Zakwaszenie organizmu to stan, w którym dochodzi do pewnych dysfunkcji w równowadze kwasowo-zasadowej. Jego główną przyczyną jest nieprawidłowa dieta złożona z żywności wysoko przetworzonej, nadmiernej ilości mięsa, zbóż i nabiału, a niedoborowa w warzywa i owoce. Stosowanie diety alkalicznej może chronić organizm przed zakwaszeniem i różnymi chorobami
Zakwaszenie organizmu wynika przede wszystkim z nieprawidłowej diety. Produkty spożywcze można podzielić na kwasotwórcze, zasadotwórcze i obojętne ze względu na ich skład. Podczas trawienia uwalniane są aminokwasy, wolne kwasy tłuszczowe, monocukry, kwasy organiczne, witaminy i składniki mineralne, które następnie są metabolizowane. Od efektu tych przemian zależy, czy żywność działa kwasotwórczo, czy zasadotwórczo. Na to oddziaływanie wpływa stężenie w produkcie fosforu, siarki i chloru (kwasotwórcze), wapnia, magnezu, sodu i potasu (zasadotwórcze), a także powstawanie kwasu węglowego oraz innych kwasów w wyniku metabolizmu. Wśród przyczyn zakwaszenia obok diety należy wymienić stres, brak ruchu, nadmierną aktywność fizyczną, stosowanie używek i głodzenie się. Wszystkie te stany prowadzą do zachwiania homeostazy organizmu.
Dobra dieta powinna się składać w większości z warzyw (najlepiej surowych) i łączyć produkty kwaśne (nabiał, mięso) z zasadowymi (warzywa i owoce bogate w kwas jabłkowy, winowy, cytrynowy). Dlatego jak najczęściej sięgajmy po alkalizujące (odkwaszające), zdrowe i smaczne: szpinak, buraki, cukinię, marchew, pomidory, brokuły, a także kiwi, arbuzy, maliny. A przy okazji: nie kierujmy się kwaśnym smakiem, bo to może okazać się złudne – na przykład cytryna, mimo że jest kwaśna, ma właściwości… odkwaszające.
Codzienny jadłospis powinno uzupełniać białko (ryby, chude mięso, warzywa strączkowe) i
węglowodany złożone (niełuskany ryż, kasze, ciemne makarony). Jest też dobra wiadomość dla wielbicieli ziemniaków – z umiarem możemy je jeść, mają bowiem właściwości odkwaszające. Za to łasuchy powinny zrezygnować z zakwaszających słodyczy, ale mogą je zastąpić zdrowymi owocami.
A oto link do artykułu opisującego całość dotyczącą zakwszenia organizmu
http://potreningu.pl/articles/1566/tajemnicze-zakwaszenie-organizmu