Witam Mam pytanie odnosnie zapasu jedzenia,czy np jak zrobie kurczaka na 3-4dni +sos ,wloze to do pojemnikow lub po prostu luzem do lodowki a pozniej do pojemnikow bedzie ok ? niestety czas mnie ogranicza
Witam, zaslyszalem dzis, ze dlugie gotowanie ryzu, az tak mocno napuchnie jest niewlasciwe bo traci wtedy duzo wartosci odzywczych. Czy to prawda? zawsze gotuje dosyc dlugo, az mocno napecznieje i jest duzy objetosciowo.
otoz zastanawiam sie jak mozna zmianimalizowac straty w witaminach i mineraqlach podczas gotowania miesa. ograniczyc ilsoc wody? a czy gotowanie na parze to dobry pomysl? np. kroje indyka na kosteczke i wrzucam na pare. albo wołowine/cielecine? robi tak ktos?
Witam, mam pytanie. Mamuska mi powiedziała, że podczas gotowania jedzenie traci sporo wartości.. Czyli załóżmy - szklanka kaszy = ok 180gr kaszy nieugotowanej to ok 600kalorii jeśli ugotuje tą szklanke to już będzie miała znacznie mniej czy jak?
Witam, na razie nie mam patelni teflonowej i wpadłem na pomysł żeby gotować kurczaka, dobrym pomysłem było by do gotującej się wody w garnku wsypać pokrojone surowe mięso i torebkę ryżu ( do jednego garnka), i gotować około 30 minut?
Witam, czytalem ze ryz sie powinno oplukac przed gotowaniem, kiedy jednak tak zrobilem i gotowalem ryz tak jak zawsze przez 15min to jest rozgotowany, a jak nie oplukuje przed gotowaniem tylko po to zas ten ryz jest suchy jak jem go pozniej. Jakies pomysly? bo juz powoli brzydnie mi on Zmieniony przez - Łukasz89 w dniu 2015-01-19 18:25:43
Jestem nowy na forum wiec na początek chciałem sie przywitac;) a co do tematy... to mam pytanie: przy diecie na mase(ogolnie przy diecie) mięso, ryby itp gotowac na parze czy smazyc normalnie jak robi to mama;P?? jesli było juz takie pytanie to przepraszam... ale ja nic nie znalazłem;) z góry dziekuje za odpowiedzi;) pozdrawiam model2904
Witam mam pytanie: Czy ma ktoś z was może doświadczenie w gotowaniu ryżu za pomocą urządzeń elektrycznych (typu grzałka elektryczna, ryżowar, kuchenka elektryczna itp.) i mógłby się nimi ze mną podzielić? Ja dotychczas gotowałem w parowarze, ale dosyć długo schodzi i sporo mycia jest oraz w czajniku elektrycznym ale jego trudno domyć. Czekam na [...]
Kupilem sobie garnek do gotowania na parze z nadzieja ze nie bedą uciekaly cenne mineraly z warzyw, a tu jednak woda sie zabarwila czyli coś ucieka. Jest jakis sposob zeby w 100% miec ugotowane warzywo z minerałami? Zmieniony przez - nnnn2 w dniu 2020-02-03 13:40:55
Witam Mam dziwne pytanie: jak gotujecie piersi kurczaka, wrzucacie do gotującej się wody czy zalewacie zimną i gotujecie? Pytam bo słyszałem że jeśli mięso moknie w wodzie to traci swoje wartości, stąd pytanie czy straci je jeśli nie wrzuci się go dopiero do wrzątku?
Cześć, na forum jestem może od tygodnia, można powiedzieć jestem tunowy. Ale nie o to się rozchodzi. Postanowiłem sobie, że przytyje. Jestem w fazie robienia sobie diety, ale jest jeden problem. Mam 16 lat i w kuchni nigdy zbytnio czasu nie spędzałem. Obiady zawsze robi mama i tak raczej niestety pozostanie. Zreszta nigdy też nie gotowałem ryżu [...]
Witam, obecnie robie tak, ze gotuje w dany dzien posilki na caly nastepny, czyli np. W niedziele gotuje na caly poniedzialek, w poniedzialek na caly wtorek itd. Jedzenie jest na nastepny dzien jak najbardziej okej, a co byscie powiedzieli na gotowanie na 2 lub 3 dni w przod? Jedzenie bedzie dobre lezac w pojemniku 2 dni powiedzmy?
Moje pytanie odnosi się do tego, jak ugotować pierś z kurczaka. Ile minut, czy wrzucamy do wrzątku, czy pod przykryciem. Szukałem ale nie mogę znaleść.
Witam! Chciałbym się dowiedzieć bo nigdzie nie mogę wyszukać odpowiedzi na moje pytanie. Czy po tym jak przejdę wszystkie testy do policji i zostanę skierowany do szkólki np. w Legionowie to będę mógł tam sam sobie gotować? Bardzo mi na tym zależy bo nie wyobrażam sobie 6 miesięcy bez diety.
no dobra... przeznam sie ze w gotowaniu to ja szycha nie jestem jak jest tu jakas dobra gospodyni to niech mi powie z czym mozna jesc gasze albo ryz i jak to zrobic i jeshcze gdzie mozna oliwe z oliwek wsadzic do diety =DD
[...] są w bardzo dobrej cenie. Zazwyczaj używa się ich do jakichś sałatek czy potraw na zimno, typu w sosie czy w śmietanie/jogurcie. Czy jednak nie dało by się ich ugotować? W sensie wymoczyć te parę godzin, by sól z nich wyszła, a następnie ugotować np. w wywarze warzywnym? Wiem, że się takowe śledzie niekiedy smaży, ale mi chodzi o gotowanie.