Dziś danie, które wstyd(o ile ktoś ma z tym problem) jedzenia z plastikowych pojemników na uczelni, przemieni w lans pełną gębą.
Jednocześnie danie bardzo szybkie i smaczne.
W prawdziwym sushi powinien być chrzan wasabi, ale mam coś o wiele lepszego - papryczki jalapeno - z łososiem smakują genialnie!
Skład:
Prasowane algi 3 liście
Ryż basmati 120g
Łosoś wędzony 150g.
Dodatki:
pędy bambusa, pomidory koktajlowe, papryczki jalapeno, trochę majonezu.
Wykonanie:
1.Ryż gotujemy, lekko płuczemy wodą przed wysypaniem, mocno "miętolimy" torebkę by zrobił się bardziej lepki. W międzyczasie dodatki mieszamy z odrobiną majonezu.
2.Kładziemy liść na matę i układamy na nim cienką warstwę ryżu, zostawiając trochę miejsca na samej górze na dodatki i na dole na zawinięcie(instrukcja na opakowaniu).
3.Zwijamy za pomocą maty.
4.Kroimy liść na mniejsze kawałki, starając się robić to za jednym pociągnięciem - unikniemy w ten sposób rozwalania się kawałków.
Smacznego!
BTW:
B: ~30g
T: ~15g
W: ~70g
Kcal: ~`535kcal
Więcej moich przepisów:
https://www.sfd.pl/-t494045.html
pzdr/
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2010-11-15 10:45:39
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]