[...] ostatnich 3 miesiącach (HBA1C – glikowana hemoglobina) – uwaga stanowi badanie pomocnicze, peptyd C, test tolerancji glukozy (OGTT). Wskaźniki dotyczące pokarmu: indeks glikemiczny, ładunek glikemiczny, indeks insulinowy. Jaką rolę pełni glukoza w ustroju? Glukoza: może zasilać glikogen wątrobowy (regulacja stężenia glukozy we krwi, [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] które powodują wyrzut insuliny. Potężny wyrzut tego hormonu wywołują białka serwatkowe i produkty mleczne (np. jogurty). Jogurt (niesłodzony, bez dodatków) ma dość niski indeks glikemiczny, jednak powoduje nieproporcjonalnie dużą odpowiedź insulinową. Podobny problem dotyczy mleka. Zresztą dowiedziono, iż duża podaż protein odchudza, więc [...]
Chyba kazdy spotkal sie z pojeciem IG (indeks glikemiczny) Dla przypomnienia - to wskaznik ktory oblicza się dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu Teraz tak - Mleko pełne 3% tł.-> IG 27 Mleko odtłuszczone -> IG 32 czyli - [...]
Poniższy artykuł jest skrótową kompilacją informacji na temat indeksu insulinowego, które są dostępne w sieci, niestety w większości w języku angielskim. Zawiera również krótki wstęp na temat indeksu glikemicznego, który szerzej opisany jest w poscie autorstwa rozka o diecie Montignac. Post ten mozna znaleźć tutaj: [...]
Gdzie znajde tabele albo publikacje na temat indeksu insulinowego? Bo jak do tej pory znalazłem tylko to: http://www.sfd.pl/temat121992/ Food Glucose Score Insulin Score % % ________________________________________________________ white bread 100 100 Breakfast Cereals All-Bran 40 32 Porridge 60 40 Muesli 60 40 Special K 70 66 Honeysmacks 60 67 [...]
1. Jaki jest indeks insulinowy orzechów woskich? 2. Jakie sa straty witaminy B12 przy zwiększonym oddawaniu moczu (praktycznie tyle samo ile sie wypija lub nieco wiecej)? Jaka powinna byc w takim przypadku suplementacja dla: (a) kobiety wagi ok. 70 kG, (b) mężczyzny wagi 73 kG.? Jakie suplementy i w jakiej ilości.
jak w temacie może macie jakiegoś linka albo liste to tego cuda ? Mi tylko wiadomo że nabiał ma wysoki owy indeks Zmieniony przez - Rothen w dniu 2006-05-02 22:59:12
[...] produkty -wysokie IG = złe produkty Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. I to się zgadza. Warto pamiętać, że [...]
[...] takie, które w ogóle nie mają węglowodanów w sobie. Dobrym rozwiązaniem jest dodatek warzyw oraz mięsa do posiłku zawierającego węglowodany. Indeks insulinowy (II) – Jest to indeks, który wyjaśnia nam jaki wpływ na poziom insuliny we krwi ma produkt, który spożywamy. Insulina, wbrew wszechobecnej opinii jest pobudzania nie tylko przez [...]
[...] poziom glukozy we krwi i stężenie insuliny. Indeks glikemiczny i insulinowy. Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi określana jest przez tzw. indeks glikemiczny. Im więcej glukozy pojawi się we krwi po spożyciu danego węglowodanu, tym wyższy jest indeks glikemiczny. Kiedy indeks glikemiczny produktu jest wyższy lub [...]
Witam. w tym temacie będziemy wrzucać wszystkie warte uwagi przeczytania artykuły znajdujące się w dziale. Jeśli jakieś tematy waszym zdaniem są warte by tu się znalazły wysyłajcie je mejlem do mnie bądź innych moderatorów, jeśli będą godne by się tu znajdować, wrzucimy je. Zapraszam również do zbioru linków w dziale odchudzanie: [...]
[...] jakie ich połączenie zastosować po treningu. Do wyboru mam: Maltodekstryne Fruktoze Sacharoze (wiadomo - cukier) Znalazlem tez, że płatki kukurydziane maja calkiem 'niezly' indeks glikemiczny wiec tez mozna by zastosowac zamiast carbo. Pytanie: Ktory z podanych wyzej węglowodanów najbardziej nadaje sie po trenigu. lub ktore polączenie lepiej [...]
[...] mity na temat węglowodanów - cukier jak narkotyk 2. Węglowodany - kluczowe informacje - czym są węglowodany, jak je dzielimy - rola węglowodanów w żywieniu, - indeks gliekmiczny, ładunek glikemiczny, indeks insulinowy - rola węglowodanów we wspomaganiu wysiłku - najlepsze źrodła węglowodanów 3. Odpowiedź fizjologiczna [...]
[...] i tym samym nie wydzielał nadmiaru insuliny? Montignac odpowiada: „ należy tak zmienić swoje obyczaję żywieniowe, aby oprócz białek i tłuszczów spożywać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym(IG>50)" „ koniem trojańskim otyłości są „złe" węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, powodujące wzrost stężenia cukru we krwi, co w konsekwencji [...]
[...] Ile? Zależy jaki zjedlismy posilek. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów [...]
Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi określana jest przez tzw. indeks glikemiczny Im więcej glukozy pojawi się we krwi po spożyciu danego węglowodanu, tym wyższy jest indeks glikemiczny. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych podwyższa ich indeks glikemiczny: płatki kukurydziane = 85, kukurydza = [...]
Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi określana jest przez tzw. indeks glikemiczny. Jako pierwszy posłużył się tym terminem dr P.A. Crapo w 1976 roku. Indeks glikemiczny obrazowany jest przez pole znajdujące się pod krzywą glikemiczną (obrazującą zmiany w poziomie glukozy we krwi mające miejsce po spożyciu danego [...]
Indeks glikemiczny Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi określana jest przez tzw. indeks glikemiczny Im więcej glukozy pojawi się we krwi po spożyciu danego węglowodanu, tym wyższy jest indeks glikemiczny. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych podwyższa ich indeks glikemiczny: płatki [...]
[...] pić z tym lub z tamtym środkiem (zwłaszcza glukozą lub dekstrozą). Gość to neguje - a dokładniej sposób brania kreatyny w jednej porcji z ww. środkami. "Dekstroza ma wysoki indeks glikemiczny i powoduje dłuższy wyrzut insuliny niż fruktoza czy sukroza. Jednak nawet największy bodziec insulinowy skończy się o wiele wcześniej, niż kiedy kreatyna [...]