No ze sie interesuje, ale o tym to ja nie wiedzialem ze po gotowaniu i obrabianiu sie wazy.
Słuchajcie panowie produkty ważymy przed obróbką termiczną , weźmy np. taką kaszę lub makaron .
Po co komu waga po obróbce termicznej ? podczas której np. kasza zyskuje ok 3 razy na objętości i wadze. Jak już ktoś decyduje sie na wazenie to z reguly chodzi o kalorie. A takowe dokładnie określimy ważąc przed.
To samo z mięsem , bynajmniej ja dysponuję programikiem w którym wpisuję nazwę produktu np. kurczak pierś bez skóry i wyskakuje mi ilość skladników czyli W/B/T w ilości podanej przez mnie .
Zapewne są opracowania co do ilosci tych samych składników w porciach po obróbce.
Gotowana pierś z kurczaka waży 170g. Przed obróbką cieplną mięso ważyło 260g.
http://www.ilewazy.pl/gotowana-piers-z-kurczaka
Żeby wyświetliła mi się właściwa ilość białka[55,9 gr.] w 170 gr. piersi ugotowanej lub 260 gr. piersi surowej musiałem wpisać w program ''Mój Dietetyk'' cyfrę 260 gr. czyli wagę piersi przed obróbką cieplną .
To jest tylko dowód że używając tego programu postępowałem właściwie ważac mięso przed gotowaniem
Edit:Nie śpieszyłem się z wysłaniem ze nie zauważyłem ze doszły następne posty
Zmieniony przez - demolub w dniu 2010-08-29 22:30:42