SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Modelowa dieta sportowa, a równowaga kwasowo-zasadowa organizmu

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 16517

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Witam. Są także w sprzedaży produkty pochodzenia naturalnego bazujące na chlorofilu z roślin, których głównym zadaniem jest neutralizowanie zakwaszającego wpływu diety na ludzki organizm. Jest mnóstwo informacji, że niewielka dawka tego typu produktu jest w stanie zastąpić dawkę 1kg warzyw z ekologicznych upraw. - proponuję między bajki włozyć takie informacje. Chlorofil to zielony barwnik roślin, a za jego alkalizujący potencjał odpowiada po prostu magnez. Cholrofil mozna dostarczyc jedząc nawet murawę. Absolutnie nie "zastepuje" warzyw.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 217 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 11724
Pisząc to miałem cały czas na myśli wyłącznie jego właściwości odkwaszające. Oczywiste jest, że nie zastąpi to warzyw chociażby pod względem odżywczym. Dzięki za zwrócenie na to uwagi, jako, że nie jest moją intencją wprowadzanie kogokolwiek w błąd.

Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
spoko, ja na wszelki wypadek "doprecyzowywuje"

to samo mozna byloby napisać o sproszkowanym plasterku mandarynki, czy extrakcie z ziemniaka lub natki pietruszki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 1731 Wiek 24 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 23497
a takie pytanko Panowie

patrzę na skład proszku zasadowego i mam tam fosforan wapnia, fosforan magnezu, wodorewęglan potasu, cytrynian potasu, maltodekstryna, selenin sodu, aromat: xxx.

czy w związku z tym że nie są to chelaty (bo chyba nie są? :D) to odkwaszanie jest mnie wydajne?

to znaczy czy minerał w lepiej przyswajalnym związku chemicznym lepiej odkwasza? czy w sensie alkalizacji jon to jon ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 745 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 7281
faftaq uwazam twoj art za bardzo przydatny szczegolnie dla poczatkujacych i tych ktorzy o tym jeszcze nie wiedza...
szkoda ze nie wkleiles tego 2l temu hehe jak mnie dopadl ten problem i teraz musze sie non stop pilnować poniewaz jestem duzo bardziej narazony na ponowne zakwaszenie ...
polecam rowniez tym ktorzy cwicza dla zdrowia zeby 1-2 posilki dziennie oparly glownie na warzywach poniewaz ryz tez bardzo zakwasza a 2 posilki z samym miesem i resztą warzyw to nie tragedia a napewno zdrowsze niz ryz i kura non stop ktora jedzona bez warzyw moze nas tragicznie zniszczyc od srodka...

no pain no gain

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
rush comes - to nie są chelaty, ale byc nie muszą. Firmy mające w ofercie chelatowane formy skladnkow mineralnych wmówiły wręcz co po niektórym iz jest to jedyna słuszna forma, tymczasem są badania w których wykazano iż zapewnoma wyjatkami (jak np tlenki), skladniki mineralne mogą sie w chlaniac podobnie niezaleznie od postaci. Choc forym organiczna, a w wielu wypadkach - wlasnie chelaty - wchłaniają się trochę lepiej. Tutaj - uzyte fosforany - wydają sie srednim pomysłem akurat, ze wzgledu na... fosfor który ma działanie kwasotwórcze...

I kolejna sprawa - niektóre skl mineralne nie moga wystepowac w formie chelatów, np potas - nie da się stworzyc chelatu potasu, bo jest to pierwiastek jednowartosciowy...

skladniki mineralna - przeliczamy na jony i one mają dla nas znaczenie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
bailbong - jak to sie "zakwasiłes"? tzn co lekarze stwierdzili?

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-04-21 00:54:57
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349847
Fajne uzupełnienie z "Fizjologicznych podstaw wysiłku fizycznego" pod redakcją prof. Górskiego.
ogólnie o równowadze kwasowo-zasadowej jest ok 20stron, więc polecam książkę jak kogoś bardzo interesuje temat.
Ogólnie książka za***ista, "spuszczam się" co chwila jak czytam.


DOBOWY BILANS JONU WODOROWEGO
Określenie „równowaga kwasowo-zasadowa" niesie z sobą bilansowy charakter
gospodarki jonem wodorowym w ustroju. „Przychody" w tej gospodarce mają
ostatecznie jedno źródło. Są to zakwaszające i alkalizujące półprodukty lub
produkty końcowe procesów metabolicznych. Do procesów tych zalicza się:
przemianę podstawową, metabolizm spożytych pokarmów oraz spalania towa rzyszące aktywności fizycznej. W warunkach spoczynkowych podsumowane
„przychody" ustroju składają się z:
a) około 15 moli CO2 (bezwodnika kwasu węglowego), który jako lotny
produkt przemian jest wydalany przez płuca i nie zakwasza ustroju;
b) około 240 mmoli nielotnych kwasów;
c) około 170 mmoli zasad.
Ad a) W warunkach podstawowych żywy ustrój produkuje około 200-230
ml min-1 (9-10 mmolmin- 1), czyli około 330 1 (« 15 moli) CO2 dziennie.
Głównym źródłem CO2 jest metabolizm komórkowy: utlenianie węglowodanów
i tłuszczów. Drugim źródłem CO2 jest uwalnianie go z ustrojowych zapasów
HCO 3 przez mocne kwasy nielotne. Chociaż sam CO2 nie zakwasza ustroju, to
odgrywa szczególną rolę w gospodarce jonem H + :
1) jako słaby kwas tworzy z anionem wodorowęglanowym układ buforowy
CO2/HCO3
-, który wyłapuje każdy nowy jon H + , przyłącza do HCO-
3
i zamienia w obojętne (z punktu widzenia równowagi kwasowo-zasadowej)
związki: CO2 i H2O;
2) dzięki lotności CO2 i wentylacji płuc jest to buforowanie w systemie
otwartym, tj. z wydalaniem CO2 do atmosfery;
3) dzięki przechodzeniu CO2 przez błonę komórkową (pomimo jednoczesnej
nieprzepuszczalności błony komórkowej dla jonów HCO-
3 )układ
buforowy CO2/HCO-
3 jest aktywny zarówno zewnątrz-, jak i wewnątrzkomórkowo;
4) dostępność buforu, szybkość buforowania oraz ciągłość wydalania CO2
do atmosfery umożliwia natychmiastowe buforowanie w przestrzeni
pozakomórkowej (w ciągu sekund) i kompensowanie oddechowe zaburzeń
metabolicznych (w ciągu minut);
5) wodorowęglany w znacznych ilościach mogą być filtrowane, reabsorbowane
i -jako jedyna zasada - regenerowane w nerkach; umożliwia to
doraźną (w ciągu 1-2 dni) kompensację nerkową zaburzeń oddechowych
oraz ostateczne wyrównywanie zaburzeń metabolicznych;
6) w tkankach ustroju mieści się ponad 5 moli CO2 (około 120 1) w postaci:
węglanów w kościach, jako CO2 rozpuszczony w tłuszczach, jako CO2
związany z aminokwasami (karbaminiany) oraz w postaci wodorowęglanów.
Dlatego zmiany prężności CO2 w przypadku hiperwentylacji lub
hipowentylacji zachodzą nieco wolniej niż w przypadku zmian prężności
O2, którego zapas w ustroju przy oddychaniu powietrzem sięga jedynie
1500 ml.
Ad b) Powstanie około 240 mmoli nielotnych kwasów w ustroju jest
następstwem:
1) utleniania aminokwasów kationowych (lizyna, arginina, histydyna)
i uwolnienia około 140 mmoli kwasu solnego;
2) utleniania aminokwasów zawierających siarkę (cysteina, metionina),
z czego powstaje około 70 mmoli kwasu siarkowego;
3) hydrolizy estrów fosforowych, uwalniających około 30 mmoli kwasu
fosforowego;
4) uwalniania w niewielkiej ilości kwasów organicznych nie metabolizujących
się do CO2 (kwas moczowy, glukuronowy, hipurowy).
389
Ad c) Powstanie około 170 mmoli zasad jest wynikiem:
1) rozkładu aminokwasów anionowych (glutaminian, asparaginian) z uwolnieniem
około 110 mmoli wodorowęglanów;
2) rozkładu metabolizujących się do CO2 anionów organicznych (cytrynian,
octan, glukonian, mleczan, jabłczan, szczawian, hydroksymaślan)
z uwolnieniem około 60 mmoli wodorowęglanów.

Z przedstawionych danych wynika, że katabolizm białek (wlicza się tu
zarówno białka pokarmowe, jak i endogenne) dostarcza aminokwasów zakwaszających
ustrój (około 210 mmoli) i alkalizujących (około 110 mmoli),
z przewagą tych pierwszych. Dieta bogatobiałkowa (mięsna) będzie wywierała
wpływ zakwaszający. Natomiast diety: mleczna, jarska, wegetariańska, które
zawierają wiele metabolizujących się do CO2 anionów organicznych, mają
alkalizujący wpływ na ustrój.
„Rozchody" w gospodarce jonem H+ dokonują się w warunkach zdrowia
głównie przez wentylację płuc (doraźnie) i filtrację nerkową (ostatecznie).
Uwalniane w procesach metabolicznych jony wodorowe są w około 50%
przyłączane do obecnych w ICF i ECF wodorowęglanów, tworząc H2CO3
i następnie pod wpływem anhydrazy węglanowej - H2O i CO2. Milimolowe ilości
CO2, powstałe w opisanym procesie „miareczkowania" ustrojowych zasobów
wodorowęglanów, dołączają się do molowych ilości CO2, powstających w procesach
utleniania tkankowego i wydalanych przez wentylację płuc. Pozostałe 50%
uwalnianych jonów wodorowych łączy się z innymi układami buforowymi
ustroju (m.in. fosforanami2", hemoglobinianami-, białczanami-), zapobiegając
większym wahaniom [H+]p i [H+]i . Bilans jonu wodorowego nie zmienia się
w czasie samego procesu buforowania. Dopiero wydalenie kwaśnego moczu
i regeneracja HCO-
3 w nerkach przywracają stan równowagi i likwidują
zaciągnięty dług wodorowęglanowy. Warto zwrócić uwagę, że ilość regenerowanych
milimoli HCO-
3 w nerkach odpowiada dokładnie ilości milimoli H+ ,
którymi ustrój został obciążony. Ze stolcem wydalane są wodorowęglany
w ilości 20-40 mmoli na dobę. Z bilansu „przychodów" i „rozchodów" wynika,
że aby utrzymać równowagę kwasowo-zasadową ustrój (w warunkach spoczynkowych)
winien codziennie wydalić przez płuca około 15 moli CO2, a z moczem:
240 — 170 = 70 mmoli jonu wodorowego. Wydalany mocz ma kwaśny odczyn
(pH może obniżać się do 4,5), przy czym jon wodorowy w moczu wydalany jest
w 2/3 w postaci jonu NH +
4 oraz w 1/3 w postaci H2PO-
4 (kwaśność miareczkowalna).
Równocześnie w obu nerkowych procesach odkwaszania ustroju ma miejsce
regeneracja wodorowęglanów, w wyniku czego odtwarza się pojemność buforowa
ustroju.


pzdr/



Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2011-01-15 20:32:43

Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2011-01-15 20:42:19

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 481 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 54037
Jak dla mnie zakwaszenie sie organizmu to troche naciagana teza, bo wedle tego to juz dawno nie powinno mnie byc na tym swiecie. Od 26lat nie jadam praktycznie zadnych warzyw i owocow bo poprostu nie lubie , okresowo jadam jablka, papryki, cebule, kukurydze i ziemniaki. Nie mam i nigdy nie mialem zadnych obajwow zakwaszenia organizmu, wszystkie badania zawsze w normie a spozywam duze ilosci bialka i wegli do tego uwielbiam kawe i alkohol, czasem w sporych ilosciach . Nie mam nawet jednego objawu zakwaszenia organizmu, wrecz odwrotnie. Nie mowie ze we wszystkich przypadkach ono nie wystepuje bo kazdy organizm inaczej reaguje ale jak dla mnie zbytnie przejmowanie sie tym jest zwyklym przegieciem.

Zmieniony przez - nervus w dniu 2011-03-04 18:32:35
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Temat dopiero teraz przeczytałem,
obliczając wpływ produktów na organizm można również zastosować tzw. milirównoważniki zasadowe (Na, Ca, Mg i K) oraz kwasowe (P, Cl, S).
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Chudzielec z zapytaniem

Następny temat

Dieta na masę 50 kg

WHEY premium