SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

gluten

  • Większość ludzi słyszała o glutenie, choć mało kto wie, iż w jednym z badań najczęściej zaburzenia podobne do zespołu jelita drażliwego (IBS) wywoływały fruktany (węglowodany krótkołańcuchowe pochodzenia roślinnego zawierające łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2592 Data: 2020-08-15 18:10:25
  • Czym właściwie jest gluten? Kto powinien unikać glutenu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Bycie na diecie bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. Wielu ludzi unika glutenu, ponieważ jest to teraz modne i myślą, że dzięki temu stracą na wadze lub po prostu utożsamiają dietę bezglutenową, jako zdrowszą, nawet [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3950 Data: 2018-04-17 11:26:15
  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] żywności. Często wystarczą drobne zmiany i wykluczenie niekorzystnych dla organizmu człowieka produktów, by osiągnąć duże efekty. Przykłady: nietolerancja i nadwrażliwość na gluten oraz jego wykluczenie z menu, wyeliminowanie z menu produktów powodujących huśtawkę glikemiczną, odpowiednia podaż zdrowych tłuszczów w miejsce glukozy i fruktozy (np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15485 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • [...] Przykładowo, w niektórych krajach cisaprid wycofano lub jego stosowanie znacznie ograniczono z powodu niekorzystnego działania na czynność serca. A może winny jest gluten? W ramach zakończenia dodam, iż wiele badań sugeruje, iż dieta pozbawiona glutenu przynosi rezultaty w przypadku osób cierpiących z powodu IBD. Gluten jest kompleksem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6258 Data: 2019-03-05 17:13:51
  • Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] lat będzie warty kilkaset złotych. Moc obliczeniową komputerów, które kiedyś kosztowały dziesiątki tysięcy dolarów teraz zapewnia... zwykły telefon komórkowy. Czym jest gluten? Dieta bez glutenu – konieczność czy moda? Czy na diecie bez glutenu poczuję się lepiej? Finansowe koszty diety bez glutenu Czy dieta bez glutenu sprzyja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3614 Data: 2018-08-23 12:22:05
  • [...] wysokoprzetworzone, fast food. Inni uważają, że „to co domowe, to zdrowe”. Słyszałem też wiele teorii dotyczących rzekomego tycia wywoływanego przez nieokreślone „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, „toksyczne produkty w sklepach”, „glifosat (składnik Roundup)”. Nie należy demonizować cukru, a tym bardziej syropu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4329 Data: 2019-12-10 19:03:28
  • Dieta bezglutenowa - przykładowy jadłospis modnego żywienia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3636 Data: 2018-02-16 10:29:26
  • [...] wszystkiego do worka z napisem „chemia” i wydawanie wyroku „winny” przypomina średniowieczne sposoby „badania konszachtów z diabłem”. Źródło wszelkich nieszczęść pszenica i gluten Po „chemii” na czarnej liście znalazła się pszenica (o czym szeroko pisałem przy kilku okazjach). Nagle wszyscy mają nietolerancję glutenu (co w rzeczywistości nie ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15086 Data: 2018-03-20 08:00:57
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] imbir, wasabi i sos sojowy. Skład: ryż gotowany, łosoś wędzony na zimno (Salmo salar), imbir marynowany 4,68%, rzepa marynowana, paluszki surimi (zawierają rybę, jaja gluten, soję, skorupiaki), ogórek konserwowy (zawiera gorczycę), serek śmietankowy (zawiera mleko, w tym laktozę), dynia marynowana (zawiera soję, gluten), wasabi 1,1% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24707 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • Dieta bezglutenowa - czy na pewno jej potrzebujesz?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być przyczyną twoich problemów zdrowotnych, udaj się do dietetyka lub lekarza gastrologa. Eliminacja glutenu z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1467 Data: 2018-12-07 08:30:12
  • Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4740 Data: 2018-11-18 10:36:45
  • Glutenowa fobia

    Artykuł
    Zdrowie

    Bez wątpienia gluten jest kontrowersyjnym składnikiem diety, do którego w świetle dostępnych danych warto podchodzić z pewną nieufnością. Sporo zamieszania względem tego składnika żywności powstało, gdy odkryto, iż stanowi on problem dla zdecydowanie większej ilości osób, niż wcześniej sądzono. Jednocześnie jednak wokół glutenu narosło wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4213 Data: 2017-04-12 08:38:38
  • Diety bezglutenowe stały się popularne nie tylko wśród osób z celiakią. Celebryci, aktorzy, sportowcy, podążają za modą i stosują dietę bezglutenową. Niektórzy uważają, że eliminacja glutenu wyzwoli ich od wszelkich chorób - inni, że pomoże im to zrzucić kilka kilogramów. Odpowiemy dziś na pytanie, czy dieta bezglutenowa może pomóc Ci schudnąć? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2045 Data: 2019-12-17 07:27:35
  • Jakie parówki są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Minusy: skład mógłby być zdecydowanie lepszy. Świat Drobiu Parówki wędzone z kurczaka Skład: mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt 47%, skórki kurcząt, woda, kasza manna (gluten), skrobia ziemniaczana, białko sojowe, przyprawy naturalne i ich ekstrakty, dekstroza, aromaty naturalne, stabilizator: E621, przeciwutleniacz E316, substancja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 50620 Data: 2017-08-30 09:40:14
  • Jakie placki do tortilli wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] supermarkecie. Tesco tortilla z ziarnami placki Skład: mąka pszenna 53% woda tłuszcz palmowy stabilizatory: glicerol, karboksymetyloceluloza guma guar otręby pszenne 2,4% gluten pszenny siemię lniane 1,2% substancje spulchniające: difosforany, węglan sodu glukoza (z pszenicy) sól regulator kwasowości: kwas jabłkowy emulgator: mono- i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 30200 Data: 2017-09-13 11:29:23
  • Dlaczego mój brzuch jest wzdęty?

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] mieć częste bóle głowy i odczuwać zmęczenie. Upewnij się, że nie chorujesz na celiakię - stan, w którym twoje jelita stają się zaognione, gdy spożywasz żywność zawierającą gluten. W dzisiejszych czasach gluten znajduje się nie tylko w pieczywie i makaronie, ale w wielu produktach, które nie przyszłyby Ci nawet na myśl, np. w lodach czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13405 Data: 2018-10-02 12:23:42
  • [...] w osoczu i wątrobie. Dodatkowo badano aktywność wątrobową najróżniejszych enzymów oraz syntazy kwasów tłuszczowych (FAS). Podawano: kazeinę (grupa kontrolna), niezmieniony gluten kukurydziany (CG), hydrolizat glutenu kukurydzianego (CGH), niezmieniony gluten pszenny (WG), hydrolizat glutenu pszennego, izolat białka sojowego (SPI), hydrolizat [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10538 Data: 2018-10-16 13:11:17
  • [...] jest prozapalny. Gluten jest jednak dość szczególnie uciążliwy dla naszego organizmu, ponieważ może wywoływać spory dyskomfort dla naszych jelit. Liczne badania ukazują, że gluten wchodzi w reakcję z białkiem znajdującym się w naszym organizmie, zwanym zonuliną, która nie należy do pozytywnych i wywołuje spustoszenie w naszych jelitach. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7275 Data: 2017-11-27 10:20:35
  • Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa dla serca?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] niedokrwienna serca jako ischemic heart disease. Termin coronary artery oznacza po prostu tętnicę wieńcową, czyli rodzaj „przewodu” doprowadzającego krew. Czy unikanie glutenu może chronić przed chorobami serca? Na to pytanie postanowili odpowiedzieć naukowcy. Czym jest gluten? Gluten, białko magazynujące występuje w pszenicy, życie i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 592 Data: 2022-12-26 12:32:00
  • Wzdęcia po posiłku? Pięć najczęstszych przyczyn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy po spożyciu posiłku jeansy nagle robią się za ciasne w pasie, możesz czuć się niekomfortowo i niewygodnie. Często powtarzające się wzdęcia mogą być oznaką problemów zdrowotnych, jednak w wielu przypadkach związane są ze stresem i złymi nawykami żywieniowymi. Oto najczęstsze przyczyny wzdęć po jedzeniu. Podsumowanie Jeśli po jedzeniu często [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3707 Data: 2019-12-10 04:37:57