Przeszukuję google ale żadnych konkretów. Dlaczego nie stosuje się bialego cukru po treningu masowym? Widziałem różne carbo i ich składy to w 80% glukoza. Z tego co pamietam bialy cukier to glukoza i sacharoza. Sam sypię 3-4 łyżki do bialka i wypijam zaraz po treningu. Skutków ubocznych nie widze. Jakieś wytlumaczenie dlaczego cukier jest zły?
[...] jak nie ma glukozy ciągnie z tłuszczy. Ale jeśli poziom insuliny jest za niski to nawet keton nie jest efektywnie wykorzystywana jako źródło energii. Wiadomo keton to nie glukoza i nie potrzebuje dużo insuliny ale mimo wszystko pewną ilość tak. I co teraz się dzieje. Stężenie insuliny jest za niskie, keton nie jest efektywnie wykorzystywany, [...]
[...] przyczyniać się może do poprawy składu ciała (zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej i zwiększenie - mięśniowej), a także ulepszyć transport składników odżywczych takich jak glukoza, kreatyna, czy aminokwasy do komórek mięśniowych. Sproszkowany cynamon wchodzi w skład wielu suplementów o rozmaitym zastosowaniu, m.in. spalaczy tłuszczu, stack'ów [...]
[...] ulubionym paliwem mięśni, ich obecność spowalnia degradacje białka i podnosi poziom jego syntezy. Obecność ketonów "włącza" hormonalny mechanizm w którym sygnały dostarczają glukoza, insulina albo wysoki poziom insuliny do glukagonu. Wszystkie "systemy" nastawione są na spalanie tłuszczu a nie jego magazynowanie. To po prostu mądrość ciała, że [...]
21 lat - 180 wzrostu - 80kg * I posiłek o Płatki owsiane - 75g o Ananas - 80g (3plasterki z puszki) o Rodzynki - 40g o Mleko - 250g o Białko Ostrowia (lub 2 jajka) - 20g (4 płaskie łyżki stołowe) * II posiłek o Bułki grahamki - 140g (2 mniejsze bułki) o Szynka z indyka - 40g (2 plasterki) o Ser Gouda - 20g (1 plasterek) o Orzechy włoskie - 15g o [...]
[...] w mniejszosci) jako ilosci ktora zgodnie z jego doswiadczeniami pozwala obnizyc poziom insuliny na tyle, zeby na przyklad mogl zaczac dzialac glukagon, czy tez niezbedna glukoza byla syntetyzowana z aminokwasow, nie bedac juz glownym zrodlem energii. Podejsc jest bardzo wiele. Mniej lub bardziej rygorystycznych planow zywieniowych - rowniez. [...]
Czy ta dieta opisana poniżej będzie odpowiednia dla mnie? Mam 18 lat ważę 89 kg a mój wzrost 177 cm. Nie wiem jaki mam typ budowy ciężko mi to ocenić. Proszę o wyrozumiałość. Śniadanie 7:00 Mleko 1,5% (250ml) + płatki owsiane (100g) Mleko 1,5% (125ml) + twarog chudy (125g) (koktajl) Oliwa z oliwa (5ml)/słonecznik (15g) B: 35g WW: 80g T:15g [...]
Witam, poradzcie mi czy takie potreningowe polaczenie bedzie dobre ( odrazu po treningu). Gainer w celu uzupelnienia ww i b oraz kreatyna z glukozą, zastanawiam sie czy jest sens z tą glukozą skoro dosc duzo ww dostarczam gainerem.
witam wczoraj odebralem wyniki z badania krwi Zrobilem je bo od jakiegoś czasu (a dokladniej od czasu gdy zacząłem intensywnie trenować) czuje sie wieczorem mozno padnięty. Zasypiam czesto juz ok 20 i wstaje zazwyczaj o 5. Co do intensywnosci treningu (silownia pon,śr,ptk, aeroby wt,czw,sob) wprowadzilem także dietę (omlet z platków i jaj, kurczak [...]
Fruktoza- nazywana również cukrem gronowym lub lewulozą to substancja należąca do cukrów prostych. Zdecydowanie rzadziej występuje w przyrodzie niż glukoza (która również należy do monocukrów). Naturalnym jej źródłem są owoce i miód. Dodatkowo fruktoza stanowi podstawową jednostkę cukrową inuliny, a także jest składnikiem sacharozy. Charakteryzuje [...]
[...] należący do monocukrów. Znajduje się w tkankach zwierzęcych, owocach, miodzie, a poza tym stanowi podstawową jednostkę tworzącą cukry złożone. Przez organizm człowieka glukoza wykorzystywana jest przede wszystkim jako główne źródło energii- należy podkreślić fakt, iż komórki mózgu i erytrocyty mogą czerpać energię w zasadzie tylko z glukozy [...]
Glycogen loader - kompleks węglowodanów zawierający cukier prosty - glukozę, oraz szybko trawione węglowodany złożone - maltodekstryny. Glukoza stanowi szybkie i przystępne źródłem energii, nie wymaga bowiem trawienia. Szybko uzupełnia glikogen mięśniowy i wątrobowy. Maltodekstryny charakteryzują się szybką przyswajalnością (zbliżoną do glukozy), [...]
[...] pogłębiają insulinooporność. Jest tkanka, która wrażliwości na działanie insuliny jak na złość nie traci – jest to tkanka tłuszczowa i to do niej „trafia” nadprogramowa glukoza, która ze względu na insulinooporność innych komórek nie mogła zostać prawidłowo rozdysponowana...cd na: http://potreningu.pl/diety/artykuly/62/smazenie-zabija Autor: [...]
[...] Polimery glukozy charakteryzują się dużą masą cząsteczkową. W suplementacji sportowej stosuje się je często ze względu na fakt, że w porównaniu z monocukrami takimi jak glukoza w dużych stężeniach opuszczają żołądek szybciej i nie powodują zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Polimery glukozy nie są słodkie, a ich rozpuszczalność w wodzie jest [...]
[...] mówisz, odróżnić trzeba insulinooporność patologiczną od insulinooporności stanowiącej element zmian adaptacyjnych. Tak jak mówisz też wynika to z faktu, że preferencyjnie glukoza dostarczana jest do mózgu, więc zmniejszenie wrażliwości insulinowej komórek mięśniowych - głównego energetycznego pasożyta - stwarza dogodne warunki do zasilenia [...]
[...] są w komórkach mięśniowych. Wraz z wiekiem pogarsza się wrażliwość komórek mięśniowych na insulinę - hormonu obniżającego poziom cukru we krwi - w konsekwencji czego glukoza w nadmiarze gromadzi się w krwiobiegu prowadząc do hiperglikemii i cukrzycy. Jak się okazuje trening siłowy prowadzi do zadziwiającej poprawy gospodarki [...]
nie "2 dni on 2 of" tylko 2ON i 1OFF, po pewnym czasie stosowania slinu insulinoodpornosc wzrasta, insa zaczyna wiecej karmic glukoza tlusz niz miesnie. taki system 2on 1off dobrze sie sprawdza by temu troche zapobiec, do tego suplementacja ala lub lepiej r-ala pomaga bardzo duzo
[...] Polimery charakteryzują się dużą masą cząsteczkową. W suplementacji sportowej często stosuje się je ze względu na fakt, że w porównaniu z monocukrami takimi jak glukoza opuszczają żołądek szybciej i nie powodują zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Polimery glukozy takie jak amylopektyny, skrobia woskowa w ostatnich latach zyskały sobie [...]