Większość ludzi słyszała o glutenie, choć mało kto wie, iż w jednym z badań najczęściej zaburzenia podobne do zespołu jelita drażliwego (IBS) wywoływały fruktany (węglowodany krótkołańcuchowe pochodzenia roślinnego zawierające łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy [...]
Bycie na diecie bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. Wielu ludzi unika glutenu, ponieważ jest to teraz modne i myślą, że dzięki temu stracą na wadze lub po prostu utożsamiają dietę bezglutenową, jako zdrowszą, nawet [...]
[...] żywności. Często wystarczą drobne zmiany i wykluczenie niekorzystnych dla organizmu człowieka produktów, by osiągnąć duże efekty. Przykłady: nietolerancja i nadwrażliwość na gluten oraz jego wykluczenie z menu, wyeliminowanie z menu produktów powodujących huśtawkę glikemiczną, odpowiednia podaż zdrowych tłuszczów w miejsce glukozy i fruktozy (np. [...]
[...] Przykładowo, w niektórych krajach cisaprid wycofano lub jego stosowanie znacznie ograniczono z powodu niekorzystnego działania na czynność serca. A może winny jest gluten? W ramach zakończenia dodam, iż wiele badań sugeruje, iż dieta pozbawiona glutenu przynosi rezultaty w przypadku osób cierpiących z powodu IBD. Gluten jest kompleksem [...]
[...] lat będzie warty kilkaset złotych. Moc obliczeniową komputerów, które kiedyś kosztowały dziesiątki tysięcy dolarów teraz zapewnia... zwykły telefon komórkowy. Czym jest gluten? Dieta bez glutenu – konieczność czy moda? Czy na diecie bez glutenu poczuję się lepiej? Finansowe koszty diety bez glutenu Czy dieta bez glutenu sprzyja [...]
[...] wysokoprzetworzone, fast food. Inni uważają, że „to co domowe, to zdrowe”. Słyszałem też wiele teorii dotyczących rzekomego tycia wywoływanego przez nieokreślone „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, „toksyczne produkty w sklepach”, „glifosat (składnik Roundup)”. Nie należy demonizować cukru, a tym bardziej syropu [...]
Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
[...] wszystkiego do worka z napisem „chemia” i wydawanie wyroku „winny” przypomina średniowieczne sposoby „badania konszachtów z diabłem”. Źródło wszelkich nieszczęść pszenica i gluten Po „chemii” na czarnej liście znalazła się pszenica (o czym szeroko pisałem przy kilku okazjach). Nagle wszyscy mają nietolerancję glutenu (co w rzeczywistości nie ma [...]
[...] zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być przyczyną twoich problemów zdrowotnych, udaj się do dietetyka lub lekarza gastrologa. Eliminacja glutenu z [...]
Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]
Bez wątpienia gluten jest kontrowersyjnym składnikiem diety, do którego w świetle dostępnych danych warto podchodzić z pewną nieufnością. Sporo zamieszania względem tego składnika żywności powstało, gdy odkryto, iż stanowi on problem dla zdecydowanie większej ilości osób, niż wcześniej sądzono. Jednocześnie jednak wokół glutenu narosło wiele [...]
Diety bezglutenowe stały się popularne nie tylko wśród osób z celiakią. Celebryci, aktorzy, sportowcy, podążają za modą i stosują dietę bezglutenową. Niektórzy uważają, że eliminacja glutenu wyzwoli ich od wszelkich chorób - inni, że pomoże im to zrzucić kilka kilogramów. Odpowiemy dziś na pytanie, czy dieta bezglutenowa może pomóc Ci schudnąć? [...]
[...] Minusy: skład mógłby być zdecydowanie lepszy. Świat Drobiu Parówki wędzone z kurczaka Skład: mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt 47%, skórki kurcząt, woda, kasza manna (gluten), skrobia ziemniaczana, białko sojowe, przyprawy naturalne i ich ekstrakty, dekstroza, aromaty naturalne, stabilizator: E621, przeciwutleniacz E316, substancja [...]
[...] mieć częste bóle głowy i odczuwać zmęczenie. Upewnij się, że nie chorujesz na celiakię - stan, w którym twoje jelita stają się zaognione, gdy spożywasz żywność zawierającą gluten. W dzisiejszych czasach gluten znajduje się nie tylko w pieczywie i makaronie, ale w wielu produktach, które nie przyszłyby Ci nawet na myśl, np. w lodach czy [...]
[...] jest prozapalny. Gluten jest jednak dość szczególnie uciążliwy dla naszego organizmu, ponieważ może wywoływać spory dyskomfort dla naszych jelit. Liczne badania ukazują, że gluten wchodzi w reakcję z białkiem znajdującym się w naszym organizmie, zwanym zonuliną, która nie należy do pozytywnych i wywołuje spustoszenie w naszych jelitach. [...]
[...] niedokrwienna serca jako ischemic heart disease. Termin coronary artery oznacza po prostu tętnicę wieńcową, czyli rodzaj „przewodu” doprowadzającego krew. Czy unikanie glutenu może chronić przed chorobami serca? Na to pytanie postanowili odpowiedzieć naukowcy. Czym jest gluten? Gluten, białko magazynujące występuje w pszenicy, życie i [...]
Gdy po spożyciu posiłku jeansy nagle robią się za ciasne w pasie, możesz czuć się niekomfortowo i niewygodnie. Często powtarzające się wzdęcia mogą być oznaką problemów zdrowotnych, jednak w wielu przypadkach związane są ze stresem i złymi nawykami żywieniowymi. Oto najczęstsze przyczyny wzdęć po jedzeniu. Podsumowanie Jeśli po jedzeniu często [...]