Zanim przejdziemy do rzeczywistych polisacharydów - najpierw dwa słowa o dwucukrach. Są to cząsteczki powstałe przez połączenie glikozydowe jednej cząsteczki cukru z grupą alkoholową drugiej cząsteczki. Obie cząsteczki mogą być cząsteczkami tego samego cukru lub dwóch różnych cukrów, zaś w przypadku gdy są cząsteczkami tego samego cukru mogą być [...]
[...] szybko narasta zmęczenie i dochodzi do spadku wydajności pracy mięśniowej. Ale dzięki odpowiednim technikom wspomagania żywieniowego proces utraty glikogenu (zapasu cukru w mięśniach) można znacznie zminimalizować i tym samym zwiększyć szanse na dobry wynik. Odpowiednie przygotowanie energetyczne organizmu jest istotne nie tylko w [...]
[...] 185 g B: 21,94 T:18,03 WW:65 ŚNIADANIE 2 Bułki grahamki 80 g Szynka wiejska 80 g Masło wyborowe extra 20 g Herbata, napar bez cukru 500 g Cukier 20 g B:20,88 T:34,1 WW:66,34 OBIAD 1 Ryż biały 100 g Oliwa z oliwek 10 g Kapusta czerwona 50 g [...]
[...] włoskie 10 g Kefir 2% tłuszczu 185 g B: 21,94 T:18,03 WW:65 ŚNIADANIE 2 Bułki grahamki 80 g Szynka wiejska 80 g Masło wyborowe extra 20 g //daj mniej Herbata, napar bez cukru 500 g Cukier 20 g // wywal cukier, daj ewentualnie słodzik B:20,88 T:34,1 WW:66,34 OBIAD 1 Ryż biały 100 g //brak białka - dorzuć np.100g.twarogu lub piersi z kury [...]
[...] Orzechy włoskie 20 g Ser twarogowy chudy 185 g B: 21,94 T:18,03 WW:65 ŚNIADANIE 2 Bułki grahamki 80 g Szynka wiejska 80 g Masło wyborowe extra 10 g Herbata, napar bez cukru 500 g B:20,88 T:34,1 WW:66,34 OBIAD 1 Ryż biały 100 g Mięso z piersi z kurczaka 100 g Oliwa z oliwek 10 g Kapusta czerwona 50 g B:7,65 T:10,76 WW:82,25 OBIAD 2 [...]
na tyle mało żeby się nie przejmować (zwróć uwagę że nawet soli jest więcej niż cukru w tym produkcie) z 11 gram węglowodanów w 100 gramach może z 1-2 gramy pochodzą z cukru przy średniej porcji 15-50 gram jest to całkowicie do pominięcia (0,5-1 gram cukru w porcji)
[...] poziomu glukozy po spożyciu czystej glukozy. To jak to się dzieje że stosunki te nie są jak 1:1. W końcu w obu przypadkach (glukoza bądż inny produkt) dostarczamy tyle samo cukru, z tym że w pierwszym-powstające pole jest bardziej rozciągnięte w górę a w drugim bardziej rozciągnięte w poziomie. Ale czy te pola nie są równe? W końcu dostarczamy [...]
Tylko porownujac smak sante z primavika to po prostu nie ma porownania, to normalne maslo z primaviki to jeszcze da sie zjesc ale to bez cukru i bez soli to tragedia A sante to po prostu rewelacja i tego cukru to jest tam tyle co nic bo ww jest 2 g wiecej niz w tym bez cukru i soli
[...] jak też przy zmniejszeniu ilości pożywienia. Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje - czy sądzisz, że cukrzyca i inne choroby mają związek właśnie z powszechnym nadużywaniem cukru (ja tak uważam; + brak ruchu, złe nawyki żywieniowe itp.) czy też może były zawsze - a wyraźnie ujawniają się przez wydłużenie życia jednostki? Węglowodany podczas [...]
wielki_al jak zjadasz 3 paczki dziennie to ładnie cukru jesz i widać że twój organizm jednak potrzebuje cukru Nie wiem czy mój organizm potrzebuje cukru bo jak nie mam gum to nie czuję się ani trochę gorzej:) Po prostu jak jestem głodny(a raczej jak mi sie wydaje że jestem:)) to szamam gume:)
[...] Opis - glukoza jako nosnik energetyczny. Objetosc produktu rosnie 20% i dzieki temu mozna 20% drozej sprzedac. A sprzedaje sie to 20% drozej o cene izolatu CFM... a nie cukru z cukiernicy, 50 razy tanszego. Jezeli bede chcial zrobic sobie izolat CFM z cukrem, to do shaka dodam troche cukru z babcinej cukiernicy. I oszczedze duzo pieniedzy. [...]
[...] musli rozumiem sam robisz 2 POSIŁEK: 535 Chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem 150g 210 Szynka z indyka 40g 419 Margaryna "Rama" 5g 900 Herbata, napar bez cukru 250g 800 Cukier 5g 712 Jabłko 150g //wywal margaryne i unikaj transizomerów, napar bez cukru powiadasz... to po co Ci cukier do tego? wywal. 3 POSIŁEK: 520 Ryż biały [...]
[...] jest bogaty w tryptofan, jajko procentowo zawiera go więcej. Siemię lniane proponowałbym spożywanie osobno, po odpowiednim przyrządzeniu (zaparzeniu). Miód jest lepszy od cukru nie dlatego, że ma mniej cukrów, ale prozdrowotnych związków, jednak nadal to są cukry proste. Enzym rozkładający sacharozę (sacharazę) jest po to, żeby go [...]
[...] lekarze zalecają codziennie spożywanie owoców. Pamiętaj jednak, że picie soków owocowych to nie to samo. Wiele z nich to wysoko przetworzone produkty zawierające mnóstwo cukru lub bogatego we fruktozę syropu kukurydzianego, sztuczne dodatki smakowe i niewielkie ilości naturalnego soku. Razem daje to nic więcej, jak mnóstwo pustych kalorii w [...]
Ja osobiście lubie sobie przed treningiem wszamać Liona, zwłaszcza tego w białej czekoladzie. Nie przeszkadza mi to że to baton, dużo cukru itd. Wiem że i tak to spale na treningu, choćby przy rozgrzewce na rowerku. Zresztą cukru nie mam praktycznie wcale w diecie(nawet herbaty nie słodze). Stąd mam pytanie: Co się dzieje gdy organizmowi brakuje [...]
[...] to materiał energetyczny i nie ma on za dużego związku z odpornością. W latach 1940-ych i 50-ych naukowcy Yudkin i Lopez odkryli powiązanie między spożywaniem oczyszczonego cukru i chorobami serca. Stwierdzili oni, że konsumpcja cukru obniża odporność organizmu na bakterie, wirusy i drożdżaki..... Cukier tłumi działanie układu odpornościowego, [...]