[...] się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Poradnik jest przeznaczony przede wszystkim do osób uprawiających sport, w głównej mierze [...]
[...] - aminokwasy niezbędne (IAA). Lewy dolny wykres - BCAA. Prawy dolny wykres aminokwasy które mogą nie być dostarczane w pożywieniu. Na podstawie: Magali Lacroix, Cécile Bos Joëlle Léonil Gheorge Airinei Catherine Luengo Sophie Daré Robert Benamouzig Hélène Fouillet Jacques Fauquant „Compared with [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
[...] wywołam raka? Niekoniecznie, gdyż w grę wchodzi tutaj niezmiernie skomplikowany proces nowotworzenia. Ma znacznie, czy mięso poddano obróbce – chemicznej czy termicznej, ile czasu, jakich użyto substancji. Znaczenie mają przypadkowe mutacje somatyczne, dziedziczne mutacje ważnych szlaków sygnałowych, czynniki środowiskowe i biologiczne, picie [...]
[...] obiegowym, błędnym opiniom w umiarkowanej ilości tłuszcze nasycone nie stanowią zagrożenia, a tym bardziej nie są toksynami! Można je uznać za przydatny składnik diety, o ile nie przekraczają określonej ilości w ogólnej podaży tłuszczów (bardziej skupiłbym się na tłuszczach jednonienasyconych i wielonienasyconych). Czy ołów i inne metale to [...]
[...] Podobnie jak ksenoestrogeny, fitoestrogeny mają wpływ na to, jak kształtuje się poziom estrogenów w naszym ciele. Jednak fitoestrogeny są pochodzenia roślinnego. O ile ksenoestrogeny są kumulowane w naszym ciele i mogą stanowić problem przez dłuższy czas, o tyle fitoestrogeny dość szybko są wydalane, a ich skutki nie zostają [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
[...] (2017) Kesavarapu K, et al. Yogi Detox Tea: A Potential Cause of Acute Liver Failure . Case Rep Gastrointest Med. (2017) https://www.lekarski.umed.wroc.pl/sites/default/files/struktura/lekarski/medycyna-ratunkowa/Post%C4%99powanie%20ratunkowe%20w%20ostrych%20zatruciach.pdf Albert C. Kolbye, Kathryn R. Mahaffey „Food Exposures to Lead” Emilia [...]
[...] takie podejście, może spowolnić pełną adaptację organizmu do diety ketogenicznej, to jednak w moim odczuciu, zachowanie pełnej sprawności mięśni, jest tutaj priorytetem. O ile na diecie, która nie wyklucza wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, zapewnienie właściwego poziomu spożycia białka, przy choć niewielkim wysiłku i wiedzy, nie [...]
[...] kwestia ich teratogenności, mutagenności i czy np. mogą sprzyjać kancerogenezie. Ponadto w grę wchodzą miliony (czy wręcz miliardy) dolarów i nie do końca wiadomo, na ile publikowane badania są obiektywne, a na ile naciągane, aby promować GMO. Przecież niejednokrotnie opisywałem badania sponsorowane, w których wykazywano np., iż cukier nie [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
Przeważnie jest tak, że większość mężczyzn przeżywa swoje życie, nie widząc swoich mięśni brzucha. Co bardziej szczęśliwi, widzieli je po raz ostatni w podstawówce, gdy byli mali i szczupli. Zazwyczaj osoby trenujące nie mają problemów z tym, aby uzyskać w krótkim czasie szczupły wygląd sylwetki, jak i pochwalić się swoim mięśniami. Odpowiedni [...]
[...] na sprawność umysłową. W związku z tym, że białko w naszym organizmie odgrywają tak wiele ważnych funkcji to oczywistym jest, że należy zwrócić szczególną uwagę na to, ile dostarczamy tego składnika odżywczego wraz z dietą i co równie istotne, z jakich źródeł. Każdy, kto poznał podstawy prawidłowego żywienia wie o tym, że wśród [...]
Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest dość ciężki dla większości Pań. O ile same treningi i ich ilość nie sprawiają kłopotu, o tyle samopoczucie i apetyt zaczyna nieco płatać figle. Co więcej, często korzysta się z nieco większej zawartości protein w diecie, co powiązane jest z koniecznością zwiększenia części białkowej posiłków. Ma to swoje [...]
[...] z produktów mlecznych takich jak twarogi, jogurty, sery itp. Można by zatem uznać, że dieta wegetariańska to niemal pewność niedoborów. Sprawa nie jest do końca przegrana, o ile będziemy odpowiednio często sięgać po roślinne źródła tego minerału. Należą do nich tofu, brokuł, jarmuż, szpinak, migdały, suszone figi, biała fasola i wiele innych. [...]
[...] mięsa. Wartość biologiczna białka z jaja wynosi na skali 100. Skala ta nie kończy się jednak na 100, ponieważ białko serwatkowe plasuje się znacznie wyżej- o 50 punktów( o ile jest to białko serwatkowe wysokiej jakości. Wegetarianie „lakto-owo" mogą spożywać białka serwatkowe codziennie, razem z jakami, ponieważ są one produktem mlecznym. [...]
[...] spożywania pokarmów jak i zachowanie prawidłowych proporcji wyżej wymienionych składników jest niezbędne w diecie kulturysty. Ważne jest, aby spożywać tylko tyle pokarmów ile organizm może przyswoić, np. w przypadku protein jest to ilość 25 - 30 g w czasie 3 - 4 godzin. Wynika stąd wniosek, że lepiej spożywać 4 - 5 posiłków o mniejszej [...]
[...] spożywania pokarmów jak i zachowanie prawidłowych proporcji wyżej wymienionych składników jest niezbędne w diecie kulturysty. Ważne jest, aby spożywać tylko tyle pokarmów ile organizm może przyswoić, np. w przypadku protein jest to ilość 25 - 30 g w czasie 3 - 4 godzin. Wynika stąd wniosek, że lepiej spożywać 4 - 5 posiłków o mniejszej [...]
[...] krótszymi ale od 3 lat regularnie ćwiczę na profesjonalnej siłce tez z przerwami ale tylko na wakacje DIETA: Powiem tak: jem dobrze i zdrowo, nie przywiazuje uwagi do tego ile bialka, wegli i tluszczu. Jem z 5-6x dziennie + odzywka bialkowa, i tak: Sniadanie: - platki owsiane+ troche słonecznika lub orzechy wloskie albo wszystko razem i to z [...]
[...] i jak napisałem wczesniej skupiłem się w większości na odzywianiu) Mam nadzieje ze poniższe wiadomości przydadza się w szczególności młodym czytelnikom forum. Zycze milej lektury. Pozdrawiam PODSTAWOWE ZASADY DIETETYCZNE 1. Spożywaj 5-7 posiłków dziennie, przyśpieszy to twoją przemianę materii oraz zwiększy przyswajanie przez organizm [...]