Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]
[...] ciała. Jej stymulowanie daje nam możliwości przyspieszenia metabolizmu, zwłaszcza utleniania tłuszczy. Dzieje się to poprzez zwiększoną ciepłotę ciała, która ma związek z tym, jakie pokarmy spożywamy. Zależy również od tego, jak trenujemy i jakie są działania szeregu hormonów i neuroprzekaźników, które będą wpływały na metabolizm tłuszczy.
[...] Najprościej jest włożyć wygodne buty, wyjść na zewnątrz i pobiegać. Mogą to być np. 3-4 minuty spokojnego truchtu przeplatanego minutą biegu w tempie maksymalnym, jakie jesteś w stanie osiągnąć. Wystarczy nawet 15-20 minut takiego treningu. Oczywiście może to być i inna aktywność, jeśli nie lubisz biegać. Unikaj alkoholu Alkohol de [...]
[...] będą pochodziły głównie ze skrobi. Z drugiej strony zjadając owoce, popularny cukier, czy miód, dostarczymy głównie cukrów prostych. Przetworzone węglowodany - czyli jakie? Jak łatwo się domyślić przetworzone węglowodany będą powstawały w wyniku procesów technologicznych. Najczęściej wykonuje się je w celu zminimalizowania kosztów [...]
[...] mięśni, a nie tłuszczu ofc). Przy ok. 183cm wzrostu ważę ~60kg więc trochę mało. Nie będzie to jakaś ścisła dieta z wyliczaniem każdej kalorii, po prostu chciałem zastosować jakieś ogólne zasady, które nie będą upierdliwe ani dla mnie, ani dla mamy (która kuchnią zarządza :p). Teraz pytanie, czy jeśli ćwiczę tylko ten ABS II (dopiero zacząłem go [...]
[...] praktycznie testując każdy zalecenie, ukierunkowane na uzyskanie możliwie najlepszej rzeźby mięśni. Jest on niesamowicie łatwy do wykonania i pozwala na osiągnięcie celów, jakie się przed sobą stawia. Sprawdź go, a sądzę, że będziesz zadowolony z rezultatów. 1. Podawanie węglowodanów. Ustal dzienne spożycie węglowodanów w ilości 4,5g na każdy [...]
[...] skomponowanie odpowiedniej diety. Podczas deficytu kalorycznego wprowadzamy organizm w stan katabolizmu. W zależności od tego, jak duży będzie deficyt kalorii oraz od tego, jakie ustalimy proporcje poszczególnych składników (białka, tłuszczów, węglowodanów) możemy kierować po części tym, z której tkanki ubytek będzie zachodził (czy to będzie [...]
[...] - dzięki zastosowaniu specjalnej diety, pod koniec każdego tygodnia zawodnicy zużywają więcej energii niż jej doprowadzają do organizmu wraz z poźyw i e n i e m . Prawda jakie to proste? Na początku trzeba określić wielkość energii (wielkość spożycia kalorii) potrzebną do utrzymywania masy ciała na jej obecnym poziomie. Następnie należy [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
[...] wyłącznie chrupiąc marchewki, ani nie pozbędziemy się oponki, wyciskając dziesiątki kilogramów. Oczywiście możemy upierać się, że jest inaczej, być może nawet dostrzeżemy jakieś efekty po stosowaniu tylko jednego z nich, ale będą one krótkotrwałe i o wiele mniejsze, niż osiągnięte z ich połącznia. 5. Układamy własną dietę Już od dawna na [...]
[...] przestrzeganie strategii odżywiania. Mając do dyspozycji różne suplementy nie ma wytłumaczenia do omijania zaplanowanych posiłków. Dzięki wielu znakomitym preparatom, jakie są na rynku, zdobywanie potrzebnych dla przyrosty kalorii nigdy nie było tak łatwe jak dziś. Jedynym ograniczeniem mogą być tylko nasze finanse. TRENING Przyrost mięśni [...]
[...] swego organizmu umiejętność „kierowania „ tym hormonem posiądzie wiedzę jak budować beztłuszczowa masę ciała. Regulowanie poziomu insuliny zależy od rodzaju węglowodanów, jakie spożywamy, w korelacji z porą dnia, a zawłaszcza okresem czy jest to czas bezpośrednio po treningu, czy tez znacznie poprzedzający wykonanie sesji treningowej. Należy [...]
[...] śniadania) powinien być obfitszy od pozostałych. W tym celu możemy odjąć nieco makroskładników z innych posiłków i dodać je do posiłku potreningowego. Mamy więc ustalone z jakiej ilości białka, węglowodanów i tłuszczy powinien się składać każdy z naszych posiłków, przechodzimy więc do ostatniego etapu którym jest: *** Układanie jadłospisu [...]
[...] ba nawet mogą przyspieszyć proces utraty tłuszczu. Spożywając 100 gram węglowodanów, można palić się tłuszcz z brzucha a tym samym zmaksymalizować anaboliczne możliwości, jakie daje okres po-treningowy -> tzw. okno anaboliczne. Ponadto, jeśli masz limit do 100 g węglowodanów, na co dzień, nie ma powodu, by unikać takich ważnych produktów jak [...]
[...] naprawdę ciężko (-dla wegetarian), pamiętajmy że białka roślinne nie zawierają wszystkich aminokwasów niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Źródło białka jakie powinno się więc znaleźć w 1 posiłku to różnego rodzaju przetwory mleczne, mleko, jaja kurze i dobrym wyjściem była by odżywka białkowa. Nie możemy zapomnieć o zdrowych [...]
[...] bylam przekonana ze jem super zdrowo }:-( Schudlam dwukrotnie do ok 62 kg (5 i 3 lata temu) - za kazdym razem ksiazkowo wracalam do ok 80kg. Schudlam oczywiscie jedzac jakies szczatkowe ilosci jedzenia, badz same soki i cwiczac Insanity plus biegajac po 10km. ****DIETA************************************************* JAK WYGLĄDA TWOJE [...]
[...] Temat może niezbyt precyzyjny, ale postaram się go doprecyzować wewnątrz, a z racji tego, że to duże forum, to może trafie na kogoś, kto ma/miał podobny problem lub jakiegoś dietetyka, co coś doradzi...Może i dział zły, ale w inne ludzie rzadziej zaglądają :D zmagam się od jakiegoś czasu z bardzo wstydliwym problemem, jakim są meega [...]
[...] wszystko szło pieknie, sylwetka bardzo ładna, kaloryfer na brzuchu Nie bede rozpisywał diety teraz ale znam swoje ciało (a przynajmniej mi sie tak wydawało) żeby wiedzieć jakie ilość wartości odzywczych dostarczać Doszedłem do 75kg na klatke 4 serie po 8 powtórzeń i na tym się zatrzymało i ni chole..y nie chce iść dalej więc zacząłem [...]
[...] kwaśnym, jednakże by efekt tej degradacji był maksymalny pH musi być w granicy 3-4,15. Czas półtrwania odnośnie zamiany kreatyny na kreatyninę według danych opracowania jakiego autorami są(Persky AM, Brazeau GA, Hochhaus G) wynosił przy pH 1,4 ; 3,7 i 6,8 odpowiednio 55 ; 7,5 i 40,5 dni. Zgodnie z tym mniej niż 0,1 g z dawki 5 g może być [...]
[...] Następnym ważnym składnikiem są tłuszcze które również są w niektórych sytuacjach wykorzystywane do dostarczenia energii ale znacznie rzadziej. Nie jest bez znaczenia z jakiego źródła czerpiemy tłuszcze . W diecie piłkarza preferujmy tłuszcze roślinne nad zwierzęcymi. Polecane są tłuszcze : oliwa z oliwek, olej z pestek winogron.... tłuszcze [...]