Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Dlaczego bycie "eko" jest tak modne? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób myśli o tym, co dostaje się do ich organizmu, skąd pochodzi żywność, którą spożywają i jakie są tego konsekwencje. Żywności ekologicznej nie znajdziemy w każdym sklepie, aczkolwiek coraz więcej z nich, reagując na potrzeby konsumentów, stara się zorganizować oddzielny [...]
Zdrowa żywność jest jednym z topowych tematów w ostatnich latach, na jej temat można usłyszeć niemalże wszędzie, a znaleźć ją można we właściwie każdym sklepie spożywczym. Z jednej strony producenci żywności ekologicznej, organicznej lub tzw. zdrowej zapewniają nas o wysokiej jakości swoich produktów i o ich prozdrowotnym działaniu, z drugiej [...]
[...] zdrowej żywności wzrasta. Częściej interesujemy się skąd pochodzi dany pokarm, jaki jest jego skład, jakie może nam przynieść korzyści zdrowotne. Nic dziwnego, że i żywność ekologiczna znalazła się w kręgu zainteresowań dietetycznych. Przyglądając się żywności tego typu możemy się spotkać z różną terminologią - bio, ekologiczna, organiczna. [...]
Obecnie w modzie są pokarmy „bio”, „organiczne” oraz „wyrzucanie z diety śmieci”. „Jedz czysto” - to jedna z porad, która może i byłaby trafna, ale niestety termin „czystość” jest zbyt wieloznaczny. Weganizm – czysta dieta? Dla wielu osób „czysta” dieta oznacza eliminowanie z niej mięsa czy nabiału. Czy to słuszne myślenie? Wydawałoby się, iż [...]
[...] (bio, organic). Sugeruje on również, że produkt pozbawiony jest sztucznych nawozów i barwników. Produkowany jest z mąki niepoddanej modyfikacji genetycznej. Skład: ekologiczna mąka żytnia razowa, woda. W 100 g produktu znajduje się 349 kcal. Węglowodany 68 g (w tym cukry – brak informacji), białko 7,3 g, tłuszcz 2,2 g. Plusy: produkt [...]
Zaburzenia odżywiania to temat, który wbrew pozorom dotyczy bardzo dużej części społeczeństwa. Nie każdy przypadek kwalifikuje się od razu jako poważny problem, wymagający terapii, ale każdy prędzej czy później może się do takiego rozwinąć. Istnieje kilka rodzajów zaburzeń, a do najpowszechniejszych należą anoreksja, bulimia, kompulsywne jedzenie [...]
[...] tygodniu. Redukcja mięsa zamiast eliminacji mięsa również przynosi korzyści dla środowiska, a także może być kluczowa pod kątem korzyści zdrowotnych. Najbardziej opłacalna i ekologiczna dieta To taka, która składa się z żywności dostępnej lokalnie i sezonowo. Jak do wszystkiego, należy podejść do niej z pewną dozą rozsądku. Z pewnością podobne [...]
Diety wegetariańskie i wegańskie są coraz popularniejsze na całym świecie. Zgodnie z aktualną wiedzą mogą zapobiegać chorobie wieńcowej serca, nowotworom i cukrzycy typu 2. I choć często się mówi o potencjalnych niedoborach składników odżywczych takich jak białko, żelazo, witaminy D i B12, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3, to istnieją dowody, że [...]
Według większości zaleceń dietetycznych powinniśmy spożywać dziennie kilka porcji warzyw i owoców. Z wielu badań wynika, że wciąż jest ich za mało w naszej diecie. Podobno w Stanach Zjednoczonych tendencja ta jest rosnąca, ale wynik ten jest chyba trochę zawyżony, skoro najczęściej spożywane warzywa to pomidory i ziemniaki (często w postaci [...]
Krótka historia: Od kilku miesięcy ( jak nie dłużej ) mam problemy z żołądkiem. Początkowo nie było to poważne, po prostu raz na jakiś czas przychodził trzydniowy stan, podczas którego kiedy cokolwiek zjadłem, miałem uczucie sytości/ciężaru w żołądku po każdym posiłku, troche mnie bolał i musiałem odczekać dłużej niz zwykle żeby zjeść następny [...]
Co to jest żywność ekologiczna? Sok jabłkowo-selerowy, mus jabłkowy, cukinia w zalewie łagodnej, paluszki orkiszowe z makiem, musli amarantusowe z malinami, przecier pomidorowy to tylko niektóre propozycje spośród bogatego zbioru produktów rolnictwa ekologicznego dostępnych w Polsce. Ekologiczne produkty spożywcze są uzyskiwane bez stosowania [...]
[...] napromienianiu promieniowaniem jonizującym w celu wydłużenia trwałości produktów co m.in. niszczy strukturę produktów czyniąc je bezwartościowymi (żywność organiczna/ekologiczna również pozostając nadal w nazwie żywnością ekologiczną). - sprzedaż naturalnych witamin, suplementów mineralnych i ziół będzie NIELEGALNA, także wszelkie terapie [...]
Wiadomości wstępne i podziały: Sprzyjającymi czynnikami dla zakażenia grzybami są ciepłe i wilgotne środowisko, częsty kontakt z wodą, leczenie antybiotykami i kortykosteroidami, ogólne osłabienie organizmu, choroby metaboliczne oraz stosowanie pigułek antykoncepcyjnych. Grzyby dzielimy na trzy grupy: dernatofity - atakują wyłącznie skórę, włosy [...]
Będzie to mój pierwszy artykuł bo jestem nowy na forum. Więc zaczynamy. NADMIAR ESTROGENÓW W ŻYWNOŚCI I ŚRODOWISKU Nigdy przedtem w historii ludzkie ciało nie było tak wystawione na działanie estrogenów jak ma to miejsce dzisiaj. Większość naszego jedzenia jest pełne estrogenów. Nasze mięso i nabiał są naładowane hormonami, a warzywa i owoce [...]
[...] terapii ziołami i zdrowej żywności? (ZC 12/2009) Katarzyna Lewkowicz-Siejka Zakaz ziołolecznictwa i naturalnych terapii witaminowo-mineralnych? Napromieniana żywność ekologiczna? Mięso z genetycznie modyfikowanymi hormonami? Coraz bardziej toksyczne pestycydy? Specjalne pozwolenia na przydomową uprawę warzyw i owoców? To nie żart. [...]
[...] oraz RUCH, punktach Perfect Body Center, najlepszych sklepach z suplementami diety i odżywkami dla sportowców, prestiżowych klubach fitness. Jesteś tym, co jesz, czyli jak to jest z ŻYWNOŚCIĄ EKOLOGICZNĄ ? http://perfectbody.pl/ZDROWIE/4/561/Jestes-tym-co-jesz-czyli-jak-to-jest-z-zywnoscia-ekologiczna.html http://perfectbody.pl/images/PB33_c.jpg
Znalazłem w sieci ciekawy art, chyba jeszcze się tutaj nie pojawił, wiec czytajcie Fałszerze jedzenia Polscy producenci żywności zaczynają naśladować zachodnie sposoby jej wytwarzania Przemysłowe metody w rolnictwie i przetwórstwie często powodują fałszowanie produktów i nabijanie klientów w butelkę. Na rynku spożywczym zapanowała [...]
[...] niskokalorycznych 19% - Spozywanie 4-5 mniejszych posilkow w ciagu dnia 13% - Jedzenie tego, na co sie aktualnie ma apetyt 10% - Jedzenie produktow ze sklepow ze zdrowa i ekologiczna zywnoscia 4% - Inne 11% - Nie wiem , nie interesuje mnie to Procenty nie sumują się do 100, gdyż respondenci mogli udzielić więcej niż jedną odpowiedź Prawie [...]
......::::::::: Krotko i rzeczowo na wstepie cos od siebie:::::........ Na poczatek chce powiedziec , ze uzylam przegladarki na rozne sposoby by sprawdzic czy tematu nie powiele - ale nie znalazlam. Jesli taki temat juz istenieje , prosze moderatorow tego dzialu o polaczenie mojego artykulu z juz istniejacym. Polemika z jednym forumowiczem, [...]