[...] chorowałem. Ale... Nie jadam rzeczy nasilających stany zapalne, skłonności do takich stanów. Wielu dietetyków wskazuje na jelita jako na główny czynnik. A jak jelita to gluten. W skrócie: - dieta z produktami zbożowymi niszczy jelita (np. nasila nieszczelność) - zła kondycja jelit to przepuszczanie "białek" - obce białko w organizmie stawia [...]
Dzięki za wskazówki. Płatki to akurat same płatki, bo jedne to 100% płatków jaglanych, a drugie to 100% komosy ryżowej. Ze względu na gluten odrzuciłam płatki owsiane. Co prawda jakby się mocno uprzeć to one też mogą być jakoś krzyżowo podobne do pszenicy, no ale takie restrykcje to może za dwa miesiące, jeśli poziom przeciwciał nie opadnie. Jak [...]
Uwielbiam peczak ale unikam ze wzgledu na gluten :-( pocieszam sie biala gryczana Nie wiem o co chodzi z ta gorycza w jaglanej. Jem roznych producentow i w zadnej nie czuje goryczy. Gptuje 12 minut odcedzam i jem. Ps. Warto unikac gotowania w tych woreczkach lepiej wysypac prosto do wody.
[...] juz rzucialam na talerz to zjadlam wszystko. Maz kupil moj ulubiony Irish Cream (to alkohol cos w rodzaju Baileys) no i lampeczka poszla. W misce jest Bulka Ciabatta bez glutenu. Szczerze, nie wiem czy skladniki sa ok bo wzielam ja ze wzgledu na gluten free. Paula.cw, dziekuje za info. Osatnio wlasnie przegladalam maki i rzucila mi sie w [...]
Kiedys myslalam, ze produkty bezglutenowe to zbawienie...yhm :-/ Przeczytalam sklad i stwierdzilam, ze mniejsza szkodze zrobi mi zjedzony raz na jakis czas gluten niz te wszystkie zwiazki chemiczne :-D
[...] z owocami. Ze względu na oszczędność czasu i kasy na trzeci posiłek jadłam ryż z pomidorami/owoce/migdały czy inne pestki/ew. pełnowartościowy posiłek w restauracji. Jadłam gluten – bułki na śniadanie (starałam się wybierać te najzdrowsze) i nabiał (czasem ser żółty, czasem jogurt naturalny). Starałam się jeść dużo i dbać o białko w diecie, ale [...]
No i bardzo dobrze. Każdy musi znaleźć dla siebie opcje, powodzenia. Tylko nie staraj się na siłę wszystkim udowadniać, że gluten i laktoza upośledzają plemniki, móżdżek zanika, a prostata zwiększa swoją objętość o 1000 %. Wiesz o co chodzi- wszystko z głową, niech każdy robi po swojemu. Powodzenia i zdrowia.
No i bardzo dobrze. Każdy musi znaleźć dla siebie opcje, powodzenia. Tylko nie staraj się na siłę wszystkim udowadniać, że gluten i laktoza upośledzają plemniki, móżdżek zanika, a prostata zwiększa swoją objętość o 1000 %. Wiesz o co chodzi- wszystko z głową, niech każdy robi po swojemu. Powodzenia i zdrowia. a skąd - nie mam zamiaru :-) [...]
blue_hope - dzięki za komentarz :) Co chciałaś napisać w pierwszym zdaniu, bo nie mogę rozszyfrować?;) Tetiszeri - dzięki za komentarz :) Jeśli chodzi o gluten to badałam się i źle reaguję tylko na pszenicę. Żytni chleb na zakwasie mogę spokojnie jeść i nie czuję się po nim źle. A po pszenicy owszem. Na razie nie chcę z niego rezygnować, zobaczymy [...]
[...] częściowo już gotowa :) Dziś wieczorem albo jutro rano robię podejście do chleba gryczanego z forumowego przepisu :) Czyli staram się grzecznie wywalić ten nieszczęsny gluten;) No i w Nd robię bazę na 4 kolejne dni, bo gotowanie codziennie jest ma sa kry czne :D Tzn zżera za dużo czasu;) 1. placki gryczane z bananem 2. sałatka z łosiem i [...]
Dieta ok, można zamienić tylko ten chleb razowy w pracy ;) BCAA po przebudzeniu nie ma sensu, lepiej okolotreningowo przyyebac amerykańską dawkę. Łowickie to syf,sypia tam gluten, dołóż 20zl i kup coś markowego, bo cenowo to taka kosa nie jest za 1.8kg, kolagen tez można raczej odpuścić :P pzdr/ Zmieniony przez - Aylar w dniu 2010-11-25 19:32:51
Wszystkie produkty testuję i sprawdzam, jak się po nich czuję. Tak skomponowałem grupę produktów, które bez problemu jem. Największy jednak problem mam z warzywami. Bo tam naprawdę, żeby nie odczuwać żadnych reakcji to musiałbym odstawić wszystkie warzywa w postaci surowej (prócz pomidora i to bez skóry) i niemal wszystkie owoce. Natomiast [...]
[...] ja :P mam celiakię i momentalnie wykrywam każde białko do którego dodają wałkowanych białek produkowanych ze zboża :P no właśnie :P proszę o namiar na pewne białko bez dodawania frakcji zawierajacej gluten :P tj. białko co do ktorego firma daje pełną gwarancję, że to produkt bezglutenowy :P Zmieniony przez - Bucccek w dniu 2013-06-10 19:15:22