[...] profilu zdrowotnego. Wszystko w Twoich rękach Spojrzenie na zdrowie kości przez holistyczną perspektywę – obejmującą odżywianie, aktywność fizyczną i zarządzanie ryzykiem – daje największą szansę na utrzymanie dobrej kondycji układu kostnego przez nadchodzące dziesięciolecia. Źródła: https://orthotoc.com/osteoporosis-facts [...]
Znaczenie magnezu (Mg) dla zdrowia jest coraz bardziej doceniane, a liczba badań na ten temat szybko rośnie. Pierwiastek ten jest niezbędny w setkach reakcji enzymatycznych w organizmie, co ma szerokie znaczenie dla zdrowia w każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, [...]
Początek roku stanowi doskonałą okazję do wyznaczenia nowych celów i skoncentrowania się na zdrowiu oraz dobrej kondycji. Wiele z nich obejmuje zmiany wizualne, a jednym z najczęściej powtarzanych postanowień nie jest tylko utrata kilogramów, lecz zdrowe i estetyczne zwiększenie masy ciała. Wiele kobiet pragnie osiągnąć sylwetkę, która jest [...]
[...] zamiast chociaż spróbować podjąć wyzwanie np. związane z redukcją tkanki tłuszczowej czy zwiększaniem masy mięśniowej. Przede wszystkim chciałbym napisać rzecz, o której zdaje się zapominać większość współczesnych ludzi. Nie da się bezkarnie prowadzić niezdrowego trybu życia. Regularnie redukuj tłuszcz! Redukcja wiąże się ze stratą masy [...]
Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] domięśniowej (praktycznie od razu zaczyna szybko spadać). Biorąc pod uwagę masę zwierzęcia, jest to znikoma ilość testosteronu, bezsensowna w celach dopingowych (nie daje zysków pod względem wzrostu siły, masy, mocy czy szybkości). Okazało się, że testosteron da się wykryć we włosach zwierząt w ciągu wielu miesięcy po zakończeniu [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]
Chociaż mleko i jego przetwory stanowią podstawę diety wielu ludzi na świecie, to nie każdy może lub chce po nie sięgać. Powodem może być na przykład nietolerancja laktozy albo awersja smakowa do mleka. Każdy, kto chce zapewnić sobie cenną dla organizmu dawkę aminokwasów niezbędnych, ale ma problem z produktami mlecznymi, z pewnością zainteresuje [...]
Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na [...]
Z początkiem każdego roku nasze serwisy zasypywane są pytaniami od osób stawiających sobie szczytne cele poprawy zdrowia redukcji wagi. Nie zawsze udaje się wytrzymać z tymi postanowieniami aż do osiągnięcia satysfakcjonujących rezultatów, bo niestety z natury brak nam wytrwałości. Do jednych z najczęstszych pytań należy kwestia odżywek i [...]
Poszukując idealnej dla siebie diety, często nadmiernie komplikuje się sprawy, próbując na przykład z różnymi manipulacjami zawartościami składników odżywczych o funkcjach energetycznych, czyli tłuszczy i węglowodanów, a przy tym zapomina się, że dla dobrego stanu odżywienia organizmu źródło energii ma drugorzędne znaczenie i że ważniejszą rolę [...]
Współczesny tryb życia, nieaktywność fizyczna, przekarmianie ciała powodują odkładanie tkanki tłuszczowej podskórnej i trzewnej (wisceralnej, sieciowej). Wielu osobom wydaje się, iż tłuszcz jest problemem estetycznym, a nie medycznym. Niestety, tkanka tłuszczowa nie jest dla nas obojętna. To, iż pogarsza estetykę sylwetki, ma znaczenie dla osób [...]
[...] to było takie proste, po ulicach chodziliby sami kulturyści i fitneski. Tymczasem nawet w populacji aktywnych mężczyzn spotyka się znaczny nadmiar tkanki tłuszczowej, co daje się zaobserwować na siłowniach. Pozbycie się tłuszczu wymaga miesięcy pracy, czasem długich lat. Jeśli chcesz to zrobić w ciągu kilku dni, to zgłoś się do chirurga [...]
[...] talerz z małą ilością jedzenia, wówczas nastawiamy się, że to niewielka ilość jedzenia i prawdopodobnie niedługo znowu będziemy zaraz głodni. Pełny talerz (choćby i mały) daje zupełnie inny bodziec dla mózgu. Podsumowanie Osoby, które chcą bezpiecznie i naturalnie schudnąć, powinny skupić się na wprowadzeniu trwałych zmian w stylu życia, a nie [...]
[...] trochu wyniki badań krwi (podniesione 3-glicerydy). Ale przede wszystkim chyba chęć komfortowego wpasowywania się w koszule bez rozchodzenia się guzików :) Optymistycznie i zdaje się realistycznie dałem sobie czas do 40. żeby coś w temacie swojej sylwetki zrobić. Celem jest zrzucenie wagi i poprawa wizualna sylwetki, wzrost wydolności organizmu, [...]
[...] ale przede wszystkim jednolitych dawek. Do związków tych zaliczyć można m.in. białka serwatkowe, kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące z ryb, czy liczne ekstrakty roślinne. Co daje białko serwatkowe? Jednym z preparatów pochodzenia naturalnego o wyrazistym działaniu wzmacniającym organizm jest białko serwatkowe. Jest to substancja [...]
Analizując diety prowadzące do zaburzeń metabolicznych i otyłości łatwo zauważyć, że są one zbyt obfite w kalorie pochodzące z węglowodanów i tłuszczy, natomiast za mało zawierają energii z białka. Jest to najbardziej uniwersalna substancja odżywcza, jednak jej adekwatne do zapotrzebowania ilości nie zawsze jest tak łatwo dostarczyć do organizmu. [...]
[...] i chorób serca. Podobnie jest w przypadku diety roślinnej, bazującej na nieprzetworzonej żywności. Dzięki temu, że nadal można jeść produkty pochodzenia zwierzęcego, to daje ona nieco większe możliwości. Dodatkowym atutem jest nacisk na korzystanie z wartościowej żywności. Jednak mimo wszystko, w dalszym ciągu należy zwracać uwagę na to, co [...]
[...] 7,6g na kgmc. Dzień pomiarów mam w niedzielę zobaczymy czy coś pójdzie w górę. Osobiście uważam że są to złe proporcje dałbym dla mnie białko na 1.8 lub 2 na kgmc. Dlatego dodaje ten post w celu zaczęcia prowadzenia się samemu. Ostanie badania w maju, rozszerzone mogę wrzucić później do wglądu jeśli znajdzie się ktoś kto chce je zobaczyć [...]