Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
Istnieją dwa produkty o podobnej nazwie. Jeden jest pożądanym składnikiem diety kulturysty, a drugi wręcz przeciwnie. Do dzisiaj w Internecie ludzie nie odróżniają serwatki białkowej od białka serwatkowego i kupują tą pierwszą. Białko serwatkowe jest dość drogie, ale bardzo wartościowe dla sportowca. Jego cena wynika ze złożonego i kosztownego [...]
Kulturystyka jest dziedziną z którą wiążą się niezliczone mity i przekłamania. W poniższym opracowaniu postaram się wyjaśnić kwestie, które najczęściej są mitologizowane w internecie i prasie, a wynika to z niezrozumienia zagadnienia. Kiedyś tworzono mity dla wyjaśnienia chociażby pochodzenia chorób, na przykład: zarazy wiązano z „klątwą [...]
Ciągle otrzymuję różnymi kanałami pytania o budowanie masy. Nie jestem wyrocznią w tej kwestii. Mało tego, sądzę, iż każdy człowiek ma innego rodzaju problemy zarówno w życiu, jak i w klubie. Gdyby uniwersalna recepta istniała, po ulicy chodziliby sami kulturyści w formie startowej, nikt nie cierpiałby z powodu biedy, utraty pracy, nałogów czy [...]
[...] a nawet wyeliminowania bólu podczas ćwiczeń. Białko serwatkowe nie jest tak dobre, jak się wydaje. Rzadko słyszymy o wadach suplementów. Najpopularniejszą odżywką jest białko serwatkowe, jednak nawet ono ma wady. Kulturyści twierdzą, że białko serwatkowe to nic innego jak czyste białko, które zostało wyekstrahowane z mleka lub soi. Chociaż [...]
[...] z 1999 roku wykazano, iż zwiększona powysiłkowa konsumpcja tlenu (EPOC) mierzona 2 h po wysiłku była większa w grupie osób, które spożywały przed treningiem węglowodany i białko, w porównaniu do treningu na czczo! Stwierdzono, że osoby pijące napój (glukoza z mlekiem) miały wyższą temperaturę ciała (termogeneza wysiłkowa = lepsze spalanie [...]
Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]
[...] mimo ograniczenia dowozu energii zmniejszenie wydatku energetycznego nie nastąpiło, gdy badani przyjęli kapsaicynę lub zwiększyli spożycie białka. Połączenie diety bogatej w białko i kapsaicyny przyniosło jeszcze lepsze wyniki. Białko (np. serwatkowe) może mieć wpływ na zwiększenie wydatku energetycznego w warunkach deficytu kalorycznego, [...]
[...] warto dokonywać zakupów w sieci? Jak wspomagać budowę mięśni? W jaki sposób magnez może wspomagać budowę mięśni? Czy białka serwatkowe działają? Czy lepszy jest gainer czy białko serwatkowe? Czy powinienem bazować na produktach polskich czy zagranicznych? Czy kreatyna nie jest przypadkiem szkodliwa dla zdrowia? A czy duża ilość protein nie [...]
[...] iż przesadza z trenbolonem, testosteronem, nandrolonem, insuliną i hormonem wzrostu, hodując przerośnięte narządy wewnętrzne, w tym zmienione patologicznie serce. Ponadto białko serwatkowe (np. WPC, WPI, WPH) przyswaja się o wiele łatwiej i szybciej, w porównaniu do np. wołowiny czy wieprzowiny, dlatego obciążenie organizmu jest o wiele [...]
Okres Świąt Bożego Narodzenia jest czasem specjalnym. Czasem przepełnionym radością, czasem obcowania z rodziną, czasem wytchnienia. Jednak za rogiem czekają niebezpieczeństwa. Niebezpieczeństwa zarówno dla sylwetki, jak i zdrowia… A jeśli, o czym wspomniałem w punkcie dotyczącym treningu, jesteś daleko od tej granicy, dodatkowy sen pomoże w [...]
Trzykrotny Mr. Olympia Classic Physique Chris Bumstead, stara się z każdym kolejnym rokiem być coraz lepszym. Jego celem jest zbudowanie doskonałej i bezkonkurencyjnej klasycznej sylwetki na świecie. Jednym z ważnych elementów składających się na jego sukces, jest dieta. Ostatnio na swoim kanale YouTube podzielił się dietą 5000 kalorii w ramach [...]
[...] się dzieje z mięśniami przy treningu na czczo – jaka jest utrata suchej masy mięśniowej? Tego, iż tracisz termiczny efekt pożywienia oraz wpływu pokarmu na metabolizm (np. białko może znacząco wpłynąć na metabolizm). Słowo końcowe: włoscy naukowcy (Paoli i wsp.) w 2011 roku sprawdzili , czy trening na czczo oraz po posiłku wpływa na „spalanie [...]
Do dzisiaj istnieją kontrowersje odnośnie diet zalecanych dla sportowców. Najgorsze, że wszystkie portale beztrosko cytują badanie, które jest ewidentnie zmanipulowane. Praca Volek JS. i wsp. jest sponsorowana przez fundację Roberta C. i Veroniki Atkins. Na dodatek dr Volek i dr Phinney otrzymują pieniądze za sprzedaż książek dotyczących treningu [...]
Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]
[...] iż odżywki są zbędne, a kupowanie białka serwatkowego nie jest wcale potrzebne. Czy to prawda? Czy białka roślinne są sobie równe? Jaki rodzaj białka jest najlepszy? Czy białko ma wpływ na system odpornościowy? Kiedy jest najlepsza pora na proteiny? Co jest ważniejsze: białko czy węglowodany? A czy można stworzyć nadwyżkę energetyczną [...]
[...] i reakcji zapalnej oraz w krwiotworzeniu. Pod względem wpływu na c-reaktywną proteinę (stan zapalny): krioterapia zanurzanie w wodzie odzież uciskowa. Komentarz: białko ostrej fazy - CRP (ang. c-reactive protein) - jest produkowane przez wątrobę. Podniesienie się poziomu białka c-reaktywnego świadczy o nasilonym stanie zapalnym, [...]
[...] Pojawia się tu jednak kilka „ale”. Należy pamiętać o tym, iż proteiny o wolniejszej kinetyce w towarzystwie tłuszczów wchłaniają się powoli (np. uznane za wzorcowe białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 h.) Po drugie, kulturyści są [...]