[...] Węglowodany dzielimy na proste i złożone: - węglowodany proste wchłaniają się bardzo szybko i charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym (gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi), - węglowodany złożone wchłaniają się powoli i charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (w umiarkowany sposób zwiększają poziom cukru we krwi). 3. [...]
a dla mnie z koleji jest to czytelne ale sprzeczne bo pisze autor, ze insulina nie powoduje podniesienia poziomu cukru, a kawalek dalej ze jest tak samo niedobra jak inne cukry, bo za kazdym razem kiedy wystepuje duze podniesienie poziomu cukru, a co za tym idzie duzy wyrzut insuliny, nasze komorki uodparniaja sie na nia (insuline) jedyne [...]
[...] alkoholu o temp. pokojowej. Alkoholmel Juglandis: do 100 ml wyciągu alkoholowego z zielonych części rośliny wlać 100 ml miodu, 100 ml soku cytrynowego, wsypać 100 ml cukru i 1 łyżkę wanilii lub cynamonu, wymieszać wszystko razem i odstawić do lodówki na 3 dni. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżce. Rp. Świeże lub suche liście orzecha [...]
[...] uwage na fragmenty w nawiasach kwadratowych (ktore ja do tekstu wstawilem): "Może to być , ale jest od niej jeszcze gorsza." Kiedy robi się badania poziomu cukru we krwi, mierzy się tylko poziom glukozy, więc nie oznacza to, że nie podnosimy sobie poziomu fruktozy, czy galaktozy, która jest drugą częścią laktozy. Wszystkie te [...]
[...] podbiału oraz korzeń lukrecji, w równych częściach (każdy po łyżce); zalać wodą (2 szkl. wody), gotować 5 minut, odstawić na 30 minut; przecedzić. Do wywaru dodać 100 ml cukru, 100 ml miodu, sok z jednej małej cytryny, 30 g gliceryny, 4 goździki i trochę cynamonu (szczyptę), wymieszać. Przechowywać w chłodnym miejscu. Zażywać 4 razy dz. po 1 [...]
[...] ŻE JEŚLI KTOŚ ĆWICZY PO TO BY MIEĆ MIĘŚNIE , WYCZYNOWO TO WIĘKSZA ILOŚĆ WĘGLI JEST POTRZEBNA BO JEST ZUŻYWANA PRZEZ ORGANIZM. 2. Robię sobie badania na poziom insuliny,cukru,teścia(wolnego),t3,trójglicerydy,LDL,HDL i może jeszcze estrogeny, ale nad tym się jeszcze zastanowie (insulina będzie mierzona na czczo tak jak reszta, nie wiem czy [...]
Przecież napisałem, że podnosi (nieznacznie, ale zawsze) poziom cukru we krwi. A każde podwyższenie poziomu cukru we krwi ponosi za sobą mniej lub bardziej gwałtowny wyrzut insy. Problemem w przypadku fruktozy jest jej odporność na przemianę w energię.
[...] autora i wziąć poprawki na tłumaczenie bo tekst nie jest oryginalny ). Dalej chciałem zwrócić uwagę na dyskusję o fruktozie która nie jest uwzględniana w badaniach poziomu cukru raz ze względu na małoznaczne jej ilości (średnie) w porównaniu z glukozą, dwa że jej wartości są na tyle niestałe (fruktoza jest przejściową formą cukru w organizmie ) [...]
[...] nalewki powodują nudności, wymioty, biegunkę, podrażnienie przewodu pokarmowego i nerek, zaburzenia sercowe i inne objawy. Glikotynina (dużo jest jej w kłączu) obniża poziom cukru we krwi i likwiduje cukromocz. Pozostałe ciała chemiczne wywierają działanie silnie moczopędne, przeciwobrzękowe, silne żółciopędne, rozkurczowe, wykrztuśne, [...]
[...] jesć tłuszcz żeby splać tłuszcz, nie ma innego wyjścia Samopoczucie na takiej diecie jest wspaniałe, choć pierwsze dni (nawet do 5-7 dni) moga być trudne. Obnizony poziom cukru we krwi, ogólne osłabienie i złe samopoczucie mogą dać ci się w znaki, choć nie muszą, wszystko zależy od organizmu. U mnie tylko pierwszy dzień jest cięzki, potem już [...]
przeciez masz odpowiedz, hehe "Nie można sugerować się poziomem cukru we krwi, bo to tylko poziom glukozy, nie mierzy się poziomu fruktozy ani galaktozy, ale one wszystkie są szkodliwe. Dlaczego są szkodliwe? Po pierwsze, wiemy, że powodują wydzielanie insuliny, a za każdym razem, gdy wystawiamy się na działanie insuliny, to jakbyśmy chodzili [...]
hmm, myslalem ze TYLKO podwyzszony poziom cukru we krwi powoduje wyrzut insuliny... zapomnialem wczesniej dodac to slowo E-lite, ustosunkujesz sie? Zmieniony przez - Sachem w dniu 2005-01-09 17:15:19
czy ktos z ekspertow jest w stanie wyjasnic ta kwestie? tj. jak to mozliwe ze fruktoza nie podnoszac za bardzo poziomu cukru we krwi powoduje podniesienie poziomu insuliny? bylbym wdzieczny za odpowiedz. pozdrawiam!
A jeżeli chodzi o Twoje pytanie: fruktoza podnosi poziom cukru we krwi (nieznacznie - ma niskie IG), ale jest odporna na działanie enzymów zamieniających cukier w energię, dlatego jest przerabiana od razu na tłuszcz.
no fajnie, ale ja to wszystko wiem i ciagle nie odpowiedzieliscie na moje pytanie... jak to mozliwe ze fruktoza nie podnoszac za bardzo poziomu cukru we krwi powoduje podniesienie poziomu insuliny? E-lite, na poprzedniej stronie stwierdziles ze tak wlasnie jest, wiec myslalem ze moze wiesz cos na ten temat...
"za każdym razem, kiedy , organizm staje się coraz bardziej na nią odporny i zaczynają się te wszystkie problemy" tak, ale mniejszy wyrzut insuliny nie jest tak szkodliwy, autor tekstu sam zalecas jedzenie warzyw o niskim IG, a fruktoza ma niskie, przeczytaj jeszcze raz fragment ktory skopiowalem na poprzedniej stronie...!
Autor popelni gafe twierzacze fruktoza powoduje mocy wyzut insuli,nie ma parawa zajsc taki proces bo fruktoza nie podnosi poziomu cukru w spob jakis wysoki(to ig 20) jest smiesznie niskie,raczej chodzi o jej preferencyjne wypelnienie glikogenem watroby co powodyje ze nadwyzszki sa odrazu konwertowane w tluszcz ,co tez nie jest czyms nadzwyczajnym [...]
[...] tego tekstu idzie się naprawde wystarszyć, tym bardziej,że od małego i chyba nie tylko ja poprostu nam kazano to i owo zjadać.Przynajmniej jako tako wiem czego nie jeśc przynajmniej do czasu powtórki badań i nie tylko.W miarę zrozumiałem jak doszło do powsatnia tak dużego cukru.Który notabene prawie do niczego nie jest nam potzrebny. pozdr