Witam!!! Mam pytanko. Od pewnego czasu spożywam mleko w proszku. Pisze na nim że jedna dawka to jest 20g pokrywa 35%dziennego zapotrzebowania na fosfor i 25% na wapń. Ja biorę tego 100-120 gram. Czy coś mi się może stać jeżeli przedawkuję te składniki, bo przecież niczego nie może być z dużo.
Czy cwiczenia siłowe mogą "wypłukiwać" wapń i fosfor jezeli nie dostarcza sie go z innych zrodeł ??? Od pol roku zacząłem miec szorstkie paznokcie na prawej stopie, wpisywałem w google grzybica paznokci, ale zdjecia ni jak zgadzały sie ze stanem moich paznokci. Pozatym nic mnie nie swedzi, nie boli, nie smierdzi. Dopiero gdy wpisałem dystrofia [...]
[...] suplementy witaminowo- minerał. i zapewniają one 100% zapotrzebowania na wszystkie witaminy i wiele minerałów, ale wszystkie mają małą zawartość: magnezu, wapnia, żelaza, fosforu. Na ogół magnez max. 50%, wapń 12,5%, żelazo 21%,(jedynie w maxivit jest 100% żelaza, ale tylko żelaza z wymienionych przeze mnie minerałów), Fosfor 8%(a w niektórych [...]
Więc tak postanowiłem tu napisać o pierwiastkach , często pojawiają się tematy o niedoborze jakiegoś pierwiastka. A czasem lepiej dorzucić coś do diety niż męczyć się z tabletkami Pierwiastki wchodzące w skład organizmu dzielimy na : Makroelementy - funkcje budulcowe i regulacja pracy narządów , występujące w dużych ilościach. Mikroelementy - [...]
[...] nerki nie są w stanie wydalić. Eliminuje się w ten sposób także jony wodorowe, produkty katabolizmu białek (toksyczne i obojętne), szczególnie zawierające azot, siarkę i fosfor. Hemodializę wykonuje się w ostrej i przewlekłej niewydolności nerek, zatruciach, zaburzeniach elektrolitowych, niewydolności serca i wątroby. I takim oto pacjentom [...]
[...] aminy biogenne, teobromina to tylko niektóre substancje biologicznie czynne, mogące korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Dodatkowo potas i magnez oraz fosfor i wapń, to składniki mineralne, które również znajdziemy w tym znanym od tysięcy lat afrodyzjaku. Owoce to bogactwo witamin, składników mineralnych oraz błonnika. [...]
[...] Północnej, jak i mieszkańcy Chin. Co „siedzi” w karczochu? Karczoch charakteryzuje się niską ilością tłuszczu, ale wysoką zawartością minerałów (głównie jest to sód, potas i fosfor), witamin (głównie C), polifenoli, flawonów i błonnika oraz cenionego prebiotyku (pożywki dla „dobrych” bakterii w naszym układzie trawiennym) - inuliny. Wśród [...]
Zapewne nikogo już nie zaskakuje fakt, że wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa, rośnie również liczba problemów zdrowotnych, wynikających z niewłaściwego sposobu odżywiania. Ogromny wpływ na to ma zarówno ilość spożywanego pożywienia, jak i jego jakość oraz sam wybór produktów… A teraz to, co najważniejsze - wnioski Suplementacja kminkiem [...]
W piękny lipcowy dzień mało kto myśli o przeziębieniu. Inaczej jednak sytuacja przedstawia się jesienią i zimą. Wtedy każdy, kto chce zachować pełnię sprawności intelektualnej (szkoła/praca) i cieszyć się możliwością wykonywania zaplanowanych treningów, stara się zrobić wszystko, aby uniknąć przeziębienia oraz grypy.
[...] o herbacie z liści malin? Korzyści zdrowotne herbaty z liści malin Liście malin dostarczają witamin z grupy B, witaminę C oraz szereg minerałów, w tym potas, magnez, cynk, fosfor i żelazo. Zawierają też polifenole, takie jak garbniki i flawonoidy, które działają w organizmie jak przeciwutleniacze i pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem. [...]
Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]
[...] ma też negatywne aspekty. Zawiera on bardzo dużo soli i przypraw, które zawierają między innymi glutaminian sodu. Niektóre badania sugerują, że wysokie spożycie dodatków fosforanowych w diecie może przyczynić się do utraty masy kostnej. Oczywiście musielibyśmy spożywać tego kurczaka naprawdę dużo, ale jeśli obawiasz się szkodliwych dodatków, [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]
Trening siłowy, jego wykonywanie, wiąże się z pewnymi działaniami, które mogą wpływać na przeciążenia aparatu ruchu. Działania te są czasem powiązane z brakami dietetycznymi, gdzie dieta jest niedoborowa w pewne składniki mineralne czy odżywcze. Przyczyną może być również trening, który jest zbyt intensywny lub przekracza możliwości regeneracyjne [...]
[...] wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, których organizm potrzebuje, ale których nie może wytworzyć samodzielnie. Ponadto zawiera magnez, żelazo, mangan, selen, fosfor, miedź, cynk oraz niektóry witaminy z grupy B. Warzywa liściaste Warzywa liściaste to kolejne dobre źródła wapnia, które dostarczają też sporo witaminy K. Witamina K [...]
[...] który jest niezbędny do utrzymania zdrowych i białych zębów. Produkty bogate w wapń pomagają wzmocnić szkliwo i poprawiają ich wygląd. Nabiał jest także dobrym źródłem fosforu, minerału, który wzmacnia działanie wapnia. Pamiętaj jednak, by wybierać jogurty naturalne i unikać smakowych produktów pełnych cukru. Z biegiem czasu te dodane cukry [...]
Suplementy mineralno-witaminowe, nazywane potocznie multiwitaminami, są to preparaty zestawiające w swym składzie szeroką paletę witamin i minerałów. W literaturze tematu możemy się spotkać z różnymi sposobami definiowania witamin. Niemniej witaminy to związki organiczne, niezbędne w niewielkich ilościach do przebiegu procesów życiowych, które [...]
Wiele jest ziół oraz substancji znanych już od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Niestety spora część z nich nie sprawdza się w pokładanych w nich nadziejach prozdrowotnych. Czy jednym z nich jest znany w wielu rejonach świata shilajit? Przeanalizujmy jego podstawowe właściwości i przeprowadzone w tym kierunku badania [...]