SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Uwaga na tuńczyka w puszce!

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 43210

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 187 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 2951
ostatni kolezanka mojej mamy(która jest specem od zywnosci, jaks laborantka czy cos) stwierdzila ze jestem nienormalny, poniewaz jem tak dużo tuńczyka z puszki Mówila ze znajduja sie tam duze ilosci jednego z najbardziej szkodliwych dla naszego zdrowia pierwiastku-rteci. Okazalo sie ze na forum jest juz kilka tematow ostzregajacych przed tuńczykiem, ja jednak troche jeszcze poszperalem i znalazlem dosc ciekawy arytykuł z ciekawą statystyką:

Tuńczyk puszkowany dostępny w polskich sklepach zawiera rtęć - wykazało badanie zlecone niezależnemu laboratorium przez miesięcznik "Świat Konsumenta". Poziom tego pierwiastka - jednego z najbardziej toksycznych na Ziemi - w dziesięciu przetestowanych markach tuńczyka różni się nawet kilkunastokrotnie.
Problem rtęci w rybach jest tym większy, że żyjemy w czasach, w których spożycie ryb jest zalecane przez wielu lekarzy i dietetyków. Polacy jedzą coraz więcej ryb w przekonaniu, że są zdrowe.
Czy ryby kupowane w Polsce mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia? Aby sprawdzić, czy polscy konsumenci wraz z rybami zjadają również dawkę rtęci, "Świat Konsumenta" zlecił badania zawartości tego metalu ciężkiego w tuńczykach puszkowanych w sosie własnym dostępnych na naszym rynku.

Ile rtęci trafia na nasze talerze?

Oto zawartości rtęci w badanych tuńczykach podane w mg/kg:
Lisner: 0,028
Graal: 0,033
Heinz: 0,054
Laguna: 0,054
SuperFish: 0,078
Rio Mare: 0,081
Neptun: 0,124
King Oscar: 0,131
Abba: 0,295
Łosoś: 0,376


Ile można zjeść zbadanego tuńczyka? Co dla naszego zdrowia oznacza zanieczyszczenie ryb rtęcią?

arytykuł pochodzi z obcasy.pl

Mam nadzieje ze to Wam choc troche pomoze w doborze waszego tuńczyka

Spartanie nie pytają: "Ilu?" lecz: "Gdzie oni są?"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 39 Napisanych postów 121 Wiek 24 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 78
Ryby są bardzo ważnym składnikiem diety który powinien znaleźć swoje miejsce w jadłospisie każdego z nas. Są nie tylko źródłem świetnie przyswajalnego białka ale również kwasów Omega-3 oraz licznych prozdrowotnych składników takich jak selen.

O tym że ryby są zdrowe wie prawdopodobnie każdy, niestety cena dobrej jakości świeżych lub mrożonych ryb jest adekwatna do ich wartości. Z tego właśnie powodu często sięgamy po tańsze substytuty w postaci ryb w puszce.
Są one wygodne, tańsze niż świeże czy mrożone ryby i często bardzo smaczne - jednak czy są zdrowe?
Niestety nie.

Pierwszym argumentem, który przemawia przeciw rybom z puszki są - toksyczne składniki takie jak rtęć. Co prawda w świeżych rybach również ją znajdziemy, jednak w procesie obróbki, część pozytywnych składników traci swoją wartość, a rtęć zostaje uwydatniona.
Co więcej, ryby przykładowy "tuńczyk sałatkowy" to w rzeczywistości zmielone pozostałości po rybie, które do niczego już się nie nadawały. W tego typu konserwach często można znaleźć kawałki ości czy płetw. Dlatego, jeżeli wybieramy konserwy rybne, dużo lepszym wyborem będzie ryba w kawałkach.

Kolejną kwestią, która niestety nie stawia "puszek" w dobrym świetle jest proces, w którym powstają. Konserwy rybne są narażone na obróbkę zarówno termiczną, jak i mechaniczną, w której trakcie prozdrowotne substancje takie jak kwasy Omega-3 zostają zniszczone lub nawet przekształcone w niebezpieczne dla nas związki. Ponadto "mięso ryby" w puszcze narażone jest w ogromnym stopniu na działanie bisfenoli - substancji rakotwórczych oraz zaburzających nasz układ hormonalny. Bisfenole wydzielają się z puszki czy też plastiku w efekcie narażenia na ciepło podczas produkcji, jak również w mniejszym stopniu w temperaturze pokojowej, stojąc tygodniami na półkach.

Ryby z puszki ciężko nazwać zdrową żywnością, jednak raz na jakiś czas możemy sobie na nie pozwolić w ramach urozmaicenia diety. Warto mieć na uwadze to by jeść je z umiarem i starać się wybierać produkty lepszej jakości, bo zdrowie mamy jedno.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Wyjątkowo przepyszny zestaw!

Zgarnij 3X NUTLOVE 500 w MEGA niskiej cenie!

KUP TERAZ
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 2733 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 16414
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 111 Napisanych postów 11455 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 83143
Czyli Lisner i Graal są w miare git .
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 1187 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 21002
Bylo juz wiele razy na forum :)
Dodam, ze rtec wplywa m.in. na obnizenie poziomu testosteronu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10867 Napisanych postów 49611 Wiek 27 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 57816
Ciekawa sprawa.
Ogólnie żarcie z puszek nie jest za zdrowe, ale cóż.

A masz soga.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 561 Wiek 55 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4838
tabelka bardzo przydatna w wyborze.

masz soga

w życiu najważniejszą rzeczą jest życie.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Seewy Piękny Zbyszek
Ekspert
Szacuny 114 Napisanych postów 21032 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 208598
Ciekawy jestem jakim sposobem to badali...
bo nie sadze, ze moga sobie sterowac iloscia rteci w tunczyku...
chyba, ze jedni wiedza skad biora tune i jak jest zanieczyszczona i jest to wyciagnieta srednia z jakiegos szerszego zbadania danej marki...

bo jak wzieli po jednej puszce - to taki wynik mogl pasc kompletnie przypadkiem

FITNESS ACADEMY King Square Kraków


"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 2733 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 16414
A ogolnie ilosc rteci w rybach zalezy tez od wielkosci,wieku i pochodzenia ryby.

"Od czego, jeśli nie od marki produktu, zależy ilość rtęci w zjadanej przez nas rybie?

Po pierwsze, od gatunku ryby. Jak podaje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA (European Food Safety Authority), najwięcej szkodliwych związków zawierają ryby znajdujące się na szczycie łańcucha pokarmowego, czyli ryby drapieżne. Należą do nich m.in. rekin, miecznik, marlin, tuńczyk, halibut, szczupak, w których zawartość rtęci sięga często rzędu 1 mg/kg.

Po drugie, od wieku ryby. „Im ryba jest starsza, tym większe prawdopodobieństwo, że jest zanieczyszczona” – mówi dr Maria Wojciechowska-Mazurek, kierownik Pracowni Badania Zanieczyszczeń Chemicznych Żywności z Państwowego Zakładu Higieny .

Po trzecie zaś, ilość rtęci w rybach morskich zależy również od obszaru geograficznego, z którego pochodzą. „Ryby z czystych wód oceanicznych zawierają mniejsze ilości toksycznych substancji” – zapewnia dr Usydus. "
http://www.laboratoria.net/pl/modules.php?name=News&file=article&sid=2115

Zmieniony przez - Hihihehe w dniu 2008-05-30 16:09:55
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Prosze o ocenke moje diety i supli na mase

Następny temat

Jakie bialko

nutlove nowy