SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

PODSTAWY UKŁADANIA DIETY.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 572031

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2349 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 8760
Sajra, te jogurty smakowe jak lubisz, to czasem jeden zjedz, ale unikaj najlepiej - Obli kiedyś pisała, że w takim małym kubku to i ze 3 kostki cukru mogą być!
Odżywkę białkową najlepiej tuż po treningu, ew. jak nie masz innego wyjścia...
A Morales miał na myśli na pewno każdego wheya :)

I ja mam pytanie o ten winegret własnej roboty, jak robisz? :)
Podłączam się o pytanie dot. fety, też lubię...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 517 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 3134
winegrecik:
na wstępie kilka ważnych informacji o winegret:

* Klasyczny winegret zawsze przygotowujemy w następujących proporcjach: 3 porcje oliwy i 1 porcja soku cytrynowego (ewentualnie octu).

* Winegret możesz przygotować wcześniej i trzymać go przez 2-3 dni w lodówce. Zawsze przed podaniem ponownie wstrząśnij pojemnikiem, aby składniki były dobrze połączone.

* Winegretem polewasz sałatę zawsze w ostatnim momencie, aby sałata zbytnio nie nasiąkła sosem i nie oklapła.

* Winegret pasuje nie tylko do sałaty:

- jeśli dodasz do sosu musztardę, Twój winegret będzie bardziej wytrawny - idealnie wtedy nadaje się jako dodatek do sałaty podawanej do steka;
- do lżejszych potraw dodaj do winegretu jeszcze miód - tak stuningowany świetnie będzie współgrał z białym mięsem lub rybami;
- same ryby możesz polać klasycznym winegretem z oliwy i soku cytrynowego, zastępując nim standardowe sosy.

Przygotowanie winegret krok po kroku:

Start: Do przygotowania winegretu najlepiej jest użyć zwykłego słoika, na przykład po dżemie. Winegret musi być dobrze wymieszany, dlatego warto go przygotowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, którym można energicznie potrząsać, nie ryzykując konieczności późniejszego mycia ścian i mebli w kuchni.

Krok 1: Wciśnij do słoika sok z cytryny - nie pozwól, aby do naczynia wpadły pestki.

Krok 2: Opcjonalnie dodaj łyżeczkę musztardy wytrawnej typu dijon lub angielska.

Krok 3: Do słoika wlej teraz trzykrotnie więcej oliwy niż soku cytrynowego.

Krok 4: Jako dodatek, który w ciekawy sposób zmieni smak tego sosu, możesz dodać również łyżkę miodu.

Krok 5: Dopraw solą i pieprzem.

Krok 6: Zamknij dokładnie słoik i potrząśnij nim energicznie kilkanaście razy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita emulsja o żółtawobrązowej barwie.

smacznego!:)

-I want you to hit me as hard as you can..-

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2349 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 8760
O, dzięki :) Jak jem z knajpce to zwykle ten winegrecik lepszy jest niż moja oliwa z ziołami, możliwe, że to przez ten miód...
Tylko na miód musimy uważać, a musztarda pewnie w ogóle OUT :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 517 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 3134
wiesz Lena, niekoniecznie, raz na jakiś czas możemy musztardkę wrzucić... moim największym problemem jest posiłek po treningowy który jest jednocześnie kolacją..najczęściej kończy się na ciastkach i czekoladzie, lub pomarańczy:/ moje łakomstwo sabotuje cały trud redukcji..
jeśli się nie boisz czosnkowego oddechu, do winegretu wyciskaj ze dwa ząbki czosnku.. ma on bardzo zdrowy wpływ, no i aromat który ja osobiście uwielbiam, nadaje specyficzny charakter potrawom.. tutaj cytuję dwa słowa o czosneczku:

Jak możesz wykorzystać czosnek w swojej kuchni?

* Czosnek jest idealny do makaronu, sosów alioli (z czosnku i oliwy), mięs i wielu innych rzeczy. Czosnek roztarty ma intensywny ostry smak i zapach. Jeśli chcesz, aby czosnek był mniej "czosnkowy", to zamiast go rozgniatać lepiej pokroić go w cienkie plasterki.

* Jeśli podsmażasz czosnek, to wrzuć go najpierw do zimnej oliwy i następnie powoli podgrzewaj. Wtedy uzyskasz czosnkowy smak i aromat, a sam czosnek nie spali się od razu.

* Czosnek możesz również lekko rozgnieść bez obierania i następnie wrzucić do oliwy. W ten sposób nadasz jedynie lekko czosnkowy smak oliwie. To idealne rozwiązanie, kiedy np. przygotowujesz grzanki na bruschettę.

* Przynajmniej raz w życiu musisz koniecznie spróbować pieczonego czosnku. Ma wtedy niebywały smak - słodki, kremowy i lekko czosnkowy. Przekrój w poprzek całą główkę czosnku, nasmaruj oliwą i piecz w piekarniku przez 25-30 min. w temperaturze 175 stopni, aż czosnek stanie się złocisty, lekko brązowy i ząbki będą z łatwością wychodziły ze swoich przegródek. Możesz z tego śmiało zrobić pastę, którą dodasz do dressingu, lub wymieszasz z jogurtem i powstanie idealny dip do nachosów.

* Możesz też przygotować aromatyzowaną oliwę z oliwek. Do butelki z oliwą wrzuć kilka obranych ząbków czosnku i gałązkę rozmarynu. W ten sposób otrzymasz świetną przyprawę do sałat, ryb, grillowanych warzyw, czy białego mięsa.

Jak poradzić sobie z zapachem czosnku?

Ostry, nieprzyjemny zapach to chyba jedyna wada czosnku, którą jednak można stosunkowo łatwo zneutralizować. Najczęściej zaleca się żucie przez kilka minut po posiłku zielonej natki pietruszki, a także popicie czosnku jogurtem lub mlekiem. Innym skutecznym antidotum może być odrobina czerwonego wina, goździki, żurawiny, miód lub pogryzienie kilku ziaren kawy.

-I want you to hit me as hard as you can..-

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2349 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 8760
Ja też uwielbiam czosnek!, do szpinaku, do awokado, do krewetek itd. Nie boję się, lubię jego zapach :) Pieczywko bym jadła z masełkiem czosnkowym :)
Musztarda, pewnie czasami można, ale to czasami i mało... a winegret z jej dodatkiem smaczny jest...
Widzę, że niedaleko mieszkasz, witaj ;) Jakiś trening masz? Ostatni posiłek musisz zmienić, czemu problem? Jak po treningu, to zjedz indyka/rybkę + trochę kaszy + pomidorka i super, po takim jedzeniu nie będziesz chyba głodny?!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 517 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 3134
nooo czoch jest super:)
a witam sąsiadkę;)
wiesz co, u mnie z treningami to jest dziwnie.. niedawno robiłem 4xtyg SW dość intensywne plus jakieś tam aeroby czasem rano. jeszcze niedawniej nabawiłem się paskudnego zapalenia nerwu trójdzielnego (nie życzę nikomu) wobec czego póki co pauzuję ze SW, robię 3xtyg FBW w domu + aeoroby, staram się biegać rano i robić interwały w dni bez siły.. dopiero dochodzę do siebie po przyzwyczajeniu się do leków jakie biorę..
trening zazwyczaj wypada mi po pracy - ok godziny 17 jem posiłek przedtreningowy po pracy, ok 19 trening.. myślałem żeby po treningu wszamać banana i rodzynek parę, a ok 20:30 kolacja jako potreningowy..no i właśnie - cooo? nabiał niekoniecznie, tuńczyk w puszce niekoniecznie..wiem że sałatka z pomidora czy tam z rukoli itp jest ok, co pozatym?
nie wyrobię z kasą na owoce morza czy kurę na noc:P i tak strasznie dużo kasy mi idzie na żarcie bo staram się dobre produkty jednak kupować..

-I want you to hit me as hard as you can..-

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 181
witam moze mi ktos dac pare wskazowek co do mojej diety i cwiczen

Płeć : mężczyzna
Wiek : 25
Waga : 84
Wzrost : 178
Obwód klatki : 106
Obwód ramienia : 40
Obwód talii : 96
Obwód uda : 60
Obwód łydki : 40
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : nie mam pojęcia
Aktywność w ciągu dnia : praca
Uprawiany sport lub inne formy aktywności : jazda rowerem około 4x w tyg po 1h,od 3 tyg 5 razy w tyg ćwiczenia na cezarach
Odżywianie : od 2 tyg staram się stosować
Cel : redukcja tłuszczu
Ograniczenia żywieniowe : brak
Stan zdrowia : bardzo dobry
Preferowane formy aktywności fizycznej : siłownia
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : HMB,od przyszłego tyg CLA,VENOM
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : tak
Stosowane wcześniej diety : brak

mój zestaw ćwiczeń wziąłem z tego forum wygląda on tak
Poniedziałek-klatka piersiowa

1.wyciskanie sztangi na ławce skośnej 1-2 serie rozgrzewkowe+4 właściwe po 8-10 powt.
2.wyciskanie sztangi na ławce poziomej 1-2 serie rozgrzewkowe+4 właściwe po 8-10 powt.
3.rozpiętki ze sztangielkami na ławce skośnej 4 serie po 12-15 powt.
4.rozpiętki ze sztangielkami na ławce poziomej 4 serie po 12-15 powt.

Wtorek-grzbiet

1.”wiosłowanie” sztangą nachwytem w opadzie tułowia 1-2 serie rozgrzewkowe+4 właściwe po 8-10 powt.
2.”wiosłowanie” sztangą podchwytem w opadzie tułowia 1-2 serie rozgrzewkowe+4 właściwe po 8-10 powt.
3.martwy ciąg 1-2 serie rozgrzewkowe+5 właściwych po 8-10 powt.
4..”wiosłowanie” sztangielką jednorącz w opadzie tułowia 5 serii po 12-15 powt.
5.”szrugsy” czyli unoszenie barków ze sztangielkami 5-6 serii po 12-15 powt.(mięśnie czworoboczne grzbietu)

Czwartek - nogi + mięśnie naramienne (barki)

nogi

1.przysiady ze sztangą na karku szeroki rozstaw nóg 1-2 serie rozgrzewkowe+4 właściwe po 8-10 powt.
2.przysiady ze sztangielkami wąski rozstaw nóg 5 serii po 12 powt.
3.wykroki ze sztangielkami 4 serie po 8-10 powt.
4.uginanie nóg z krążkiem stojąc na podwyższeniu 7 serii po 10-12 powt

barki

1.unoszenie ramion bokiem w górę ze sztangielkami 5 serii od 30 do 10 powt.
2.wyciskanie sztangielek siedząc 1-2 serie rozgrzewkowe+4 właściwe po 8-10 powt.
3.podciąganie sztangi wzdłuż tułowia do brody 5 serii po 10 powt.
4.unoszenie ramion bokiem w górę ze sztangielkami w opadzie tułowia 5 serii po 12-15 powt

Sobota - bicepsy + tricepsy

bicepsy

1.uginanie ramion ze sztangą łamaną podchwytem stojąc 1-2 serie rozgrzewkowe+4 właściwe po 8-10 powt.
2.uginanie ramion ze sztangielkami siedząc na skośnej ławce 6 serii po 8-10 powt.
3.uginanie ramienia ze sztangielką uchwytem młotkowym 6 serii po 8-10 powt.

tricepsy

1. wyciskanie “francuskie” sztangą oburącz za głową 1-2 serie rozgrzewkowe+4 właściwe po 8-10 powt.
2.wyciskanie sztangi wąskim uchwytem w leżeniu na ławce poziomej lub pompki na poręczach (zamiennie) 1-2 serie rozgrzewkowe+4 właściwe po 20-8 powt.
3.wyciskanie “francuskie” sztangielki oburącz za głową 4 serie po 8-10 powt.
4. wyciskanie “francuskie” sztangielki jednorącz za głową lub prostowanie ramienia ze sztangielką w opadzie tułowia (zamiennie)3 serie po 12-15 powt.

Mięśnie łydek i brzucha trenujemy na zmianę - na jednym treningu łydki, na drugim brzuch i tak przez cały tydzień.

plus do tego jazda rowerem praktycznie codziennie jak nie dłuższe 2h wyprawy to 30 min szybkiej jazdy

Dietę mam od niedawna wiec ciężko ja nazwać dieta

na sniadanie
platki musle +owsiane + kukurydziane+200 mil mleka
albo jajecznica z pomidorem

na drugie sniadanie
kanapka z chlebem razowym+ ser zolty albo szynka warzywa

obiad
narazie jem to co jest w domu na obiad ale przewaznie jest mieso tam mieso wolowe wiepszowe lub kurczak sa warzywa i ziemniaki albo ryz

Trening z ciezarami albo rower

szejk owocowy + mleko

kolacja
twaróg chleb razowy warzywa

Czy nie uważacie ze mój trening z ciężarami mógłby bym intensywniejszy, więcej dni? może jakieś inne ćwiczenia polecacie

poza tym czytałem na początku tego tematu ze w każdym posiłku musi być białko tłuszcze itd macie może jakaś stronkę lub znacie inne produkty które dostarczają równie dobrze białka tłuszczy itd które można łączyć ze sobą itd z tego co patrzyłem większość diet wygląda tak samo w skrocie rano jaja potem kurczak potem twaróg


i mam jeszcze jedno pytanko dotyczące moich suplementów HMB, CLA, Venom myślicie ze to dobra kombinacja

z góry dziękuje za wskazówki bo sam tego nie ogarnę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 14 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 135
Ludzie :) A rybę smażyć czy gotować?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2349 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 8760
Rybę piec lub robić na parze.
Gotowana = papka
Smażona = ew. na oleju ryżowym / maśle klarowanym / sprayu i bez panierki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1593 Wiek 46 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 21249
czy ktos moze sprawdzic mi moja diete redukcyjna
Kobieta,33lat,wzrost 173,waga 65 kg,tkanka tluszczowa 24%,Chce pozbyc sie tkanki tluszczowej
Cwiczenia silowe - 3x w tygodniu
Aeroby 5 X w tygodniu plus rower raz w tygodniu,nie mniej niz 20 km
Dieta
Poslike nr.1
50gr.płatków owsianych,3 jajka (tylko jedno żółtko),lyzka masla orzechowego
Posiłek nr.2
150gr tuńczyka + papryka lub pomidor
CZy moge polac to oliwa z oliwek?
Posiłek nr.3
50gr.ryżu brązowego + piers z kurczaka plus warzywa,czasami zjem makaron z miesem.
Posiłek nr.4 - przekaska
Jogurt naturalny
Posiłek nr.5 przed treningowy (nie mam czasu na nic innego)
Odzywka bialkowa plus lyzka oliwy z oliwek
Posiłek nr.6 po treningowy
Odzywka bialkow
100gr.Piersi z kurczaka lub ryba plus warzywa

Jem dosyc duzo orzechow,migdalow w ciagu dnia,
Jestem na tej diecie przeszlo 2 miesiace,widze mala poprawe jesli chodzi o utrate tkanki tluszczowej, jakies porady co robie zle?
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Redukcja - pytanie

Następny temat

Dieta i plan treningowy do oceny przez fachowcow.

WHEY premium