SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

glutaminian sodu

  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] norweskich, paluszek surimi o smaku krabowym (surimi 50% (białe mięso ryb 93,7%), woda, skrobia pszenna, cukier, sól, olej rzepakowy, aromat krabowy, wzmacniacze smaku: glutaminian sodu, rybonukleotydy disodowe, inozynian disodowy, substancja aromatyczna krabowa, białko jaja w proszku, barwniki: węglan wapnia, kwas karminowy, kapsaicyna), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24820 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • Jakie parówki są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty (zawierają gorczycę i seler), wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, stabilizatory: cytrynian sodu, octany sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu. 100 g tych parówek dostarczy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 50764 Data: 2017-08-30 09:40:14
  • [...] zdrowiu. Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku dzieci. Wzmacniacze smaku Popularnym dodatkiem do żywności, który od dziesięcioleci wzbudzał kontrowersje, jest glutaminian sodu - sztuczna sól nieistotnego aminokwasu zwanego glutaminianem (MSG). Wiele produktów spożywczych na półkach supermarketów jest aromatyzowanych MSG, a FDA [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4441 Data: 2018-09-16 15:55:47
  • Pięć najgorszych składników w przetworzonej żywności

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] głowy, najlepiej unikać paczkowanych pokarmów zawierających MSG. Niestety MSG jest trudny do uniknięcia, ponieważ zazwyczaj nie jest wymieniony na opakowaniu, jako MSG lub glutaminian sodu. Zamiast tego "ukrywa" się w innych składnikach, m.in. w zhydrolizowanym białku, ekstrakcie drożdżowym, kazeinianie sodu, autolizowanych drożdżach, izolacie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6158 Data: 2018-08-14 12:03:57
  • Migrena a dieta - co jeść a czego unikać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4227 Data: 2018-02-05 10:24:52
  • Jak nas oszukują? Etykiety i skład żywności.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] czy ... niezbędny do życia tlen (E948) – jako gaz do pakowania. Owszem, wiele substancji z listy dodatków budzi uzasadnione obawy i kontrowersje, np. wzmacniacze smaku (np. glutaminian sodu, E621) czy rzadko spotykany jako konserwant formaldehyd (E240). Niemniej w składzie produktu może być równie dobrze napisane tylko: substancja konserwująca: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6653 Data: 2017-12-10 01:10:48
  • 10 najbardziej szkodliwych produktów spożywczych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. To, w jakim sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach zjadamy za mało nieprzetworzonych, odżywczych produktów, a zbyt dużo śmieciowego jedzenia. Podsumowanie Niezdrowych produktów, z którymi spotykamy się każdego dnia, jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19136 Data: 2017-12-23 09:06:36
  • Jaki ketchup wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pomidorowy, sól, przyprawy, kwas octowy, substancje zagęszczające (karbokryretyloceluloza sodu, guma ksantanowa, alginian glikolu propylenowego), wzmacniacz smaku (glutaminian sodu), naturalny aromat, koncentrat (rzodkiew, marchew, czerwona porzeczka), substancja konserwująca (sorbinian potasu), substancja słodząca (sukraloza) W 100 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10798 Data: 2017-08-10 07:57:57
  • Niesamowicie smaczne niskokaloryczne sosy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] proszku, czosnek granulowany 1,8%, sól, stabilizator: guma ksantanowa, substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu, suszona natka pietruszki, wzmacniacz smaku: glutaminian sodu, ekstrakt czosnku, substancja słodząca: sukraloza. Może zawierać soję, gluten, mleko, seler, gorczycę i produkty pochodne. Wartości energetyczne w 100g: Sos [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7835 Data: 2018-04-26 07:25:30
  • Czy kurczak z rożna jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kurczaka z rożna Niestety, ale spożywanie kurczaka z rożna, zwłaszcza częste ma też negatywne aspekty. Zawiera on bardzo dużo soli i przypraw, które zawierają między innymi glutaminian sodu. Niektóre badania sugerują, że wysokie spożycie dodatków fosforanowych w diecie może przyczynić się do utraty masy kostnej. Oczywiście musielibyśmy spożywać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3717 Data: 2022-12-02 10:31:57
  • [...] wiele zalet, których nie powinniśmy ignorować. Jak wybrać odpowiednie przekąski? unikaj wołowiny i wieprzowiny z dużą ilością tłuszczów unikaj produktów zawierających MSG (glutaminian sodu) wybieraj produkty od lokalnych producentów zwracaj uwagę na zawartość cukru zwracaj uwagę na dodatki Uczciwie należy przyznać, że suszone mięsa są bez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2316 Data: 2019-09-12 21:58:40
  • Jako „migrena” charakteryzowany jest powtarzający się, silny pulsujący ból lub silne uczucie pulsowania umiejscowione zwykle po jednej stronie głowy, któremu towarzyszą nudności i wymioty oraz nadwrażliwość na światło i dźwięk. Koenzym Q10 W badaniu klinicznym, wykonanym z udziałem 42 pacjentów otrzymujących 300 mg koenzymu Q10 dziennie lub taką [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1120 Data: 2021-03-16 18:13:14
  • W dzisiejszych czasach coraz więcej uwagi poświęca się alergiom pokarmowym, ponieważ częstotliwość ich występowania rośnie. Dlaczego alergie pokarmowe i inne są obecnie tak częste, nie jest w stu procentach jasne. Naukowcy wskazują jednak na fakt, że obecnie żyjemy w bardziej sterylnych warunkach, niż kiedyś, a zanieczyszczenia powietrza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9689 Data: 2019-02-14 10:47:56
  • Jak wybrać dobre parówki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Chociaż wydawać by się mogło, że tytuł niniejszego artykułu to klasyczny oksymoron, to w rzeczywistości temat można w sposób praktyczny rozpatrywać na poziomie jakościowym. Parówki dostępne w sklepach różnią się pomiędzy sobą składem i wartością odżywczą. W praktyce żadne parówki nie powinny być oczywiście podstawą diety, ale jeśli już [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11202 Data: 2017-05-28 10:01:20
  • Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8307 Data: 2019-04-12 13:01:00
  • Jakie kabanosy wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kabanosy raczej rzadko goszczą u osób aktywnych w codziennej diecie, ciężko też znaleźć te z dobrym składem, ale postarałem się przedstawić wam zestawienie tych, które najczęściej można spotkać na półkach. Zobaczmy, co producenci dodają do tych produktów. Czy są zdrowe? Czy znaleźć można takie z dobrym składem? Jakie wybierać? Olewnik Stara [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 35400 Data: 2017-08-07 10:03:11
  • Dieta militarna - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5174 Data: 2019-02-10 17:34:59
  • [...] Neal L. Benowitz, M.D. „Nicotine Addiction” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2928221/ Halina Car „Współdziałanie pomiędzy glutaminianem a kwasem γ-aminomasłowym w ośrodkowym układzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3544 Data: 2020-07-26 21:47:30
  • GLUTAMINIAN SODU?

    Temat
    Odżywki i suplementy

    WITAM czy glutaminian sodu to to samo co l-glutamina?

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 4459 Data: 2007-01-05 14:40:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Cześć mam nadzieje ze pomożecie mi w rozwiązaniu tej ankiety. Maksymalnie może zająć z 3 minutki. Jest ona związana z badaniem stanu wiedzy Polaków o glutaminianie sodu. Jest mi to potrzebne na zajęcia na uczelni. Pozdrawiam i z góry dziękuje. link do ankiety: http://www.ankietka.pl/ankieta/113135/co-wiesz-o-glutaminianie-sodu.html

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 609 Data: 2013-05-05 10:44:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)