[...] organizmu m.in. poprzez wzrost syntezy białek mitochondrialnych i białek kurczliwych komórek mięśniowych. Najlepszym rozwiązaniem jest więc dostarczenie w jednym produkcie źródła dobrze przyswajalnych węglowodanów wraz z właściwą dawką białka, które zagwarantują bardzo szybką regenerację powysiłkową organizmu. Do chwili obecnej nie był dostępny [...]
[...] trawienie powodujące efekt "termogenezy", czyli nadmiernego wydzielania się ciepła, zdecydowanie przyczynia się do wykorzystania zapasów tkanki tłuszczowej jako źródła energii. W celu zrozumienia zjawiska energochłonnego trawienia białek proponuję zjedzenie, bez popijania, sporego kawałka smacznie przyrządzonego mięsa i dla [...]
[...] trawienie powodujące efekt "termogenezy", czyli nadmiernego wydzielania się ciepła, zdecydowanie przyczynia się do wykorzystania zapasów tkanki tłuszczowej jako źródła energii. W celu zrozumienia zjawiska energochłonnego trawienia białek proponuję zjedzenie, bez popijania, sporego kawałka smacznie przyrządzonego mięsa i dla [...]
WITAM WSZYSTKI ZAINTERESOWNYCH Z GÓRY PRZEPRASZAM ZA BŁEDY CHCIAŁEM WAM ZAPROPONOWAĆ AKCJE REDUKCJI KTÓROM ZACZELI BYŚMY OD 28 CZERWCA AŻ DO KOŃCA WAKACJI. JEJ ZAŁOŻENIAMI BĘDZIE REDUKCJA TKANKI TŁUSZCZOWEJ PRZY JAK NAJMIEJSZEJ STRACIE MIĘŚNI I WMIARE MOŻLIWOŚCI POPRAWIENIA JAKOŚCI MIĘŚNI. NAJPIERW ZACZNE OD PLANU TRENINGOWEGO PLAN [...]
SYSTEM SPRZĘŻEŃ NAPRZEMIENNYCH witam wszystkich serdecznie. poniżej zamieszczam najpoteżniejszy na świecie system treningowy, ktorego opracowanie zajęło mi ponad 6 lat (tak jest, pieprzone 6 lat!) - 6 lat ćwiczeń, eksperymentow, obserwacji... system jest dla bardziej zaawansowanych, którym trzeba większych bodźców. aczkolwiek amatorzy pragnący [...]
[...] energii, wzmaga łaknienie i sprzyja odkładaniu się niechcianej tkanki tłuszczowej. Spożycie węglowodanów na kilogram masy ciała powinno wynosić od 4-5 do 6 gram. Dobrymi źródłami węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym na których powinna opierać się dieta kulturystyczna są (Zaino, 2009): • makarony pełnoziarniste, • ryż [...]
[...] około 10 sekund pracy mięśniowej). Zasoby ATP oraz PC pokrywają potrzeby organizmu tylko w wysiłkach trwających do 20 sekund. Potem organizm zaczyna wykorzystywać inne źródła: węglowodany lub tłuszcze. To, który substrat energetyczny dominuje w metabolizmie wysiłkowym decyduje generalnie intensywność i czas trwania wysiłku. Wysiłki o [...]
[...] : mięso mleko ryby jaja Ok czyli już wiemy że jesli idzie o dostarczanie organizmowi białka to powinnismy się skupić własnie na tej w/w grupie produktów. Ale co z innymi źródłami białka ? Czy są one bezwartościowe ? Nie absolutnie nie ! Wiadomo już dziś że większość produktów roślinnych niestety nie zawiera w sobie pełnej puli aminokwasów [...]
[...] - NIE. Podobnie jak w przypadku węglowodanów - jeśli ich podaż będzie przewyższać zapotrzebowanie tłuszcze będą magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Witaminy Same źródła energii i budulca nie wystarczą do prawidłowego funkcjonowania organizmu - bardzo ważnym składnikiem odżywiania - nie tylko okołotreningowego - są witaminy będące [...]
[...] ADP tworząc ATP w reakcji: ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku [...]
[...] Ta metoda drastycznie i negatywnie nie działa na organizm, pozwala za to powoli ale stale i progresywnie spalać tkankę tłuszczową. Zdjęcia: monicanelsonfitness.com http://www.t-nation.com źródła: http://potreningu.pl/ http://pl.wikipedia.org/ http://www.t-nation.com/ http://dietalight.pl/ Zmieniony przez - solaros w dniu 2014-01-26 17:45:21
[...] je teraz w jednym miejscu i osoby wchodzące po raz pierwszy patrzyły najpierw tutaj a dopiero później dzieliły się swoimi wątpliwościami. 1. Ile jeść na masę ? 2. Jakie źródła węglowodanów i białek na masę ? 3. Jakie źródła węglowodanów i białek na masę ? 4. Jem 3 posiłki dziennie, czy to wystarczy ? 5. Przykładowy rozkład posiłków w ciągu [...]
[...] aminokwasów hamuje jego rozpad. Insulina, oddziałując na procesy metaboliczne, wpływa przede wszystkim na: ? mięśnie, w których umożliwia ona wykorzystanie glukozy jako źródła energii i biosyntezę białka, ? tkankę tłuszczową, gdzie jej głównym zadaniem jest szybkie przekształcanie glukozy w tłuszcz i utrzymanie tego zapasu, ? wątrobę, w [...]
"Odchudzanie w okresie dojrzewania, jak to zrobić efektywnie i zdrowo?" ABECADŁO ODCHUDZANIA W OKRESIE DOJRZEWANIA Pewnie odchudzanie kojarzy Ci się z katorżniczą męką , wyrzekaniem się wszelkich przyjemności lub nieustannym uczuciem głodu? Co to jest dobra dieta? Czy według Ciebie dobra dieta to taka, na której w ciągu tygodnia tracisz 5 kg [...]
[...] Ciała ketonowe to taka zapasowa forma pozyskiwania energii przez organizm. Wątroba zaczyna je produkować, kiedy wyczerpują się jej zapasy glikogenu - domyślnego źródła energii. Czy to oznacza, że jest to podrzędne źródło energii? Wręcz przeciwnie. Wygląda na to, że wiele organów - w tym mózg - czuje się na niej o wiele lepiej, a [...]
Znalazłem w necie ciekawe tabelki z zapotrzebowaniem na mikro i makroelementy. Jeżeli było to wywalcie, ale nie widziałem tego na forum. Pozdrowionka Składniki mineralne ze względu na zapotrzebowanie organizmu dzieli się na dwie grupy: makroelementy i mikroelementy (pierwiastki śladowe). Makroelementy są to pierwiastki, których dzienne [...]
[...] Ograniczenie kalorii jest szkodliwe dla Twojego zdrowia. 4. Ćwiczenia, zwłaszcza siłowe, dają znać Twojemu organizmowi, żeby pozostawił mięśnie i nie spalał ich jako źródła energii. Ograniczenie kalorii może spowodować, że 50% utraconej wagi będzie pochodzić z mięśni. 5. Ćwiczenie powoduje wzrost hormonów i enzymów spalających tłuszcz. [...]
[...] a także innych tkanek i organów. Reguluje przemianę kwasów tłuszczowych, ułatwiając ich spalanie. Uważa się, że bez karnityny organizm nie mógłby korzystać z tłuszczu jako źródła energii. Wyniki badań wskazują również na korzystne efekty stosowania karnityny przed wysiłkiem fizycznym. Jej podawanie zwiększa wytrzymałość i odporność na [...]
[...] z której korzystamy jest fluoryzowana, należy takie pasty stosować z umiarem. Objawy zatrucia mogą wystąpić przy spożyciu od 20 do 80 mg dziennie. Źródła: Najważniejszymi źródłami fluoru są herbata, ryby morskie i rośliny kapustne, fluorowana, woda pitna. Fosfor: Fosfor znajduje się we wszystkich żywych komórkach i pokarmach a około 80% [...]
[...] antyku przypadają również pierwsze próby typowego „dopingu" hormonalnego. Podawano sportowcom wyciągi z: jąder baranich, byczych lub końskich, słusznie upatrując w nich źródła męskości, witalności i siły. Innym ciekawym środkiem wspomagającym, stosowanym już w czasach nowożytnych, był czosnek. Zaobserwowano, że stosowany w dużych ilościach, [...]