[...] A. "Celem pracy było przedstawienie niskokalorycznych substancji słodzących oraz ich wpływu na organizm człowieka. Szczegółowo opisano takie substancje słodzące, jak: aspartam, acesulfam K, alkohole cukrowe, fruktoza, D-tagatoza, glikozydy stewiolowe oraz syrop klonowy, wchodzące w skład dostępnych produktów spożywczych. Zgodnie z opinią [...]
[...] przeprowadzanych z udziałem ludzi nie znalazł potwierdzenia, przynajmniej w przypadku popularnych u nas syntetycznych substancji słodzących takich jak sukraloza, aspartam, sacharyniany czy acesulfam-K. Dr Andrew Renwick z Uniwersytetu Southampton, na podstawie analizy dostępnej literatury w swojej pracy przeglądowej stwierdził, że nie [...]
[...] ten artykuł by po wpisaniu w wyszukiwarkę "glutaminian Sodu" Wyskoczył ten krótki, ale wartościowy artykuł O Glutaminianie Sodu słów kilka Przyszedł czas na kolejną, po aspartamie, "magiczną" substancję masowo dodawaną do przetworzonej żywności, od wielu lat - Glutaminian sodu. Każdy, kto czyta etykietki ze składem, na pewno natknął się nie [...]
[...] powszechnie sprzedawanego mleka krowiego na zdrowie ludzkie. http://www.youtube.com/view_play_list?p=5A6049A2850C5347 Aspartam Powszechnie dziś używany sztuczny słodzik, aspartam, uznać można za kamień milowy w historii przemysłu dietetycznego, który powoduje nowotwory mózgu, ślepotę i choroby układu limfatycznego. Od wprowadzenia aspartamu [...]
zastanawialiscie sie na pewno nie raz co oznaczaja symbole typu E100, E145 itd. Nie zawsze sa to srodki sztucznego pochodzenia. Nie tylko chemia ale rowniez witaminy i wiele innych. ostatnio wlasnie poszukalem informacji na ten temat, a oto i owoce Barwniki i pigmenty schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - kolor, pochodzenie; [...]
[...] więc nie tuczą, nie sprzyjają też chorobom układu krążenia ani próchnicy. Oto najpopularniejsze słodziki dodawane do produktów spożywczych: nieodporne na wysoką temperaturę aspartam E-951; 160 razy słodszy od sacharozy sorbitol E-420; dwa razy słodszy od sacharozy ksylitol E-967; tak słodki jak sacharoza mannitol E-421; mniej więcej o połowę [...]
Znalazłem ciekawy artykuł na temat szkodliwości aminokwasu fenyloalaniny. Warto wspomnieć iż wiele odżywek(zwłaszcza gainery) posiadają własnie f. i aspartam, i pewnie mało kto spogląda na napisy na opakowaniach typu: "produkt posiada aspartam i nie powinien być spożywany przez chorych na fenyloketonurie" bądź "przed sporzyciem skontaktować się z [...]
[...] to by… zastąpić popularny i nadużywany przez nas cukier stołowy (czy też jego odpowiednik zwany syropem glukozowo-fruktozowym). Dzięki użyciu substancji takich jak chociażby aspartam czy sukraloza zamiast sacharozy można sprawić, że litrowa butelka coli zamiast dostarczać 400kcal stanie się napojem w zasadzie bezkalorycznym. To niewątpliwie duża [...]
[...] – jako źródło cukrów prostych Strona nr 88: dawkowanie BA, sposób na zmniejszenie parestezji Strona nr 89-90: zmiany w spożywaniu kcal Strona nr 91: kolagen Strona nr 93: aspartam i acesulfam K a pobór węgli z przewodu pokarmowego Strona nr 94: od czego zależy czas trawienia węglowodanów Strona nr 95-96: sok z buraków, arginina, cytrulina – [...]
[...] masę i skład ciała. W niniejszym opracowaniu chciałbym zająć się pokrótce tym drugim aspektem, jest on bowiem szczególnie zaskakujący, w końcu przecież substancje takie jak aspartam czy sukraloza są niemalże bezkaloryczne (w przeciwieństwie do sacharozy). Czy więc w ogóle jest możliwe, że związki te nie tylko nie ułatwiają odchudzania, ale [...]
[...] Żywności i amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków. Na początku lat 90. opublikowano wyniki kilku testów przeprowadzonych na niewielką skalę. Sugerowały one, że aspartam - główny składnik słodzików - może powodować raka mózgu i układu limfatycznego. Taka informacja wywołała panikę wśród cukrzyków i odchudzających się, którzy [...]
[...] mojej pracy (jako dietetyk w przedszkolu) ,oraz na potrzeby zaspokojenia wlasnej ciekawosci i chęci wiedzy. Czy jest jakas analiza porownawcza słodzików w internecie?? Na aspartam narzekano. Czytałem badania że ilosc stosowana w przemysle spozywczym nikomu nie grozi(chyba ze ktos wypije dziennie <10l coli). Stevia- wiem o niej nieweiele procz [...]
[...] się zachowanie pewnej ostrożności. Wg aktualnego stanu wiedzy, dopuszczalna dzienna dawka jaka może być przez człowieka przyjmowana bez negatywnych skutków dla zdrowia (ADI) wynosi 0 – 40mg na kg masy ciała na dobę, czyli jest to dawka bardzo wysoka. Nie zaleca się podgrzewania żywności i napojów słodzonych aspartamem. Dawkowanie: Nie dotyczy
Zastanawiałem się nad eliminacją cukru i przejściem na słodziki i tu zaczyna się pytanie: - który słodzik wybrać ? na sacharynie czy aspartamie ? zależy mi na smaku (w życiu nie jadłem słodzika), szkodliwości (wiem że Aspartam szkodzi) i słodkości - co jest słodsze bo znalazłem sprzeczne dane - choć raczje aspartam
Witam! Chciałbym poznać zdanie i opinie Was wszystkich na temat słodzików. Jest ich całe mnóstwo (aspartam, ascesulfan, sorbitol, erytrol, izomalt, cytrynian, sacharyna, stewia, sukraloza) i również mnóstwo jest ich postaci ( płyn,proszek, tabletki,). Czy te najtańsze i najpowszechniejsze (tj. aspartam sacharyna, cytrynian) są rzeczywiście [...]