[...] przyswajane sa jajka gotowane na miękko. Lekkostrawna jest równiez jajecznica gotowana na parze. Jajka gotowane powyżej 10 minut są cięzej strawne, a oprócz tego takie gotowanie powoduje starty witamin oraz obniża ich wartośc odżywczą (nawet o ok. 40%). Na skutek tak długiego gotowania wokół żółtka powatsje zielona obwódka która jest [...]
[...] jeden rodzaj mięsa bo to potem tylko komplikacje, zobaczę jak z tą wołowiną najwyżej zamienię ją też kurczakiem i pasuje :] Wołowina na parze średnio mi się widzi. Ale polecam gulasz zrobić na 2 posiłki za 1 razem - robota szybka (gotowanie trochę zajmuje ale nie stoisz przy tym). Minus to monotonia bo 2 posiłki te same ale ile wygody :)
dziękuje panowie Witaminy można uzupełnić a straty białka było by szkoda Ja mięso albo robie w piekarniku albo na parze. Nie gotuje. więc to chyba lepsza droga niż gotowanie, bo nie ma co pozostać w wodzie
Hej montignatowcy!!! czy ktos moze wie jak to jest z tym gotowaniem. Konkretnie chodzi ni o gotowanie bez wody. W tych garczkach Zeptera. Skoro na parze jest ok to bez wody powinno byc jeszcze lepiej. Czy sie moze myle? Mam takie garczki i moze wartałoby je sprobowac? ma~
[...] czas lepszy na szczescie niż ostatnio o 4-5min, ale to jeszze nie to. /SFD/Images/2015/11/14/65e44dd57d46467b8e5ec48d43e3546a.jpg potem była jeszcze siłka ,zakupy, pranie, gotowanie padłam trupem. MISKA bulletproof z izolatem 2 jajka na warzywach i klops na parze z szynki kawałek jabłecznika mojego i kawa z kokosowym olejem BIEG szejk: banan, [...]
[...] Brokuł, Buraki, Marchewka; papryka surowa (warzywa poza strączkowymi, kukurydzą i ziemniakami) Do sałatek i innych potraw nie dodajemy żadnych tłuszczy! Forma przygotowania: gotowanie, duszenie, pieczenie, grillowanie, smażenie bez oleju (saute), Zamiast sałatek/surówek (obiad, podwieczorek, kolacja): Zupa gotowana bez kości, wywar z warzyw nie [...]
gotowanie ryb jest nie smaczne chyba że jak kolega napisał na parze, dla mnie najlepiej wchodzą z grilla robione w folii lub pieczone no i pstrąg oboważkowo na parze z czosnkiem i delikatnie tymianek
A ja, jak zwykle kilka fotek hurtem ;-): ( no i odpowiadam na pytanie zadane kilka stron temu, czy jestem kucharzem: " nie jestem, aczkolwiek gotowanie jest moją wielką pasją i uwielbiam to robić! :-))" ) 1) owsiane z kefirem; wiórkami kokosowymi i malinami. 2) roladki z piersi indyka ze śliwką gotowane na parze + ryż jaśminowy i sałatka z [...]
[...] w towarzystwie albo na siłowni. Ryż nie powoduje wzdęć? Masz chyba na myśli biały albo parboiled? Co do warzyw, to może rozwiązaniem byłoby ich wcześniejsze podgotowanie na parze przed spożyciem? - ryż paraboiled i basmati powinny być OK, podobnie ziemniaki. Gotowanie warzyw również jest dobrym sposobem. Co do proporcji: docelowo [...]
To raczej średnio z wartościami odżywczymi. Jeśli chcesz wyciągnać jak najwięcej z warzyw to spożywaj se surowe/gotowane na parze. Ale na przykład w przypadku pomidorów podgrzewanie/gotowanie powoduje, ze likopen w nich zawarty jest barziej skoncentrowany.
no tak tez mi sie zdawalo ale przeczytalem artykul na necie oto kawalek... GOTOWANIE Podczas gotowania mięsa składniki rozpuszczalne w wodzie przenikają do wywaru. Mięso traci ponad 50% wartości odżywczych. Natomiast podczas gotowania na parze traci ok. 30%. Ten ostatni sposób pozwala też zachować naturalny smak i barwę produktów oraz witaminy. Do [...]
Czy gotowanie w wodzie produktów typu kasze/ryż/makarony nie różni się niczym od gotowania na parze? Tj. chodzi mi o składniki odżywcze/witaminy itp czy to ma się tylko do warzyw? Pozdro ;]
Gotowanie jest w wodzie ( nie podgrzejesz wiecej niż do 100 stopni, ewentualnie lekko wiecej pod ciśnieniem) Smażenie masz na patelni, kontaktowo lub zanurzeniowo, przy użyciu tłuszczu ( ewentualnie frytkownica). Pieczenie masz w piekarniku lub piecu, w gorącym powietrzu. Zostaje duszenie czyli początkowo podsmażasz a później gotujesz w małej [...]
Siema emm jako że gotowanie nie sprawia wam trudności powiedzcie mi zrobie takie domowe kluski na parze z mąki 1850?xD czy to szkoda nawet próbować spód do pizzy wyszedł ale z kluchą nie wiem jak bd ;o
Siema emm jako że gotowanie nie sprawia wam trudności powiedzcie mi zrobie takie domowe kluski na parze z mąki 1850?xD czy to szkoda nawet próbować spód do pizzy wyszedł ale z kluchą nie wiem jak bd ;o Fabik co ci szkodzi spróbowac ?
[...] podwieczorku był tylko sok pomidorowy, czy grejpfrut, kisiel owocowy? Nie bardzo rozumiem skąd pomysł na potrawy pieczone w rękawie. Nie spotkałem się z tego typu przygotowaniem potraw w dietach. Wobec powyższych uwag prosiłbym o modyfikację diety, w celu uproszczenia jej, np. układając jednodniowe menu z pełnowartościowymi posiłkami, [...]
[...] to obecnie polecana metoda w dietach, ponieważ nie wymaga dodatku tłuszczu. . . (włączyłam Panu ta metodą, ponieważ chciałam nieco urozmaicić Panu jadłospis, a nie tylko gotowanie w wodzie i na parze ... ewentualnie może być jeszcze grillowanie bez tłuszczu np na patelni grillowej). Proszę dać mi znać czy chce Pan żebym ułożyła Panu [...]
[...] smażenie go na patelni używając do tego np. beztłuszczowego PAM lub zdrowych tłuszczy takich jak olej z pestek winogron czy oliwa z oliwek jest niezdrowe? Wiele osób poleca gotowanie np. piersi z kurczaka na parze lub w wodzie, ale to jest suche, bez smaku i nie da się tego jeść! Czy dużo tracę przyrządzając mięcho w piecu lub na patelni? I co [...]
Ostatnio też gotowałam na parze i jakoś słabo mi to wychodziło aż w końcu zdecydowałam się zakupić http://multicooker.pl/ i teraz gotowanie to wielka frajda !