Krzysztof Piekarz zaprasza na danie godne prawdziwego kulturysty! https://www.youtube.com/watch?v=3xcLq7TFB6o Składniki: Olej kokosowy Stek z antrykotu 4 duże ziemniaki Masło Mix sałat Garść pomidorków koktajlowych Garść słonecznika Czas przygotowania całego dania: 40 min Stek Na patelnię dajemy 1 łyżkę oleju kokosowego i smażymy na nim stecka. [...]
Testosteron jest hormonem kojarzonym z męskością. Jest jednym z najbardziej anabolicznych hormonów, czyli takich, które przyczyniają się do szybkiej rozbudowy naszej masy mięśniowej. Testosteron oprócz tego, że wspomaga rozbudowę naszych mięśni, przyczynia się również do utraty tkanki tłuszczowej, poprawy nastroju czy zwiększenia pewności siebie. [...]
Niektórzy twierdzą, że waga i zdrowie są ze sobą skorelowane. Jeśli jesteśmy szczupli, to jednocześnie jesteśmy zdrowi. Są jednak również przeciwnicy tej teorii. I w rzeczywistości tak jest! Nasza waga może być w normie, a wyniki badań niekoniecznie i odwrotnie. Po czym więc poznać, że jesteśmy zdrowi bez wykonywania badań? Poniżej znajdziesz [...]
Budowa mięśni piersiowych zazwyczaj jest jednym z priorytetów osób, które po raz pierwszy udają się na siłownię. Jej pełny, symetryczny wygląd wymaga wykorzystania kilku płaszczyzn ruchu, które to zaangażują poszczególne rejony mięśnia piersiowego. Z tym nie ma problemu. Wykorzystanie wyciskania leżąc, skosów dodatnich, jak i ujemnych, zazwyczaj [...]
Gainer jest to proszek do przyrządzania pysznych napojów opartych najczęściej na wodzie lub/i mleku. Charakteryzuje się dużą ilością węglowodanów oraz określoną (najczęściej w przedziale 15-35 g na 100 g proszku) ilością białka. Z reguły zawiera także niewielki dodatek tłuszczów rzędu 2-10 g na 100 g proszku. Dzięki takiemu rozwiązaniu w szybki i [...]
Mimo wielu narzekań, jako społeczeństwo, żyjemy coraz dłużej. Światowa Organizacja Zdrowia odnotowała, że od roku 2000 długość życia wydłużyła się aż o pięć lat! Nie mam tutaj na myśli krajów, gdzie opieka zdrowotna jest na niskim poziomie i tam nawet niewielka poprawa, w zakresie prewencji ochrony zdrowia, może spowodować jeszcze większe [...]
[...] proporcji i jakości składników odżywczych w diecie. Niestety zdarza się tak, że źle zaplanowana dieta wegańska opiera się głównie na węglowodanach i jest uboga w białko (w tym białka kolagenowe) oraz zdrowe tłuszcze. Część wegan zastępuje mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego pieczywem oraz roślinnymi zamiennikami mięsa bogatymi [...]
[...] od ćwiczenia. Jeśli chodzi o cardio, lubi HIIT w krótkich 1-minutowych odstępach na bieżni i na schodach. Spożywa aż 6 posiłków dziennie, a jej codzienne menu zawiera chude białko, złożone węglowodany i zdrowe tłuszcze. Ashley jest doskonałym przykładem na to, że dzięki ciężkiej pracy i konsekwencji można osiągnąć sukces. Nam się podoba.
Kofeina działa pośrednio poprzez zwiększenie uwalniania adrenaliny, ma mniejszy wpływ na wyrzut noradrenaliny, a także wpływa na metabolizm poprzez rozmaite, inne mechanizmy. Adrenalina poprzez wpływ na receptory beta rozlokowane w ustroju człowieka ma wpływ m.in. na mobilizację i utlenianie kwasów tłuszczowych. Dlatego sprzyja poprawie osiągów, [...]
[...] wróży długiego życia. Nie powinno być rozpatrywane osobno w oderwaniu od stężenia cholesterolu całkowitego, frakcji cholesterolu HDL i LDL, stanu zapalnego w ustroju (np. białko c-reaktywne, stężenie czynnika martwicy nowotworu, TNF-alfa), funkcji nerek (np. cystatyna-C, GFR) i wątroby (np. GGTP, bilirubina). Ponadto każdorazowo powinno się u [...]
Suplementacja sportowa jest często konieczna, gdyż ilość substancji bioaktywnych w produktach żywnościowych jest uszczuplona i dostarczenie odpowiedniej podaży, która będzie wykazywała działanie biologiczne, będzie niełatwe. Jednak wiele osób, stosując suplementację, zaczyna ignorować jej pierwotne przeznaczenie, stawiając na pierwszym miejscu [...]
IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
[...] dla którego mogę się tego trzymać, jest to, że naprawdę lubię to, co jem”. Czwarty posiłek tuż przed treningiem jest energetyzujący, ale jednocześnie niezbyt ciężki. Jest to białko serwatkowe i dwa bajgle z dżemem. Po treningu zjadł stek z polędwicy wołowej z batatami i brokułami. Przez cały dzień kaloryczność posiłków wyniosła 3615 kalorii. [...]
[...] towarzyszy wielu czynnikom ryzyka miażdżycy, takim jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, otyłość, płeć męska, wiek, palenie tytoniu czy niewydolność nerek. Jako marker (białko ostrej fazy) wysokie stężenie fibrynogenu może oznaczać chorobę niedokrwienną serca, udar mózgu, zawał serca i choroby tętnic obwodowych. Źródło: Kathleen Deska [...]
Kazeina to te frakcje białek mleka, które oddzielają się od serwatki, tworząc skrzep w procesie produkcji sera. Kazeina należy do białek o najwyższej wartości biologicznej, albowiem charakteryzuje się wzorcowym aminogramem, czyli taką kompozycją aminokwasów, która zapewnia optymalny przebieg procesu syntezy białek w naszym organizmie. Jak bowiem [...]
Jednym z częściej pojawiających się problemów, szczególnie u osób szczupłych, z szybkim metabolizmem jest zjedzenie określonej ilości kalorii wyliczonych w diecie. Problem pojawia się najczęściej, gdy jesteśmy w okresie budowania masy mięśniowej. Ilość energii, jaką musimy dostarczyć z pożywienia, jest wysoka, często sięgająca od 3500 do 4000 kcal [...]
Siłownia bez wątpienia jest miejscem, w którym możemy najefektywniej wykonać nasz trening. Jednak jak radzić sobie w przypadku, gdy nie mamy do niej dostępu? Nie oznacza to, że powinniśmy rezygnować z treningu, ponieważ istnieją liczne sposoby na wprowadzenie aktywności fizycznej bez konieczności udawania się na siłownię. Co więcej, angażuje on [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedyś zjeść całkiem przyzwoity posiłek i czuć się po nim tak, jakbyś nic nie zjadł? Co sprawia, że nie czujesz się najedzony? Brak uczucia sytości... czy przyczyną mogą być zaburzenia związane z leptyną? Co ciekawe, intuicyjnie zwykle wtedy sięgamy po potrawy tłuste i słodkie, gdyż czujemy, że dadzą nam poczucie komfortu. [...]