[...] zarówno osoby stosującej, jak i jej dietetyka, gdyż może wskazywać na potencjalnie rozwijające się niedobory żywieniowe. Np. takie objawy może dawać brak witaminy B12 oraz cynku. Jeśli zmniejszony apetyt nie jest wynikiem braków dietetycznych, a jedynie cechą powiązaną ze spożywaniem znacznej ilości produktów roślinnych, w przypadku diety [...]
[...] niezwykle dużą zawartością łatwo przyswajalnego żelaza, nie zawiera glutenu i posiada sporo składników mineralnych. Natomiast komosa zawiera duże ilości przyswajalnego białka, witaminę E i minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, mangan, miedź, cynk, potas i żelazo. Przeczytaj również: Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka
[...] i zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby. Podsumowanie Zdrowy tryb życia łączący odżywczą dietę i regularną aktywność fizyczną to ważny element wpływający na wzmocnienie układu odpornościowego. Poza tym warto wesprzeć się odpowiednią suplementacją w postaci cynku, witaminy D, kwasów EPA i DHA, probiotyków, laktoferyny i soku z czarnego bzu.
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
[...] smaczne potrawy. Podroby, poza tym, że posiadają porównywalne ilości białka do dużo droższych zamienników, posiadają dodatkowo mnóstwo witamin z grupy B, witaminę A, żelazo, cynk, miedź, selen, kolagen czy potas, które nie występują w tak dużych ilościach, chociażby w drobiu. Warto uwzględnić podroby w naszej diecie, należy jednak pamiętać o [...]
[...] kcal spożyte z ziemniaków, syci ponad trzy razy bardziej niż 240 kcal spożyte z białego pieczywa. Owsianka Płatki owsiane zawierają złożone węglowodany, witaminy E, B1 i B2, cynk, magnez, miedź, potas. Orzechy to doskonałe źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niacyny, witaminy B6, a także witaminy E, magnezu, cynku, selenu i [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
[...] znaczną zawartość metali ciężkich: kosatka pstra, czyli skrzypiąca, miała dużo arsenu, kadmu i ołowiu, karaś chiński oraz s. curriculum składowały miedź, żelazo, mangan i cynk. U człowieka ołów wywołuje: obniżenie szybkości przewodzenia we włóknach ruchowych wolnoprzewodzących, obniżenie liczby plemników, obniżenie szybkości przewodzenia w [...]
Jak się okazuje, na podstawie dokumentacji pacjentów, osoby z problemami na tle psychologicznym mają często niedobory cynku. Może to oznaczać, że dobranie odpowiedniej suplementacji lub uzupełnienie diety może złagodzić choroby psychiczne, takie jak np. depresja czy psychoza. Badanie Naukowcy zmierzyli poziom cynku we krwi 100 osób powyżej 64 roku [...]
Ból gardła to dolegliwość, która potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Wraz z pojawieniem się tego nieprzyjemnego uczucia, wielu z nas zaczyna się zastanawiać, co jeść, aby złagodzić dolegliwości i przyspieszyć proces zdrowienia. Okazuje się, że odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w łagodzeniu bólu gardła. Jakie produkty [...]
Chociaż różne struktury rządzące krajami rozwiniętymi i rozwijającymi się próbują podnieść dzietność poprzez comiesięczne przelewy pieniężne, to niestety ludzka płodność nie zawsze idzie w parze ze stanem majątku. Wynika to z wielu czynników, jednym z nich może być stopień zaludnienia i zanieczyszczenia planety, co przekłada się na zdrowie zarówno [...]
[...] sobą praca o wyższej intensywności. Niektóre z substancji takie, jak czosnek czy żeń-szeń mogą mieć znaczenie dla przeciwdziałania przeziębieniom. Badania wskazują, iż np. cynk może skrócić czas trwania przeziębienia podobnie, jak witamina C. Witamina C pełnie inne, ważne role, np. stwierdzono iż jej niedobory mogą mieć krytyczne znaczenie dla [...]
Trenujesz regularnie i dbasz o jakość swojej diety? Dopiero zaczynasz swoją przygodę z siłownią? Niezależnie od od tego, na jakim etapie jesteś, to z pewnością Twoim celem jest dobrze ukształtowane ciało, sportowy wygląd i sprawność fizyczna. W takich sytuacjach odpowiednio dobrana dieta i suplementacja są bezcennym wsparciem Twojego organizmu. To [...]
[...] organizmu wysokie dawki substancji odżywczych o niezliczonych funkcjach regulacyjnych. Ważnymi regulatorami przemian metabolicznych są m.in. witaminy z grupy B, czy magnez, cynk i chrom. Wobec licznych mechanizmów fizjologicznych i biochemicznych, które mają na celu utrzymanie zdrowia, nie pozostają obojętne również witaminy C, D, K i E oraz [...]
Z pewnością słyszałeś o osteoporozie. Jest to bardzo częsta choroba kości, szczególnie u kobiet. Powoduje ona osłabienie i łamliwość kości, co prowadzi do zwiększonego ryzyka złamań. I choć może się wydawać, że jest to choroba osób starszych, to warto poznać kilka dodatkowych faktów, żeby sobie uświadomić, jak szerokie grono ludzi może być na nią [...]
[...] odporność, ale także przeciwdziała anemii miedź, wpływa na poprawną pracę naszego mózgu, a także zwiększa odporność i chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników cynk, który bierze udział w tworzeniu się insuliny, wpływa na pracę naszego układu odpornościowego, a także pobudza pracę trzustki oraz zapobiega demencji selen, dzięki [...]
[...] Warto zaznaczyć, że drożdże dostarczają do organizmu związki, które trudno dostępne są w dietach stricte roślinnych. Wymienić można tutaj m.in. witaminy z grupy B, czy cynk. Co więcej, zawierają pewne ilości selenu oraz chromu. Suplementowanie diety drożdżami Preparaty drożdżowe charakteryzują się szerokim spektrum substancji odżywczych, [...]
Człowiek w kiepskim nastroju ogranicza swoją efektywność w pracy czy nauce oraz sporcie, a dodatkowo swoim negatywnym nastawieniem może „zarażać” innych. Z czasem brak umiejętności radzenia sobie ze stresem może wywołać wiele chorób. Istnieje jednak szereg czynników, które mogą poprawić tolerancję stresu, a jednym z nich jest suplementacja diety. [...]
[...] diety, która może ucierpieć na rezygnacji z konsumpcji odzwierzęcych produktów spożywczych, jest podaż niektórych składników mineralnych oraz witamin. Otóż żelazo oraz cynk z roślin są gorzej przyswajane przez organizm, aniżeli te same pierwiastki z mięs, podrobów, czy ryb. Dużą rolę w tym odgrywa wysoka zawartość błonnika w dietach [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]