[...] organizmu. Kreatynę można stosować samodzielnie - ale przyjmowanie jej razem z cukrami prostymi powoduje wzrost skuteczności kreatyny dodatkowo nawet o 50%. Takie cukry to glukoza, fruktoza, dekstroza. Niektórzy proponują stosowanie kreatyny z miodem, ponieważ zawiera on dodatkowe, cenne mikroelementy. Cukry powodują "strzał insulinowy", który [...]
[...] "zastrzyk" energii, jak również zabezpieczenie energetyczne dalszych etapów pracy. W celu osiągnięcia zróżnicowania indeksu glikemicznego, zestawiane są ze sobą najczęściej: glukoza i maltodekstryny. Jednakże zasadność stosowania podobnych zestawień poddawana była krytyce, gdyż nagły wzrost glikemii w efekcie wchłaniania glukozy, w warunkach [...]
[...] ZOSTAJE. I TO JEST PROBLEM. I tak i nie. (Pomijam że kwas cytrynowy jest wysokoenergetycznym związkiem, który natychmiast wchodzi w przemiany metaboliczne takie same jak glukoza i jest utylizowany.) Kwas cytrynowy, jak każdy inny kwas, np fosforowy z Coca-coli, albo kwas mlekowy w mięśniach - co prawda zostają rozpuszczone we krwi i tam sobie [...]
[...] ma bardzo długą tradycję w produkcji miodu pitnego. Skład chemiczny miodu Najliczniejsza grupę związków w miodzie stanowią węglowodany. W największej ilości monosacharydy: glukoza (~34%) i fruktoza (~39%). Istotnym czynnikiem wpływającym na smak miodu są kwasy organiczne. W największej ilości występują kwasy: glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. [...]
[...] jest glikoliza - tlenowa i beztlenowa. Glikoliza jest procesem, w którym węglowodany dostarczają energii do pracy. Źródłem jest tu glikogen mięśniowy i wątrobowy, a także glukoza krążąca we krwi. W wysiłkach poniżej progu tlenowego (bez udziału kwasu mlekowego) glikogen rozbijany jest do pirogronianu. Ten w mitochondriach zamieniany jest na [...]
[...] energii nawet podczas stosowania diety. Wołowina jest również bogata w alaninę, endogenny aminokwas, który jest niezbędny do produkcji glukozy. Z alaniny produkowana jest glukoza, gdy zawartość węglowodanów w diecie jest niska. Organizm potrafi sam wyprodukować alaninę, ale robi to kosztem rozpadu białek. Organizm rozkłada swoje mięśnie w celu [...]
[...] w bialku) aby maxymalnie nasilic szybosc syntezy bialek mięsniowych. Opcji jest naprawde wiele! Mozesz przed treningiem wypic: bcaa eaa bialko jak rownie dobrze wymieszac z glukoza/carbo/vitargo,itd. Ale po treningu - aby maxymalnie zwiekszyc synteze - musisz wypic: eaa bialko i jak wyzej - jesli Ci dieta na to pozwala to razem z jakims źródłem [...]
[...] wrażliwości tkanki mięśniowej i innych tkanek na działanie tego hormonu, przy minimalnym pobudzeniu jej wydzielania. Najsilniejszym stymulatorem wydzielania insuliny jest glukoza, która dodatkowo uczestniczy w tworzeniu tłuszczów zapasowych w tkance tłuszczowej. Oczywiście stan po-treningowy sprzyja gromadzeniu glikogenu mięśniowego, zużytego [...]
[...] pod względem jakościowym i ilościowym systematyczne dostarczanie energii w czasie długotrwałego wysiłku fizycznego. Nie zawiera sacharozy. Wśród węglowodanów znajduje się glukoza. Glukoza jest monocukrem wchłanianym bardzo szybko i dostarcza energii bezpośrednio po spożyciu. Natomiast maltodekstryny (polisacharydy), dostarczają energię [...]
[...] Kupujemy glukoze(dextroza) powinna kosztować od 4 do 7 zł za kg(np. u ffelka) wymieszać z woda, (jeżeli chcesz uzyskać ciekawy smak kup oranżadę w proszku i wymieszaj z glukoza).Przed treningiem polecam wypić 30 gr i 150 ml wody a po treningu 60 gr i 200 ml wody. Zapewniam ze nie będziesz już po treningu taki zmęczony. Można dodać do CARBO [...]
[...] poprawia komfort życia osób chorych na cukrzycę. Jaką ma przewagę nad stosowaną do tej pory insuliną klasyczną? Głównym paliwem, dzięki któremu możemy aktywnie żyć, jest glukoza. Ten cukier prosty powstaje przy trawieniu węglowodanów. Wraz z krwią jest transportowany do wnętrza komórek i zamieniany w energię. Aby glukoza mogła wniknąć do [...]
[...] jakoś inaczej np. BCAA lub HMB później lub HMB (no oczywiście biore jeszcze rano na czczo i po południu) przed siłownią - lub coś w tym stylu... tzn. Zastanaiwam się czy np. glukoza działa negatywnie na HMB lub BCAA, nigdzie o tym niepiszą więc pytam WAS? acha i pozostaje problem posiłku potreningowego... pakuje wieczorem (20-21:30) i tak posiłek [...]
[...] tanie niskoscukrzone maltodekstryny. Czyli polisacharydy pochodzenia zbożowego. Niestety ich IG w porównaniu do glukozy jest niewiele niższy. Czyli prawie podobnie jak glukoza podnoszą mocno poziom cukru we krwi, a zatem wcale nie dają tak jak to opisują producenci „ stabilnej energii" ani nie stanowią „produktu o powolnym wchłanianiu". [...]
[...] jest normalny. Powiedzieli sprawdź nadnercza pewnie rak, ale dwukrotne USG nie pokazało nic dziwnego. Zalecono badania cukrowe i tym razem co dziwne wyszła insulina 7.2 a glukoza aż 98 niby norma powiecie ale insulina spada a glukoza rośnie. Wskaźnik homa-ir (insulinooporoności) tym razem dał wynik 1.74 z 2.14 wczesniejszych więc tu niby jest [...]
Słodka trucizna Przeczytac cale a dopiero pozniej mowic ze bylo Ilość cukru jaką spożywamy ma wpływ na każdy organ naszego ciała. Nasza wątroba magazynuje cukier w formie glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) wypełnia ją i powiększa do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu powraca [...]
[...] się na tym co udowodnione a więc na mechanizmach działania i skuteczności tej diety. ZMIANA ŹRÓDŁA ENERGII Jak wiemy głównym źródłem energii dla naszego organizmu jest glukoza, organizm czerpie z glukozy ponad 90% energii. W diecie ketogenicznej chodzi o zmianę źródeł energii dla naszego organizmu. Glukoza zostaje zepchnięta na boczny tor. [...]
[...] jaką uzyska ze spalania wytworzonej glukozy. Bilans energetyczny wychodzi na zero. Organizm utrzymuje cykle jałowe, z których nie ma z nich korzyści energetycznych, albowiem glukoza jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, wszystkich komórek nerwowych i krwinek czerwonych, bez niej komórki te nie mogą podtrzymać procesów życiowych. [...]