[...] estradiol). Antocyjany stanowią największą grupę z rodziny flawonoidów. Bogatym źródłem mogą być: owoce jagodowe (borówka, aronia czarnoowocowa, czarne porzeczki, jeżyny, żurawina, maliny) i winogrona oraz niektóre warzywa, takie jak: marchew purpurowa, kukurydza purpurowa, czerwona kapusta, czerwone ziemniaki, czerwona rzodkiew i inne. [...]
Konopie większości ludzi kojarzą się z latami 70. XX wieku, nadużywaniem narkotyków oraz uzależnieniem. I nie do końca słusznie. Dlaczego? Powszechnie uważa się, że istnieje tylko jeden rodzaj konopi – konopie indyjskie (Cannabis sativa L. var. indica), z których otrzymuje się marihuanę lub haszysz. Jednak konopie to także odmiana siewna (Cannabis [...]
[...] buraki. Podobnie wartościowe są owoce aronii. Aronia, czarna porzeczka, truskawka, winogrona, wiśnie, bez czarny, borówka czernica, jeżyny, malina, poziomka, owoc granatu, żurawina, zawierają antocyjany, cyjanidynę, delfinidynę. Inni naukowcy wykazali, iż stres związany z zanurzeniem w zimnej wodzie stymuluje uwalnianie noradrenaliny z układu [...]
[...] działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Aronia, czarna porzeczka, truskawka, winogrona, wiśnie, bez czarny, borówka czernica, jeżyny, malina, poziomka, owoc granatu, żurawina, zawierają antocyjany, cyjanidynę, delfinidynę. Wysokie spożycie flawonoidów łagodzi spadek zdolności poznawczych związany z wiekiem. Dodatkowo wykazują one, [...]
[...] posiłków zaspokoi podniebienie i wprawi nas w dobre samopoczucie. Tak więc wybierz się na rynek i wyglądaj cudownych kolorów, jakie daje jesienna natura — jabłka, gruszki, żurawina, dynia, bataty i wiele innych ozdobią Twój talerz, nacieszą brzuchy, a przy okazji zadbają o zdrowie. Źródła: The Benefits of Seasonal Eating - UMMS Health Study [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu. Doustne [...]
Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] serii GO VEGE. Dostępne są trzy smaki - wybrałam suszone pomidory z żurawiną. Pasta zachęca kolorem, gęstą konsystencją oraz zapachem. Wygląda apetycznie. Ciekawa byłam, czy żurawina będzie wyczuwalna, czy pasta nie będzie przypadkiem za słodka, jednak nie czuć jej prawie w ogóle. Najbardziej przebija się smak pomidorów i ziół. Można wyczuć [...]
[...] z Clemson University w Stanach Zjednoczonych odkryli, że ekstrakt z żurawiny ma niezwykle silne działanie przedłużające życie. Podsumowanie Jeśli chodzi o nicienie, żurawina ma właściwości przedłużające im życie. Aktualnie najlepiej przebadaną grupą są właśnie te mikroskopijne istoty. Z pewnością przyjdzie i czas na większe zwierzęta, a [...]
[...] tak cenne dla naszego zdrowia. Żurawina - odrobina historii Faktycznie, jeśli na diecie redukcyjnej myślimy o owocach, są one najlepszym wyborem. Bohaterka tego artykułu - żurawina, również zalicza się do tej „rodziny”. Żurawinę odkryli wiele wieków temu Indianie mieszkający w Ameryce Północnej. Jednak prawdziwe rozpowszechnienie spożycia [...]
Żurawinie od setek lat przypisuje się działanie lecznicze. Każdy z nas zetknął się z herbatkami, sokami, syropami lub suszonymi owocami żurawiny. Jest ona także dodatkiem do wielu dań, mimo że jej smak nie każdemu odpowiada. Jeśli lubisz cierpki smak soku żurawinowego to wiedz, że to nie tylko zaspokojenie Twoich kubków smakowych, ale także [...]
Żurawina, zaraz obok rodzynek, daktyli czy moreli, to ulubiony suszony dodatek do naszych owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z [...]
[...] częstość występowania zakażeń dróg moczowych. Ryzyko było mniejsze o: 32% u kobiet z nawracającymi zakażeniami dróg moczowych 45% u dzieci 51% u pacjentów z cewnikami Czy żurawina jest skuteczna? Podsumowując, cytowana metaanaliza pokazuje, że suplementacja żurawiną znacznie zmniejszyła ryzyko rozwoju zakażeń dróg moczowych (ZDM). Żurawinę [...]