[...] pierwszej kolejności należy zadbać o dietę. Szczególnie słabe efekty pod względem redukcji tkanki tłuszczowej odnotowują osoby po 50 roku życia, mające problemy z glikemią (glukoza oraz stężenie insuliny mierzone na czczo) oraz posiadające znaczną ilość tkanki tłuszczowej (> 30%). W diecie podaż protein może wynosić nawet 2.5-3 g na kilogram [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
Temat najlepszej diety odchudzającej jest wyjątkowo nużący. Autorzy książek, blogów, artykułów, twórcy filmów, poczuli, iż jest to żyła złota. Wszyscy prześcigają się w dostarczaniu „najlepszych diet”. Nawet dziennikarki, które nie mają zbyt wiele wspólnego z treningiem, dietetyką, zaczęły wydawać książki poświęcone „idealnej diecie”. Istnieje [...]
W ostatnich latach niezmiernie popularne stali się rozmaici treningowi „cudotwórcy”, obiecujący niesamowite przemiany sylwetki w ciągu kilku tygodni. Dlaczego ludzie się na to nabierają? Bo nie mają pojęcia jak ciężka i oporna jest redukcja tkanki tłuszczowej, jak dużych nakładów czasu wymagają trening, dieta i regeneracja potreningowa. [...]
[...] kreatyny w USA osiągnął nieprawdopodobny wzrost z 50 mln dolarów w 1996 roku do wartości aż ponad 400 mln dolarów w 2001 roku. Energia z procesów aerobowych (np. glukoza od pierwszych kilku sekund, równolegle do pozostałych systemów energetycznych; dostarczana z systemu tlenowego energia gwałtownie rośnie po 60 sekundzie pracy); [...]
[...] szczególnie widać to w badaniach nad słodzonymi napojami. 12. Jeżeli masz problem z otłuszczeniem ciała, winy szukaj właśnie w węglowodanach, szczególnie prostych (glukoza, fruktoza) oraz spożyciu cukru stołowego czy syropu glukozowo-fruktozowego, w pierwszej kolejności wyeliminuj z diety napoje słodzone. 13. Wyrzut insuliny po spożyciu [...]
[...] gdyż zasoby glikogenu mięśniowego wcale nie są duże (maksymalnie 400-500 g, przeciętnie mniej). Po drugie, częściowo uzupełniają się same, nawet gdy nie jemy niczego (ta glukoza służy jako awaryjne paliwo do reakcji walka lub ucieczka). Po trzecie, przeciętny trening powoduje małe lub co najwyżej średnie zużycie glikogenu mięśniowego. W [...]
[...] czy glukozy. Przy prawidłowym utlenowaniu krwi podstawowym źródłem energii dla komórki mięśnia sercowego są kwasy tłuszczowe, które dostarczają 60-90% energii, oraz glukoza i kwas mlekowy zapewniające 10-40% energii. Dla spalania tkanki tłuszczowej kluczowe znaczenie odgrywa adrenalina, a konkretnie chodzi o lipolizę. Rozpad [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Badania lekarskie mogą być dość ogólne, okresowe (jakie przechodzi się raz na kilka lat – w zależności od stanowiska, jakie się zajmuje, szkodliwości pracy itd.) albo bardzo szczegółowe – jak w przypadku badań do wojska. Najbardziej szczegółowe badania były kiedyś prowadzone w ramach rekrutacji do szkoły [...]
Węglowodany w klasycznych dietach kulturystycznych pełniły i nadal pełnią niezwykle ważną rolę. Dla wielu zawodników stanowią one nawet do 60% dobowej podaży energii. Co prawda podejście do węglowodanów się zmienia, modne stały się diety bogate w tłuszcze zawierające mniej, niż 100 g węglowodanów dziennie lub diety ketogeniczne (dostarcza się tam [...]
W pierwszej części tekstu omówiłem podstawowe kwestie dotyczące niestosowania diety oraz nadmiernej pracy ukierunkowanej na izolowanie mięśni. Co jeszcze może mieć wpływ na hipertrofię? Prawie wszystko, ale nie ma tu miejsca na kilkudziesięciostronicowe wywody. W największym skrócie kolejne przyczyny hamujące wzrost mięśni. W jednym z badań Skein [...]
Cukrzyca, nowotwory, otyłość i choroby sercowo-naczyniowe są współczesną epidemią. Otyłość sprzyja powstawaniu cukrzycy i rozwojowi wielu rodzajów nowotworów. Od dawna wiemy, iż jest też powiązana z chorobami sercowo-naczyniowymi, nadciśnieniem czy zespołem metabolicznym. Cukrzyca dotyka ponad 400 milionów ludzi na całym świecie, w tym około [...]
Odchudzanie staje się powoli głównym celem wielu ludzi, a dla niektórych stało się obsesją. Niektórzy nawet przez kilkanaście lat nie odnoszą sukcesów na tym polu. W artykule przedstawię kluczowe kwestie istotne dla adeptów kulturystyki i wyjaśnię, czy podejście istniejące w sporcie różni się czymś od tego występującego w dietach dla „zwykłych” [...]
[...] 65% szczytowego pochłaniania tlenu). Mleczany są źródłem energii w procesie glukoneogenezy. W procesie glukoneogenezy (zachodzącym głównie w hepatocytach oraz w nerkach) glukoza powstaje np. z aminokwasów (biorą się np. z rozpadu mięśni), glicerolu (rozpad trójglicerydów) czy mleczanów (np. intensywna praca mięśni w warunkach beztlenowych). [...]
Naukowcy często sprawdzają, jak suplementacja różnorakich środków wpłynie na RER oraz utlenianie kwasów tłuszczowych. Nie powinno to dziwić, gdyż celem większości ludzi jest pozbycie się zasobów tkanki tłuszczowej, co ma wpływ na długość życia, zapadalność na cukrzycę, nowotwory, pojawienie się zespołu metabolicznego, tolerancję glukozy, ciśnienie [...]
[...] wysiłku 74% tętna maksymalnego: 25% energii zapewniały wolne kwasy tłuszczowe, 24% energii inne źródła tłuszczu, 13% pochodziło z glukozy we krwi, 38% zapewniała glukoza zmagazynowana, jako glikogen mięśniowy. Czyli w naszym przykładzie 418 kcal dostarczały węglowodany z mięśni, a to stanowi ok. 100 g. Zakładając, iż sportowcy mają [...]
Cukrzyca typu 2 (T2DM) nieuchronnie staje się jednym z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych naszego wieku. W minionym roku choroba atakowała około 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotyczyć blisko 1 miliarda ludzi. Cukrzyca typu 2 jest przede wszystkim metabolicznym procesem chorobowym dotykającym naczyń (śródbłonka naczyniowego), dlatego w sposób [...]
Prawie wszyscy wiemy, iż tuczy nadmiar kalorii dostarczanych każdego dnia występujący przy zbyt małym wydatku energetycznym, związanym z codziennymi aktywnościami i treningiem. Niestety sprawa jest dużo bardziej złożona. Okazuje się, że nadwyżka pochodząca z protein wcale nie musi tuczyć, a wręcz może odchudzać. „Napoje słodzone i/lub gazowane” [...]
Dieta nie oznacza jedynie specjalnego sposobu odżywiania się, jest to także każdy przyjęty sposób dostarczania pokarmu. Wiele osób utożsamia zwrot „jestem na diecie” z „odchudzam się”. W świecie kulturystyki istnieją dwa przeciwstawne bieguny, budowanie masy i redukcja tkanki tłuszczowej („wycinka”). Z praktyki wynika, iż nie należy starać się [...]
Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]