Cytomelt - handlowa nazwa L-izomeru trójjodotyrozyny, czyli hormonu produkowanego przez tarczycę. Stosowany jest w celu zwiększenia podstawowej przemiany materii, nasilania procesów syntezy białek mięśniowych oraz regulowania gospodarki energetycznej (usprawniania przebiegu procesów związanych z wykorzystaniem tłuszczu w formie wolnych kwasów [...]
Swego czasu ktoś sformułował przykaz zgodnie z którym nie należy nic jeść po godzinie 18:00. O dziwo jego treść przyjęła się jako opis pożądanej praktyki żywieniowej na tyle dobrze, że doczekała się szerokiego podparcia teoretycznego powielanego systematycznie w kolorowej prasie i przy różnych okazjach w życiu codziennym. Genezy tego błędnego [...]
DHA / Kwas dokozaheksaenowy - nienasycony kwas tłuszczowy z rodziny omega 3 (kwasów tłuszczowych, u których ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym umieszczone jest przy trzecim od końca atomie węgla), naturalnie występujący w żywności, przede wszystkim rybach morskich takich jak łosoś, może także powstawać w organizmie ludzkim z kwasu [...]
Ekstrakt śliwy afrykańskiej (Pygeum africanum) – surowcem służącym do sporządzania ekstraktu jest kora, która zawiera fitosterole (beta-sitosterol, daukosterol), alkohole alifatyczne, związki triterpenowe (kwas ursolowy, frydelina, kwas epi- i maslinowy), kwas ferulowy, kwasy tłuszczowe i inne. Wyciąg ten polecany jest mężczyznom w profilaktyce [...]
Ekstrakt z Garcinia cambogia – ekstrakt roślinny będący źródłem kwasu hydroksycytrynowego (HCA), substancji wykazującej aktywność biologiczną. Kwas hydroksycytrynowy jest specyficznym inhibitorem enzymu - liazy cytrynianowej, przez co zmniejsza dostępność acetylo-CoA do procesu syntezy kwasów tłuszczowych de novo. Przyjmowanie preparatów [...]
EPA / Kwas eikozapentaenowy - nienasycony kwas tłuszczowy z rodziny omega 3 (kwasów tłuszczowych, u których ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym umieszczone jest przy trzecim od końca atomie węgla), naturalnie występujący w żywności, głownie – rybach morskich takich jak łosoś, może także powstawać w organizmie ludzkim z kwasu [...]
Ewodiamina - substancja pochodzenia naturalnego (jej źródłem są rośliny z rodziny Rutacea) należącado alkaloidów, wykazująca działanie termogeniczne i stymulujące. Mechanizm działania polega najprawdopodobniej na stymulacji receptorów waniloidowych co prowadzi do nasilonej produkcji ciepła (termogeneza), a co za tym idzie wiekszego wydatku [...]
Poniżej przedstawić chciałbym kolejne pięć mitów na temat spożywania białka i produktów białkowych. Mit nr 6. Posiłek składający się z samego białka jest najlepszą postacią kolacji. Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na najlepszą kolację. Równie dobrze w godzinach wieczornych można spożyć posiłek zawierający węglowodany, tłuszcz, warzywa. [...]
Witam Od poniedziałku ruszam z dziennikiem. Dieta juz poprawiona, wrzucałem w dziale odżywianie. Pozostaje kwestia dogrania aktywności fizycznej i tu prośba o Waszą pomoc. Co byście polecali? Połączenie basenu 2-3xtydzień z bieganiem 2-3xtydzień, czy siłownia 2-3xtydzień z bieganiem 2-3xtydzień ? Mam przerwę już blisko 2 letnią od siłowni, więc [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam Wiek : 17 Waga : 69 Wzrost : 172 Obwód pasa 86 Uprawiany sport lub inne formy aktywności: gry drużynowe co najmniej 4 razy w tygodniu po 1h Ograniczenia żywieniowe : jedzenie stołówkowe (internat) Stan zdrowia: dobry Możliwosci finansowe: średnie Aktualnie robię pompki, brzuszki podciągam się na drążku. Mam dostęp na siłownie 2 razy w [...]
Witam, pomimo iż kiedyś wysłałem jakiegoś posta i od pewnego czasu przeglądam forum to mimo jednak wszystko nadal uważam się tu za ,,nowego''. Tak jak w temacie proszę o ocenę diety, która ma na celu pozbycie się tłuszczu z brzucha oprócz tego zamierzam ćwiczyć brzuch by powstała na nim już od dawna upragniona krata. Trochę o mnie: Wiek: 18 [...]
Co myślicie o robieniu pompek w dni nietreningowe? Ten brak większej aktywności fizycznej choć potrzebny (oczywiście spowodowany potrzebą regeneracji) jest jednak trochę przygnębiający, szczególnie kiedy ćwiczy się 3 dni a pozostałe 4 to właśnie owe dni nietreningowe. Jeśli w ogóle robić pompki to kiedy (pora dnia)?
Fenyloetyloamina (PEA) – organiczny związek chemiczny z grupy amin naturalnie występujący w żywności (np. czekoladzie), jak i syntetyzowany w organizmie ludzkim z aminokwasu l-fenyloalaniny. Pełni funkcję neuroprzekaźnika i neuromodulatora, zwiększa ilość dopaminy i noradrenaliny. Jej wpływ na układ nerwowy może objawiać się w niejednorodny sposób [...]
FOS - fruktooligosacharydy , są to zazwyczaj rozgałęzione polimery glukozy pokarmowe, niewrażliwe na działanie enzymów trawiennych wytwarzanych przez organizm człowieka, wykazują pomimo tego pewien pro-zdrowotny potencjał. Ich korzystne działanie polega na stymulacji aktywności i rozwoju probiotycznej mikroflory jelitowej. fruktooligosacharydy [...]
Ginsenozydy –główne substancje biologicznie czynne występujące w żeń-szeniu, należące do grupy saponin triterpenowych. Wyróżnia się w tej grupie około 30 różnych związków, które naturalnie występują w korzeniach, liściach i organach generatywnych żeń-szenia. Ginsenozydy zwiększają powinowactwo hemoglobiny do tlenu, a w konsekwencji poprawiają [...]
Green tea extract / ekstrakt z zielonej herbaty – jak sama nazwa wskazuje jest to skoncentrowany, standaryzowany na obecność związków aktywnych takich jak polifenole, w tym katechiny, gdzie za najważniejszy związek uważa się EGCG, czyli galusan epigalokatechiny. Właściwości w/w związku opisane zostały w osobnym temacie, wspomnieć po krótce warto [...]
Guma guarowa – ma postać mączki i uzyskiwana jest poprzez mielenie bielma ziaren rośliny, której łacińska nazwa brzmi Cyamoposis tetragonolobus. Gatunek ten należy do grupy roślin motylkowych i z jego uprawy znane są takie kraje jak np.: Indie, Stany Zjednoczone oraz Pakistan. Guma guarowa posiada w składzie około 80% polisacharydu – mannozy z [...]
HCA/ kwas hydroksycytrynowy – organiczny związek chemiczny, kwas organiczny naturalnie występujący w roślinach Tamarindus i Garcinia (źrodłem może być skórka jak i cały owoc) i z nich pozyskiwany na skalę przemysłową. Kwas hydroksycytrynowy jest jest inhibitorem liazy cytrynianowej, przez co ogranicza dostępność acetylo-CoA do syntezy kwasów [...]
Johimbina, yohimbine – alkaloid indolowy naturalnie występujący w korze drzewa johimbiny lekarskiej, (Corynathe yohimbe). Powszechnie znana jako afrodyzjak i środek na potencję. Johimbina pobudza ośrodkowy układ nerwowy i ośrodki nerwowe w rdzeniu kręgowym poprzez blokowanie receptorów adrenergicznych alfa-2. Odpowiednio dawkowana i przyjmowana [...]
Poniżej przedstawić chciałbym kolejne pięć mitów na temat spożywania białka i produktów białkowych. Mit nr 6. Posiłek składający się z samego białka jest najlepszą postacią kolacji. Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na najlepszą kolację. Równie dobrze w godzinach wieczornych można spożyć posiłek zawierający węglowodany, tłuszcz, warzywa. [...]