Wykazano, że stosowanie diety bazującej na roślinach przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, może prowadzić również do poprawy składu ciała i lepszego samopoczucia. Poza korzyściami związanymi z naszym zdrowiem i samopoczuciem diety roślinne mają również pozytywny wpływ na środowisko. Podsumowanie Dieta [...]
[...] ciśnienia krwi, skurczu mięśni i krzepnięcia krwi. Podobnie jak w przypadku białka, istnieje wiele roślinnych źródeł wapnia, m.in. produkty na bazie soi, fasola, soczewica, groszek, szpinak, rzepa, figi, len, chia, nasiona sezamu, wodorosty i niektóre orzechy, w szczególności migdały. „Na diecie roślinnej nie da się uzyskać odpowiedniej ilości [...]
Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wyobrazić sobie działanie wolnych rodników? Obierz jabłko i zostaw je na stole. Po kilkunastu minutach jabłko zacznie brązowieć - wynika to z uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jest pożądane przez [...]
Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]
Aminokwasy występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
Makarony to popularna baza wielu dań. Jemy je z sosami, w formie zapiekanek, czasami na słodko, a innym razem wytrawnie. W diecie wegan makaron niestety nie występuje, ponieważ robi się go zwykle z dodatkiem jajek. Jak się okazuje, makaron można zrobić także ze strączków! I to bez użycia jaj. W serii Go Vege znajdziemy kilka ciekawych propozycji, [...]
Czego potrzebujemy: 350 g warzyw - mix papryka, cukinia, groszek cukrowy, kiełki fasoli 500 g piersi z kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 10 g oleju 80 g pasty curry 240 g ciecierzyca trawa cytrynowa liście kaffiru pół limonki świeża kolendra sól, pieprz Jak przygotować: Olej rozgrzewamy na patelni. Kurczaka pokrojonego w paski obsmażamy krótko. [...]
[...] i zalewamy 250 ml wrzątku. Dusimy wszystko pod przykryciem na małym ogniu co kilka minut mieszając. Po około 15 minutach ryż powinien wchłonąć całą wodę. Dodajemy natkę pietruszki, ugotowany groszek oraz łososia i wszystko razem łączymy. Gotowe! Wartości odżywcze: Cała porcja to 500 kcal. Białko 30 g, Tłuszcze 20 g, Węglowodany 52 g. Smacznego!
Wiele osób czeka przez całe swoje życie na moment w którym będą szczęśliwi. Coś w rodzaju "gdy tylko będę miał więcej kasy" lub "gdy pozbędę się nadwagi", "gdy zdobędę stanowisko". Jednak realia są takie, że możesz być szczęśliwy już teraz. Szczęście nie pochodzi od bogactwa, urody, nawet przyjaźń tego nie gwarantuje. Szczęście pochodzi z [...]
Siema wszystkim! W tym temacie bede prosil o pomoc i troche motywacji szanownych uzytkownikow forum. Nie wiem co pisac, to jest moj pierwszy post/ temat w zyciu.. ;/ Trochę o mnie: WIEK: 26 WAGA: 90 kg (92 bylo przed wyjazdem do Polski, a ze przez tydzien wiecej spozywalem plynow niz jadlem to mysle ze ciut spadlo.Ale przez ostatni tydzien [...]
Chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o dodawaniu np. do tuńczyka z ryżem groszku, kukurydzy czy choćby fasoli. Z tego co zauważyłem groszek jest dość bogaty w białko (7g na 100g) jak na warzywo, jest smaczny, ale słyszałem że powyższe warzywa utrudniają trawienie i zwalniają metabolizm co kiepsko się ma w odpowiednio zbilansowanej diecie. A wy co [...]
Taką sałątke jak z tematu ;) o której porze dnia ją spożywać najlepiej przed czy po treningu. Dieta na redukcje. Jadam o 9:00 12:00 15:00 18:00 21:00 do tej pory tuńczyk był o 21 Trening między 15 a 18
W biedrze mamy konserwową kukurydzę, groszek. Mogę to wrzucać kilogramami do mojego sosu który nie jest prwie w ogole kaloryczny a jest mega z kurczakiem. Jak to jest z tymi konserwami, b. odbiegają od takiego świeżego ogórka ze straganu?
czy wymyta fasola , groszek z puszki sa w jakis sposob toksyczne? Tak samo dlaczego bialka/weglowdany/blonniika jest o wiele mniej niz w swiezych, szczegolnie chodzi mi o fasole.
czy podczas diety mogę jeść zielony groszek oczywiście dietę na masę Jak ktoś ma bardzo dobrą dietę proszę o jej podanie 17 lat waga 64 kg 188 cm ektomorfik szybka przemiana materii
czy groszek z marchewką (ze słoika - konserwowane) to dobry dodatek do obiadu jako "warzywa" ? ponoć dobre źródło węgli. chodzi o ugotowany i zagęszczony mąką (w przypadku ektomorfika mąka nie zaszkodzi hehe)
Witam ! czy warto włączyć groszek w dietę? ponieważ codziennie zacząłem spożywać te warzywo, oczywiście nie tylko groszek, jem wiele innych warzyw. :-)