Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
[...] Anize D. von Frankenberg, Anna Marina,1 Xiaoling Song, Holly S. Callahan,5 Mario Kratz,1,3,4 and Kristina M. Utzschneider „A high-fat, high-saturated fat diet decreases insulin sensitivity without changing intra-abdominal fat in weight-stable overweight and obese adults” Siôn A. Parry,1 Rachel M. [...]
Okres okołotreningowy jest bardzo ważny. Niewłaściwe postępowanie dietetyczno-suplementacyjne może spowodować, że jakość treningu drastycznie się pogorszy lub odnotujemy spadek osiągów. Prosty przykład Przedstawiony model możemy rozłożyć na 3-5 posiłków (ze względu na huśtawkę insulinową korzystniejsze są większe przerwy między posiłkami, czyli [...]
[...] „Patofizjologia człowieka”, wydanie 2013 J Salas-Salvadó “Components of the mediterranean-type food pattern and serum inflammatory markers among patients at high risk for cardiovascular disease” https://www.nature.com/articles/1602762/ Małgorzata Wroniak, Magdalena Maszewska “Oliwa z oliwek w diecie [...]
Niedawno zostałem zapytany o idealny posiłek przed biegiem na 3 km i czas dostarczenia energii do ustroju. Od razu warto zaznaczyć, że nie istnieje idealna dieta, posiłek ani żadne inne rozwiązanie. Każda osoba ma indywidualne predyspozycje, w innym tempie trawi pokarmy, inaczej metabolizuje leki, w innym tempie odnawia glikogen mięśniowy. Dlatego [...]
Różne rodzaje raka stały się prawdziwą plagą XXI wieku. Co roku eliminują przynajmniej 10 milionów ludzi, w tym ponad 608 tysięcy w USA (na 1,9 mln nowych przypadków odnotowywanych każdego roku w Stanach Zjednoczonych). Czy naturalny polifenol resweratrol, występujący w winogronach, winie, orzeszkach ziemnych i suplementach diety ma wpływ na [...]
Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]
[...] Training, and the Growth Hormone→Insulin-Like Growth Factor I Axis in Prepubertal Girls” https://academic.oup.com/jcem/article/86/6/2797/2849245 Michael H. Thomas, “Increasing lean mass and strength: a comparison of high frequency strength training to low frequency strength training”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4836564/
W ostatnich latach coraz częściej wynikają spory dotyczące odpowiedniego podziału na makroskładniki, który ma dawać jak najlepsze efekty w budowaniu naszej formy sportowej, sylwetki czy odchudzaniu. Wbrew popularnemu przekonaniu o szkodliwym działaniu tłuszczu na wygląd naszej sylwetki wychodzi dieta Low Carb, której założeniem jest właśnie wysoka [...]
[...] Referencje, badania, literatura: John J.P.Kastelein Omega-3 free fatty acids for the treatment of severe hypertriglyceridemia: The EpanoVa fOr Lowering Very high triglyceridEs (EVOLVE) trial https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1933287413003036 Raffaele De Caterina Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 w chorobach [...]
Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]
[...] H. Reicher-Reiss, V. Boyko, M. Benderly, A. Shotan and D. Brunner for the Bezafibrate Infarction Prevention (BIP) Study Group “Low total cholesterol is associated with high total mortality in patients with coronary heart disease” Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie” Halfdan [...]
Rozważając wpływ na zdrowie poszczególnych składników żywieniowych, należy brać pod uwagę także stopień ich przetworzenia. Czym innym jest dostarczenie margaryny, a oliwy z oliwek lub cukru w czystej postaci, a w jabłku czy w kiwi. Czy wszystko, co zdrowe można jeść bez limitów? Należy pamiętać, iż argument „to jest zdrowe, więc można to jeść” [...]
Wbrew opiniom „szamanów XXI wieku” stężenie cholesterolu nie jest obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym. Ma znaczenie, szczególnie gdy łącznie rozpatrujemy stan zapalny w ustroju, nadciśnienie, zaburzenia glikemii (podwyższone stężenie glukozy) i inne ważne wskaźniki metaboliczne. Czy jedzenie produktów bogatych w tłuszcze nasycone ma wpływ na stężenie [...]
[...] target cell responsiveness, possibly due to loss of cell membrane fluidity or alteration of membrane phospholipids affecting signal transduction. We investigated whether a high omega-3 polyunsaturated fatty acid diet would improve endocrine function in 6 men and 6 women aged over 60 years. Subjects first ate an isocaloric control diet for 6 [...]
WITAM! ******** NASTĄPIŁA EDYCJA ZESTAWU - TERAZ BĘDZIE ON JESZCZE MOCNIEJSZY ******** Przed Wami super cykl redukcyjny wraz z produktami firmy PVL! Dzięki uprzejmości Animalpaka zapraszamy serdecznie do naboru redukcjynego. W skład zestawu testowego firmy PVLwchodzą: - Thermo Maxx -> [...]
[...] one na rotacji węglowodanami. Najogólniej można wyodrębnić 2 schematy diety CC: Schemat I, gdy wykonujemy treningi siłowe FBW oraz treningi cardio/interwałowe. 1) Dni high carb to dni, w których spożywamy większą ilość węglowodanów, dniamy HC są dni treningów siłowych - FBW (full body workuot). 2) Dni low carb to dni, w których spożywamy [...]
[...] wysiłkiem aerobowym, okres pracy jest maksymalnym wysiłkiem anaerobowym, a ilośc cykli oscyluje miedzy 5-10 (jeśli ktoś jest w stanie wykonać 20 "cykli", to nie jest to już high intensity it) przykładem są hiity biegowe, gdzie po 15 sekundach maksymalnego sprintu "odpoczywa się" 30 sekundowym truchtem. Kompleksy metaboliczne są przykładem [...]
[...] najskuteczniejsze przysiady. MARTWY CIĄG jest niezbędny jeśli planujesz robić: - JAKIEKOLWIEK ĆWICZENIA W OPADZIE TUŁOWIA (wiosłowanie sztangielką, sztangą, pół sztangą, high pulls, zarzut siłowy, podrzut siłowy) - PRZYSIADY (prostowniki grzbietu "trzymają" twoją sylwetkę i wykonują ciężką pracę w trakcie przysiadów; notabene jeśli masz [...]