[...] poziom cukru we krwi. To powoduje uwalnianie insuliny, która obniża poziom cukru we krwi. Jeśli właśnie skończyłeś trening siłowy, to dobrze ,bo insulina ‘wpakuje’ ten cukier prosto do komórek mięśniowych. Jednak w innej porze dnia, insulina będzie przechowywać te kalorie w postaci tłuszczu . Manipulowanie tym mechanizmem jest kluczem do [...]
[...] tłuszczu. Unikaj słodkich napojów gazowanych (coca-cola, fanta, oranżada), słodzonych soków owocowych, a zastąp je np. wodą mineralną lub lekką herbatą bez cukru. Zamiast cukierków, ciastek, batoników i innych słodyczy korzystniej jest zjeść słodki owoc, który zaspokoi "…smak na coś słodkiego", ale też dostarczy witamin i soli mineralnych. Ale [...]
[...] znalazłem w sieci ciekawy artykuł na temat rafinowanego cukru. Nie będę go tu wklejał, w całej swojej formie można go znaleźć tutaj: http://www.lepszezdrowie.info/rafinowany_cukier.htm Bardzo szeroko mówi o zatruwaniu organizmu przez taki cukier, jednak najbardziej nie zaskoczyła mnie jego szkodliwość, a to jak cukry wpływają na trawienie, co [...]
[...] do 1 (200ml) lampki dziennie - dozwolone suplementy : omega3, whey, tran, zielona herbata, multiwitamina, zioła prozdrowotne - dla pewności przypomnę niedozwolony jest cukier biała maka i inne przetworzone i oczyszczone źródła węglowodanów, dotyczy to również wszelkich odmian cukrów w tym fruktozy,oraz zastępczych substancji słodzących [...]
[...] - są szczególnie cenne, gdyż powoli zmieniają się w glukozę i są źródłem energii przez dłuższy czas, są ponadto bogate w witaminy, minerały i błonnik, - węglowodany proste - cukier, słodycze, napoje słodzone, białe pieczywo itp, - powinny być spożywane w śladowej ilości, gdyż nie mają wartości odżywczych zawierają tzw. puste kalorie i tylko na [...]
[...] producenci, którzy obniżyli zastosowanie soli do produkcji chleba. Spożywajmy: * świeże owoce * warzywa * chude mięso Cukier Dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę, ponieważ jest on pozbawiony witamin i substancji mineralnych. "To" co zostaje, zawiera czyste, rafinowane węglowodany. Cukier rafinowany jest [...]
[...] ich pięć, ale opiszę tylko te, które odgrywają dla nas istotną rolę i mają znaczenie w żywieniu sportowców: A. Cukry proste (monocukry = monosacharydy): glukoza, fruktoza - cukier owocowy. B. Cukry złożone: a. Dwucukry (disacharydy): sacharoza - cukier spożywczy, laktoza - cukier mleczny, maltoza. b. Wielocukry (polisacharydy): skrobia - cukier [...]
[...] warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, takich jak m.in. białka zwierzęce, węglowodany rafinowane (Np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Poziom kwasów [...]
[...] do 1 (200ml) lampki dziennie - dozwolone suplementy : omega3, whey, tran, zielona herbata, multiwitamina, zioła prozdrowotne - dla pewności przypomnę niedozwolony jest cukier biala maka i inne przetworzone i oczyszczone źródła węglowodanów, dotyczy to również wszelkich odmian cukrów w tym fruktozy,oraz zastępczych substancji słodzących [...]
[...] high-carb high-fat. Mało tego. Węglowodany w tej diecie pochodzą głównie z cukru (cola, napoje słodzone, ciastka, czekolada, jak również rafinowane węglowodany - biała mąka, cukier… A do tego najczęściej są to produkty bogate nie tylko w węgle, ale i tłuszcze.). więc jest pełna zgoda, że nie możemy badać diety węglowodanowej patrząc na niektóre [...]
[...] jakiś serek. o 16 ide na basen godzina, na 18 godzina lodowiska. po lodowisku odrazu szamiem Banana albo dwa, Banan jako ze zawiera glukoze po wysiłku jest wskazany ponieważ cukier prosty jak glukoza powoduje szybką regeneracje. wracam do domu przebieram sie marsz 5-6 kilometrów do domu i znów ćwicze brzuch do tego pompki. Następnie posiłek [...]
[...] Proces odnowy glikogenu przebiega najintensywniej w ciągu pierwszych 5-7 godzin po wysiłku, jednak jego całkowita resynteza następuje dopiero po upływie 24-48 godzin! Czy cukier i słodycze są dobrym źródłem węglowodanów? Udział cukrów rafinowanych (sacharozy) w diecie osób intensywnie trenujących nie powinien przekraczać 20% ogółu energii. [...]
[...] interesowac beda te o charakterze zlozonym. Cukrow prostych, tak jak wspomnialem wczesniej nalezy wystrzegac sie jak ognia. A wiec do lamusa powiny odejsc: sacharoza(cukier stolowy), laktoza (cukier mleczny), fruktoza(cukier owocowy). Mysle ze nie musze nikomu wspominac o glukozie, nawet skrobia stosowana moze byc tylko w nielicznych [...]
Dieta odmładzająca Gayelorda Hausera 1 DZIEŃ Śniadanie: pół grejpfruta, jedno jajko sadzone, dwa sucharki, szklanka mleka lub kawy z mlekiem z dodatkiem jednej łyżki drożdży piwnych. Jedna pastylka witaminy C i jedna zawierająca sole mineralne. Drugie śniadanie:szklanka chudego jogurtu lub soku z selerów. Obiad: jeden pomidor, omlet z dwóch [...]
[...] oczyszczonych poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, gdyż cukry te są trawione bardzo szybko i prawie natychmiast jako glukoza dostają się do krwiobiegu. Jeśli ten cukier nie zostanie natychmiast spalony w trakcie wysiłku fizycznego, organizm wytworzy dużą ilość insuliny (co znacznie obciąża trzustkę - stąd powiązanie cukrzycy z dietą [...]
[...] Podawać z ziemniakami z wody (2-3 sztuki) i sałatką. Sałatka z marchwi i cukinii : 1 mała marchewka,1 cukinia,1 gruszka, 1 łyżka oliwy, 1/2 łyżeczki octu winnego, sól, cukier, 1 łyżka rodzynek, 1 łyżeczka pestek słonecznika. Marchewki i cukinię pokroić na cieniutkie plasterki. Gruszkę umyć, wykroić gniazdo nasienne i nie obierając [...]