sfd nie znalazłem,ale obalenie tego mitu znalazłem gdzie indziej-po angielsku. Z racji,że nie można tu wstawiać linków: wpisz w googlach "digestion energy expenditure grapefruit" i obalenie tego mitu znajduje się w pierwszym oraz drugim linku

Zmieniony przez - Szprota94 w dniu 2012-07-05 23:28:11

Nie ma takich zmian,których my nie możemy wnieść!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 365 Napisanych postów 8676 Wiek 39 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 130652
warzyw nie wliczas w bilans i jesz ich duzo do kazdego posilku. owoce trzeba liczyc- nie jest to beztroska przekąska. blonnik w otrębach j/w. a w innych przypadkach- blonnik sie od puli ww odlicza bo jest niestrawny. np. na ckd gdzie liczy sie w bilans warzywa- odlicza sie z ich ww błonnik

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 136 Wiek 29 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1748
"Co do błonnika to w otrębach te 185 kcal uwzględnione jest jedynie ze strawnych składników. Te 42g błonnika nie są wliczane"
No i właśnie nie wiem czy tak jest jak piszesz, bo w jaki sposób sprawdza się energetyczność produktów ? spala się je chyba i odlicza wytworzoną energię, no to w jaki sposób by niby mieli oddzielać błonnik od strawnej części otrąb ? Chyba spalają wszystko i tyle im wychodzi, nie ? Czy coś pokićkałem..

Zmieniony przez - Kealn w dniu 2012-07-06 16:51:55
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 4533 Wiek 26 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 34420
Laboratoryjnie
Ludzie nie mają celulazy i dlatego nie trawią błonnika

Nie ma takich zmian,których my nie możemy wnieść!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

problem w zwiększaniu masy

Następny temat

"Speisequark" nada sie?

Fruzeliny