[...] dystrybucja makroskładników i mikroelementów była następująca: 5%–10% węglowodanów (<25 g/dzień), pochodzących głównie z warzyw 60%–70% białek głównie z suplementu białkowego i minimalnie z warzyw 25%–30% tłuszczów, w tym z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) <10%, jednonienasycone kwasy [...]
Długość życia jest uwarunkowana rejonem świata, w którym mieszka dana osoba, skażeniem środowiska (powietrza, wody, gleby), nawykami żywieniowymi (stosowaną dietą), odziedziczonymi genami, trybem życia. Na pewne rzeczy mamy wpływ, na inne znikomy (np. polityka energetyczna państwa, wytwarzanie energii z węgla, co powoduje miliony przypadków [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
[...] towarzyszy treningowi np. siłowemu. Białko (np. serwatkowe) może być kluczowym makroskładnikiem odżywczym pod względem promowania pozytywnych zmian w składzie ciała. Ogólnie białko, przez swoją cenę, rzadko stanowi nadwyżkę energetyczną, ludzie najczęściej raczą się w nadmiarze węglowodanami i tłuszczem (np. lody, hamburgery, batoniki, pizza) lub [...]
[...] diety, dodając do każdego posiłku trochę oleju rzepakowego, lnianego, oliwy z oliwek, orzechów, migdałów lub w okresie okołotreningowym stosując np. odżywki węglowodanowo-białkowe (gainer, bulk). Bez odpowiedniej podaży energii nieskuteczne okazują się nawet środki farmakologiczne, one tylko doraźnie zwiększają siłę i/lub masę, ale wcale nie [...]
[...] innych cytokin przeciwzapalnych i blokują uwalnianie prozapalnych substancji chemicznych. Jednym ze wskaźników stanu zapalnego organizmu, który można łatwo zmierzyć, jest białko C-reaktywne lub CRP. Badania pokazują, że osoby ćwiczące umiarkowanie mają niższy poziom białka C-reaktywnego, niż osoby prowadzące siedzący tryb życia. Podwyższony [...]
[...] Dobrym pomysłem jest stosowanie się do zaleceń diety DASH lub diety śródziemnomorskiej. Ważne, by dieta bogata była w błonnik, dużą ilość surowych warzyw, pełnowartościowe białko, złożone węglowodany i zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, awokado, EPA I DHA. Podsumowując Masa ciała może okazać się zwodnicza. Dużo ważniejsze jest to, ile [...]
Współczesny tryb życia, nieaktywność fizyczna, przekarmianie ciała powodują odkładanie tkanki tłuszczowej podskórnej i trzewnej (wisceralnej, sieciowej). Wielu osobom wydaje się, iż tłuszcz jest problemem estetycznym, a nie medycznym. Niestety, tkanka tłuszczowa nie jest dla nas obojętna. To, iż pogarsza estetykę sylwetki, ma znaczenie dla osób [...]
IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]
[...] składowych koenzymu A, którego synteza jest uzależniona od podaży kwasu pantotenowego w diecie. Kwas pantotenowy jako składnik koenzymu A wpływa na przemiany tłuszczowo-białkowe obniżając znacznie poziom cholesterolu, a także wspomagając preces pigmentacji włosów zapobiega ich siwieniu. Bierze udział w syntezie hormonów sterydowych i innych [...]
[...] jest hormonem anabolicznym, i jest nim faktycznie. Kulturyści używają obecnie insuliny, ponieważ jest legalna, więc wstrzykują ją sobie, gdyż buduje ona mięśnie i magazynuje białko. Mniej znanym faktem jest, ze insulina magazynuje także magnez. Wspomnieliśmy o jej roli odnośnie witaminy C, ona ma udział w przechowywaniu wszelkich składników [...]
[...] co roku na forach dyskusyjnych wzbiera fala zapytań związana z nadejściem lata... Tak więc może się przyda małe FAQ dla chcących szybko i dobrze nabrać masy. 1. Nakupiłem białko, gainer, PH, kreatynę, glutaminę ... i co dalej? Możecie to rozpisać? 2. Jak najszybciej zdobyć masę? ([ AKTUALIZACJA: 2008.06.27 "RATUNKU, MAM ZASTÓJ, MASA MI NIE [...]
[...] składowych koenzymu A, którego synteza jest uzależniona od podaży kwasu pantotenowego w diecie. Kwas pantotenowy jako składnik koenzymu A wpływa na przemiany tłuszczowo-białkowe obniżając znacznie poziom cholesterolu, a także wspomagając preces pigmentacji włosów zapobiega ich siwieniu. Bierze udział w syntezie hormonów sterydowych i innych [...]
[...] tą część: Z jednej strony są osoby, dla których jakość i pochodzenie jest na pierwszym miejscu. & Po drugiej stronie są osoby, dla których liczą się tylko liczby. BTW, tj.białko, tłuszcze i węglowodany. Kaloria to kaloria i nie ma znaczenia z jakiego pochodzi źródła, czy jaka jest jej jakość. Dieta opierająca się na ‘IIFYM’ z samego założenia [...]
[...] zjawiska gwarantują zawodnikowi będącemu na kuracji HGH niesamowity wprost przyrost masy mięśniowej przy jednoczesnym traceniu tłuszczu! Stosując wysokokaloryczną bogatą w białko zwierzęce dietę zawodnik stosujący jedynie zwykłe sterydy anaboliczne przy rozbudowie masy mięśniowej nabiera jednocześnie tłuszczu, natomiast podczas kuracji HGH [...]
[...] a zwłaszcza układu krążenia wpływają na metabolizm chromu. Niedobór: Niedobór chromu występuje rzadko i pojawia się w niektórych rejonach oraz przy diecie ubogiej w białko zwierzęce. Przy deficycie występować mogą: - bóle głowy - drażliwość - nudności - nastroje depresyjne - niepokój - stany lękowe - zmęczenie - nietolerancja na glukozę [...]
[...] Naturalnie biochemia zna znacznie większą liczbę aminokwasów, jednak nie są to aminokwasy budulcowe. Spełniają one w ustroju człowieka inne ważne funkcje (np. karnityna - białko transportujące w krwioobiegu kwasy tłuszczowe - jest niczym samochód ciężarowy wiozący po szosie węgiel do fabryki). Regulacja ustrojowa Odpowiednie spożycie białek [...]
[...] Naturalnie biochemia zna znacznie większą liczbę aminokwasów, jednak nie są to aminokwasy budulcowe. Spełniają one w ustroju człowieka inne ważne funkcje (np. karnityna - białko transportujące w krwioobiegu kwasy tłuszczowe - jest niczym samochód ciężarowy wiozący po szosie węgiel do fabryki). Regulacja ustrojowa Odpowiednie spożycie białek [...]
[...] biorą udział w trawieniu podstawowych składników pokarmowych, czyli białek, tłuszczów i węglowodanów. Możemy podzielić je na: - Enzymy proteolityczne, czyli trawiące białko. Należą do nich: trypsyna, chymotrypsyna, karboksypeptydazy A i B, elastaza, nukleaza. - Enzymy lipolityczne, czyli trawiące tłuszcze. Należą do nich: lipaza [...]
[...] dramatycznie wzrasta. Wzrastająca proporcja kalorii z białka będzie dostarczać organizmowi aminokwasów, które mogą być zużyte jako paliwo (wspólnie z ketonami), a dodatkowe białko będzie oszczędzać mięśnie przed rozpadem i wykorzystaniem ich do produkcji energii. Białko może dostarczyć energii i dlatego oszczędza masę mięśni przed używaniem jej [...]