Składniki:
70g dobrej jakości masła orzechowego (2 dość duże łyżki stołowe)
90g płatków owsianych (3 standardowe miarki od WPC)
180g WPC (ja użyłem smaku czekoladowego)
30g drobno zmielonego siemienia lnianego (trochę ponad 2 łyżki stołowe, najlepiej świeżo zmielone)
20g syropu klonowego (1 łyżka stołowa)
30g migdałów (około 25 sztuk)
150-200ml letniej wody
Do dosyć dużej miski dodajemy masło orzechowe, odżywkę białkową, zmielone siemię lnianie i płatki owsiane.
Wszystko mieszamy ręką, nie ma sensu robić tego łyżką bo się nie da po prostu tego porządnie zrobić inaczej.
Jak już wymieszamy suchą masę dosyć konkretnie to zaczynamy stopniowo dodawać wody i dalej mieszamy.
Nasza masa ma być jak najbardziej gęsta, ale jednocześnie musi być dosyć mokra. Ja mieszam i dolewam wody do momentu jak czuje w ręku, że nie ma już żadnych suchych fragmentów.
Następnie dodajemy łyżkę syropu klonowego i jeszcze raz dokładnie wszystko mieszamy.
Na sam koniec dodajemy orzechy, w tym momencie masa zrobi się już dosyć gęsta, więc staramy się powciskać w nią nasze migdały.
Teraz trzeba uformować prostokąt który poźniej potniemy na batony. Najprościej można to zrobić wsadzając masę do foliowej torebki, zagiąć w połowie, rozprowadzić po rogach i równo sprasować miedzy blatem a czymś płaskim. Można do tego też użyć zwykłej folii spożywczej.
Tak przygotowaną masę wsadzamy do zamrażalnika na 1-1,5h.
Po wyjęciu trzeba pociąć to na batony, z takiej ilości składników wyszło mi 7 średnich batonów.
Ja zawijam je w pojedynczo w folię aluminiową i trzymam w lodówce. Sprawdzają się znakomicie jako odżywcza i smaczna przekąska w terenie.
Wartości odżywcze jednego batona to:
Wartość energetyczna - 266 kcal
Białko - 25,7g ( z czego 20g białka zwierzęcego)
Tłuszcze - 12g (NKT - 1,6g; JNKT - 7,1g; WNKT - 2,8g)
WW - 12,8g ( w tym 3,2g błonnika)
EDIT: Mógłby któryś z modów usunąć te dziwne znaki w tytule ? Nie wiem jak to sie stało, dzięki.
Zmieniony przez - keygen w dniu 2010-08-07 00:02:36