Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
[...] na wyciągu. Warto dodatkowo uzupełnić trening o ćwiczenia izometryczne, jak wszelkie formy deski czy też ćwiczenia typu core. Pamiętajmy, że ciężkie, wielostawowe ćwiczenia, jakie wykonujemy na siłowni, również będą rozwijały gorset mięśniowy i wzmacniały brzuch. Mięśnie brzucha traktuj jak inne grupy mięśniowe. Trening brzucha dwa razy w [...]
[...] – zdecydowanie warto sięgać po te produkty jako jedno ze źródeł białka, oczywiście pod warunkiem braku nietolerancji laktozy lub alergii na białko mleka krowiego lub jakiekolwiek innego. Szczególnie popularny wśród kulturystów jest twaróg z uwagi na wysoką zawartość protein, w tym długo wchłaniającej się kazeiny. Dodatkowa korzyść płynąca [...]
[...] Tutaj znajdziesz kilka ciekawych wskazówek: Wejdź 2. Technika - być może się powtarzamy, ale jest to bardzo ważny element każdego ćwiczenia. Technika i świadomość tego, jakie partie mają pracować, to przede wszystkim twoje bezpieczeństwo, a w dalszej kolejności efekty. Jeśli nie jesteś pewna, jak wykonać dane ćwiczenie, skonsultuj się z [...]
Właściwie nie da się opisać wszystkich niuansów, taka praca miałaby kilkadziesiąt stron. Po pierwsze, danego rodzaju dieta nie ma powodować wyniszczenia masy mięśniowej. Bardzo wiele osób stosuje restrykcyjne schematy żywieniowe o kaloryczności nie dopasowanej do wieku, wagi, aktywności, profilu hormonalnego (np. słynne diety 1000-1200 kcal). [...]
Budowa masy mięśniowej jest procesem złożonym. Potrzebne będą odpowiednie działania treningowo-dietetyczne, które są nastawione na przybieranie na wadze. Trzeba tutaj napisać jasno, że w przypadku budowania masy, Twoje ciało musi otrzymywać więcej energii, niż potrzebujesz na co dzień. Mięśnie mając do dyspozycji nadwyżkę kaloryczną, w tym [...]
Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
Aby dieta osoby trenującej była skonstruowana w sposób prawidłowy, musi zawierać odpowiednie ilości białka, węglowodanów i tłuszczów. Oznacza to, że użyte produkty żywnościowe powinny zawierać pełnowartościowe źródła wymienionych makroskładników, głównie białka. Jeżeli chodzi o ważność makroskładnika dietetycznego, białko stanowi główny element [...]
Brak ściśle określonego celu sprawia, iż dryfujesz w przypadkowych kierunkach. Niektóre osoby osiągają w ten sposób pewne rezultaty, ale to wcale nie znaczy, że wiedzą, co robią. W skrócie przejdźmy do najczęściej spotykanych kwestii. Ustalenie celu (np. „masa” czy „redukcja”) jest pierwszym krokiem, następnie dopasowujesz do niego dietę oraz [...]
Tytułowa kwestia wraca co kilka miesięcy i należy do jednych z najczęściej zadawanych pytań. Wbrew pozorom nie da się udzielić prostej odpowiedzi, jeśli ktoś miałby dokonać wyboru aktywności. Uważam, iż nie należy ograniczać zasobu dostępnych narzędzi, a spacery, bieganie i trening siłowy należą do zupełnie innej kategorii. Czy ilość kalorii ma [...]
Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]
Na początku przytoczę druzgoczące dane opublikowane 18 kwietnia 2024 r. Naukowcy zebrali dane od ponad 10 tysięcy osób w wieku ok. 64 lat. 57% stanowiły kobiety, wszyscy pomyślnie przeszli leczenie raka. Okazało się, że 72% trenowało tyle, ile im zalecono, 68% nie było otyłych, ale jedynie 12% spożywało odpowiednią ilość warzyw i owoców i tylko [...]
Przedstawię w skrócie najczęstsze problemy, na jakie napotykają osoby początkujące. Niektóre mogą się wydawać błahe, ale wcale takie nie są. Najczęściej powodem jest stosowanie maszyn, nie wolnych ciężarów. Postaw na fundamenty: podciąganie na drążku, inverted rows, przysiady ze sztangą, wiosłowanie sztangą/sztangielką, wyciskanie leżąc, [...]
[...] oraz przyswajanie kalorii z żywności. Skład flory jelitowej wpływa na wchłanianie składników odżywczych. Może to również mieć wpływ na masę ciała. Niestety nie jest jasne, jakie szczepy bakterii są najbardziej korzystne. Dopóki nie będzie wiadomo więcej, najlepiej jest jeść więcej pokarmów bogatych w probiotyki, takich jak jogurty i [...]
[...] i tłuszczu. Dbając o dietę, nie można zapomnieć o aktywności fizycznej. Czy te nawyki są jakimś wielkim odkryciem? Raczej nie. Z pewnością wielu z Was jest świadomych tego, jakie produkty należy wybierać, by zachować zdrowie. W Polsce od lat promowane jest zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna. Wiemy, żeby wybierać żywność nieprzetworzoną, ale [...]
[...] grochu. Trzeba zaznaczyć, że wielu rodziców obawia się odżywek białkowych, jednak warto porównać je do produktów, które znane są każdej mamie, czyli do mleka modyfikowanego, jakie podaje się niemowlakowi. Odżywki proteinowe mogą stanowić bardzo cenny element diety młodego sportowca. Tłuszcze, czyli energia i zdrowie Tłuszcze w diecie młodych [...]
Przez całe wieki, zanim pojawiły się zamrażarki i konserwy, proces fermentacji był jedną z opcji na wydłużenie zdatności do spożycia niektórych produktów, np. warzyw. Oprócz umożliwienia dłuższego przechowywania fermentacja poprawia ogólną wartość odżywczą jedzenia i przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla naszych jelit. Krótko mówiąc, [...]
[...] itp. może być w jakiś sposób powiązany z wykorzystaniem zwierząt. Choć nazwa na nic nie wskazuje, to już wgłębiając się w temat, może się okazać, że składnik powstał z jakiejś tkanki zwierzęcia, lub przy wykorzystaniu w produkcji innego produktu pochodzenia zwierzęcego. Jakie produkty zatem wybierać? Zawsze najbezpieczniej jest zrobić coś [...]
[...] wydłuża żywotność organizmów niższych (czyli przedłuża życie). Naukowcy sugerują, iż może działać jako substancja wywołująca skutki podobne do tych, jakie przynosi okresowy post (patrz wcześniej intermittent fasting). Z licznych eksperymentów prowadzonych w ostatnich kilkudziesięciu latach wiemy, iż ograniczenie dobowego [...]