[...] niż gdy są spożywane osobno. Posiłki wysoko-węglowodanowe oraz wysokotłuszczowe przedstawiają najgorszą możliwe połączenie. Niektórzy ludzie argumentują, że tłuszcz obniża indeks glikemiczny jedzenia i dlatego powinien być obecny w posiłkach z węglowodanami. Jednakże pamiętaj, indeks glikemiczny pokazuje mierzalną odpowiedź organizmu, [...]
To zależy co masz na myśli pisząc "wpływa jakoś", zwiększa na pewno indeks i ładunek glikemiczny ale to nie sprawia, że nagle ziemniaki przestają być wartościowe. Przy takich ilości kalorii jest wręcz niemożliwe żeby nabić węgle z czystych źródeł poddanych minimalnej obróbce termicznej. Poza tym do ziemniaków pewnie dodajesz białko, tłuszcz i [...]
[...] białego i 200 gram srra zółtego i jak tego nie zjem czuje sie źle! mleko jest najlepsze! Zawiera duzo wapnia, białko, łatwo przyswajalną laktoze która dodatkowo ma niski indeks glikemiczny! U mnie 90% białka pochodzi z nabialu. Każdy organizm kiedy sie rozwija robi to dzieki mleku! Jesli mleko było by szkodliwe natura nie wyposarzyła by [...]
Kierować należy się przetworzeniem produktu, a nie indeksem glikemicznych. Zależność tutaj jest taka, że przetworzone produkty (o ile zawierają węglowodany) mają wysoki indeks glikemiczny. Z kolei produkty, które mają wysoki indeks glikemiczny, nie zawsze są przetworzone (przykład ziemniaków). Pieczywo chrupkie to przetworzony produkt. Sama [...]
[...] nie potrafię myślałem na zakupem blendera co myślisz o pomyśle aby tłuszcze (nasiona słonecznika itd) i WARZYWA ciachać w blenderze i tylko tak je jeść? czy zmieni się wtedy indeks glikemiczny tłuszczy? edit. poprawka do ostatniego pytania, czy tłuszcze zciachane w blenderze nadal będą mnie ryzykownym pod względem zafacania się od węglowodanów [...]
i jeszcze pytanie na koniec bo nie jestem pewien. Czytałem gdzieś, że indeks glikemiczny poszczególnych produktów zjedzonych razem się równoważy. czyli jeśli połączę miód o wysokim indeksie z produktami o niskim to rezultat będzie lepszy niż gdybym zjadł miód bez dodatków. Czy to nie jest prawdą? Indeks dotyczy tylko weglowodanow, mam nadzieje [...]
[...] kazali mąka typ 2000, ryż brązowy, makaron żytnii brzuch bolał w dzien w dzien. Zaczłem, jeść biały ryz i cuda, wzdęcia znikły żadnych negatywnych zmian. Jak słysze indeks glikemiczny to zalezy od sytuacji -> leze i płacze ze smiechu lub nawet sie nie odzywam bo widze te nawiedzone oczy i wiem że jakakolwiek dyskusja nie wchodzi w grę. [...]
[...] nie podnosi poziomu insuliny, poza tym owoce zawierają znikomą ilość fruktozy. Nawet pełnoziarniste produkty zbożowe w porównaniu do owoców mają zazwyczaj wyższy ładunek i indeks glikemiczny, co oznacza, że poziom glikemii po ich spożyciu jest mniej stabilny. Mają także wyższą gęstość energetyczną, czyli mniej składników odżywczych na 100 kcal [...]
[...] stromą. Ćwiczenie wyłącznie na wzmocnienie mięśni, bez ambicji do rozwijania szybkości czy wytrzymałości. Żeby nie było że nudzę, ciekawostka - fruktoza, cukier owocowy, ma indeks glikemiczny 30, czyli ponad 2 krotnie mniejszy niż zwykły cukier używany na co dzień. Tak niski indeks oznacza, że cukrzycy mogą to jeść kilogramami i im glukoza we [...]
[...] ile. Jak na warzywo, zawiera ona trochę węglowodanów, więc jak najbardziej można a nawet warto ją wliczać w diecie (w odróżnieniu do sporej części innych warzyw). Indeks glikemiczny nie ma wpływu na jakość produktów. To jakość produktów ma wpływ na indeks glikemiczny. https://potreningu.pl/articles/1595/indeks-glikemiczny-wartosciowy-wskaznik
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
ja tam w indeks glikemiczny wierzę akurat bo jednak insulina spowalnia spalanie tkanki tłuszczowej :) poza tym mniej przetworzone produkty są zdrowsze. A ja szczerzę nienawidzę pepsi i coli bez cukrowych :) W indeks glikemiczny czy ładunek glikemiczny? :-)) Jeśli kierować by się w dzisiejszych czasach IG, to niestety lepiej zjeść czekoladę od [...]
lepszym wyjściem będzie kasza bo ma mniejszy indeks glikemiczny tylko pamiętaj nie rozgotuj jej. A jeśli chesz więcej wiedzieć o ig polecam arty - Indeks Glikemiczny / Ładunek Glikemiczne - Indeks Glikemiczny / Ładunek Glikemiczny
Indeks nie ma nic do tego zbytnio, czekolada ma niski indeks co nie czyni jej zdrowszą od ryżu (wysoki indeks) Czipsy wysoce przetworzony produkt, który zawiera sporo tłuszczy kiepskiej jakości. Jaki wpływ będzie to miało na sylwetkę zależy od całego bilansu kalorycznego, jak jadasz. [...]
[...] glikemii zazwyczaj jest bardziej istotny, co prowadzi do znacznego wyrzutu insuliny, a wynika to z tego, że produkty zbożowe w porównaniu do owoców zazwyczaj mają wyższy indeks i ładunek glikemiczny. Poza tym owoce mają niską gęstość energetyczną i wysoki indeks sytości, dlatego nie bardzo rozumiem, takie zalecenie, że owoce należy spożywać [...]
[...] się cukry proste, zazwyczaj w sposób bardziej gwałtowny, co prowadzi do bardziej znacznego wyrzutu insuliny, a wynika to z tego, że produkty zbożowe zazwyczaj mają wyższy indeks i ładunek glikemiczny. Przepraszam bardzo ale owsiane z rana z bananem można śmiało jeść raz że rano można dostarczać różnych węgli i prostych i złożonych dwa że po [...]
polecam http://potreningu.pl/diety/artykuly/303/watpliwosci-dotyczace-roli-indeksu-glikemicznego http://potreningu.pl/diety/artykuly/253/indeks-glikemiczny 'Tak więc czy faktycznie IG żywności jest parametrem, którym nie warto zawracać sobie głowę? Nie do końca. Owszem, nie powinno się stosować tego wskaźnika jako podstawowego czynnika [...]
MOTTO: Błędy merytoryczne, czyli Indeks Glikemiczny. * CZEKOLADA GORZKA: Autorzy diet w oparciu o IG interpretują, jakoby IG dotyczył węglowodanów, które spożyte przez człowieka podnoszą odpowiednio poziom cukru we krwi po spożyciu, co kwalifikuje dane produkty w kategoriach: na chudnięcie ew. szczuplenie, na utrzymanie wagi oraz na tzw. tycie. I [...]
Co do Twojego offtop Sol, to należało by wspomnieć, że IG jest o dupę potłóc tak naprawdę, dużo ważniejszy jest ładunek glikemiczny (choć tez przeceniany) oraz indeks insulinowy