Historycznie rzecz ujmując, potencjał tuczący cukru stołowego (sacharozy) oraz szkodliwość nadmiernej konsumpcji glukozy i fruktozy dostrzeżono w latach 60. i 70. XX wieku. Debata rozpoczęła się w latach 70. i dotyczyła roli cukru w chorobach sercowo-naczyniowych. W podobnym czasie, Ancel Keys „wykazał”, iż główną rolę w chorobie [...]
Czy podaż tłuszczu lub cukru w diecie ma znaczenie dla powstawania nowotworów? Cóż, odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Ogólnie warto pamiętać, iż wszystkie produkty wysokoenergetyczne mogą powodować otyłość, a jest ona związana z wieloma rodzajami nowotworów. Dlatego niesamowicie bawi mnie czytanie opowieści o „cukrze powodującym raka”. [...]
[...] Leukocytoza (nadmiar leukocytów) nie wróży długiego życia, zbyt niska ilość leukocytów w ustroju też jest alarmująca. W badaniach stwierdzono, iż nadmierna konsumpcja cukru może prowadzić do spadku liczby leukocytów. Podwyższone stężenie limfocytów oznacza przewlekły stan zapalny. Limfocyty, np. obok cholesterolu czy komórek piankowatych, [...]
[...] by „dieta mięsożercy” leczyła cukrzycę. Prawdopodobnie korzyści zdrowotne uzyskane wskutek stosowania „diety mięsożercy” wynikają z ograniczenia przetworzonych produktów, cukru, spadku podaży energii wskutek ograniczenia węglowodanów itd. Niekoniecznie słuszną drogą jest eliminacja produktów pochodzenia roślinnego, a szczególnie warzyw i [...]
[...] > 30% energii. Zupełnie nie zgadzam się z tą argumentacją. Najbezpieczniej, gdy sacharoza dostarcza mniej niż 5% całkowitej energii. Większość ludzi może się obywać bez cukru i tak spożywamy go za dużo. W badaniach wykazano, iż “cukrowe bomby” (posiłki wysokowęglowodanowe) powodują hiperglikemię, podwyższenie stężenia insuliny, a następnie u [...]
[...] podania jej wieku, określenia profilu hormonalnego, glikemii. Podsumowanie Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, kwestia dawki. Nie ma żadnego sensu obwinianie cukru czy też pszenicy za wszystkie współczesne bolączki zdrowotne nieaktywnych fizycznie, uzależnionych od alkoholu czy papierosów, często leniwych ludzi. Warto ograniczyć [...]
[...] (12 badań). Tylko w jednym badaniu powiązano jedzenie z kryterium - ryzykowne używania środka (nadużywaniem). Niektóre pokarmy, szczególnie przetworzona żywność z dodatkiem cukru i tłuszczów, wykazują największy potencjał uzależniający. Jednak klasyfikacja podobnych zaburzeń nastręcza wiele trudności, bo kryteria nie są proste, klarowne i [...]
Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]
[...] serwatkowego, który powstał w celu zmaksymalizowania działania anabolicznego białka. W jego składzie nie znajdziemy laktozy, ale również glutenu, oleju palmowego i dodanego cukru. Wzbogacony jest za to w kreatynę (aż 3 g na porcję) oraz w kompleks związków mających wpłynąć na wzrost poziomu testosteronu, czyli cynk, niacynę oraz tryptofan i [...]
[...] one mało energii, słabo oddziałują na stężenie glukozy i insuliny, co jest korzystne dla zdrowia i redukcji tkanki tłuszczowej. W badaniach wykazano, iż zamiana np. cukru na słodziki, takie jak: aspartam, acesulfam K, cyklaminian, sacharyna, przyczynia się do redukcji masy ciała. Po 10 tygodniach „grupa cukru” zwiększyła masę ciała [...]
[...] pokarmowa, dieta staje się bardzo często przekleństwem. W naszej głowie jest burza, jak jeść, co jeść i kiedy, by polepszyć parametry zdrowotne? Nietolerancja laktozy (cukru mlecznego) to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji. Kiedy mamy objawy, potwierdzamy nietolerancję w testach alergologicznych, kolejnym krokiem jest [...]
[...] typu 2. Ponadto diety paleo są różnorodne, mogą się mocno różnić. Wspólnym punktem jest przeważnie wykluczenie (lub ograniczenie) produktów mlecznych, soli, alkoholu, cukru, zbóż i produktów przetworzonych. Brazylijscy naukowcy wywnioskowali, iż badani, którzy przestrzegali „diety paleo”, stracili średnio 3,52 kilograma więcej, niż badani [...]
Insulinooporność to nie tylko objaw, ale raczej proces zaburzeń homeostazy glukozy. Dlatego sprawia takie duże problemy diagnostyczne i walka z nią stanowi duże wyzwanie dla współczesnej medycyny. Co oznacza wysokie stężenie trójglicerydów we krwi? Jeśli chodzi o stężenie trójglicerydów (triglicerydów; TG), to norma dla kobiet wynosi od 35 do 135 [...]
[...] Co jedzą weganie? warzywa owoce ziarna/zboża rośliny strączkowe orzechy i nasiona przetwory - tofu i tempeh oleje roślinne cukier kokosowy, syrop klonowy, agawę, zamienniki cukru Aby zwiększyć spożycie witamin, wchłanianie minerałów lub zadbać o zdrowie jelit, dodaj sfermentowane pokarmy, takie jak wodorosty, kimchi, kiszoną kapustę, a także [...]
[...] właściwości prebiotyczne, hamuje namnażanie bakterii i jest nieszkodliwa dla zębów, ponieważ nie jest pożywką dla bakterii zawartych w jamie ustnej, w przeciwieństwie do cukru białego, tym samym nie przyczynia się do rozwoju próchnicy. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Minusy: produkt ten nie jest ogólnodostępny, ale coraz częściej się o nim [...]
[...] a także błonnika, witamin. Niektóre badania pokazują, że fitochemikalia znajdujące się w owocach i warzywach pomagają zoptymalizować działanie układu odpornościowego. Unikaj cukru Cukier może być szkodliwy dla twojego układu odpornościowego, zwłaszcza jego nadmiar. Badania pokazują, że cukier zmniejsza aktywność komórek odpornościowych zwanych [...]
[...] bardzo słodkie, przyjemne kształty serduszka od razu wprawiają człowieka w uśmiech, miękkie, soczyste, po ugryzieniu w środku wypływa słodkie nadzienie. Minusy: duży udział cukru oraz syropu glukozowo-fruktozowego, jak na żelki skład nie jest najgorszy. Małe opakowanie, które szybko znika. Cena: około 2,70 zł za opakowanie 90 g. Wniosek Z tych [...]
[...] ciężko ją zwalczać. W największym skrócie, polega na niewrażliwości tkanek docelowych na insulinę. Powoduje to, iż w krwiobiegu pozostaje nadmierna ilość glukozy. Nadmiar cukru (glukozy) powoduje straszliwe spustoszenia (patrz: cukrzyca typu II i jej wpływ na różne narządy). Insulina w normalnych warunkach odpowiada za obniżanie stężenia cukru [...]
[...] Departamentu Zdrowia dostarcza łącznie ok. 3000 kcal (12 540 kJ). W skład wchodzi: 176.8 g białka, 357 g węglowodanów ogółem, 191.4 g węglowodanów złożonych, 165.9 g cukru, 102.6 g tłuszczów (wielonienasyconych 26.3 g, jednonienasyconych 30.8 g, nasyconych 34.7 g), 0 g alkoholu, 64.8 g błonnika, 350 mg cholesterolu, 23.1% energii z [...]
Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]