SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[ART] CO JEŚĆ GDY JESTEŚMY W SZKOLE/PRACY? strona 1 i 20

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 453434

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
ogórki zawierają enzym askorbinazę poza tym enzym ten znajduje się on również w warzywach dyniowatych co ona robi niszczy witaminę C zawartą w pomidorach jednak jeśli dodacie ogórki kwaszone będzie ok gdyż askorbinaza niszczy się w kwaśnym środowisku

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 552 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 10443
Aha dobrze wiedzieć wielkie dzięki za odp.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1012 Wiek 31 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 19088
s.m.p.a dzięki za ten artykuł, bardzo mobilizujący i budujący na duchu, trzymam kciuki za tych szykanowanych za ,,zdrowy styl życia''

pzdr
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 478 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 14776



Zestaw do pracy czyli 400 g kurczaka, 200g ryzu i troche sałatki :P


Zmieniony przez - Faridrox w dniu 2009-12-28 11:47:29

Zmieniony przez - Faridrox w dniu 2009-12-28 11:49:58
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Ze zdjeciami posilku zapraszam do tego tematu:

https://www.sfd.pl/Co_właśnie_wcinasz_%__VOL_4-t515062-s247.html 

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 2484 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 23923
Bardzo dobry art.
Dał mi motywacji jak zaczynałem dietę. Teraz już pytam wykładowców czy można jeść na zajęciach (odpowiedź zawsze brzmi tak), więc rozkładam się z ryżem i mięsem ,oni nie są świadomi, że mam zamiar jeść normalny posiłek używając noża, ale mi to wisi.
Reakcje znajomych różne, ale raczej nikt nie dogryza itd.

Im trudniej
Tym łatwiej.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Moje trzy grosze do dyskusji.

Matki - Polki z księgowości witają mnie w stołówce z pytaniem "a co dziś zrobiłeś dobrego na obiad?", "że też tobie się chce tak gotować", " a kto tobie to wszystko gotuje? Żona? Mama?". Po kilku próbach znudziło mnie tłumaczenie ze zrobienie obiadowego zestawu standardowego cyc+ ryż+ surówka to 20 minut pracy.
Zdziwienie otoczenia na widok pudełka z obiadem wynika z tej tego samego źródła z jakiego ludziom tak ciężko jest zachować szczupłą sylwetkę.
Z braku lepszego słowa "kulturysta" kształci w sobie umiejętność MYŚLENIA O DIECIE NA KILKA DNI DO PRZODU. Je nie to na co miałby akurat ochotę tylko to co jest w planie. Jeśli coś szwankuje to winić należy plan a nie zrzucać winę na cokolwiek innego. Punktem wyjścia, nieosiągalnym dla większości populacji, jest odejście od "myślenia" o jedzeniu kiedy już jest się piekielni głodnym bo od marnego śniadania minęło już 6 czy 8 godzin, cukier niski a wszystkie lampki palą się na czerwono i "trzeba coś zjeść".
W mojej opinii s.m.p.a. bardzo słusznie zauważył, że robimy to tylko dla siebie. Innymi słowy o tym co jemy decydować powinien plan oraz względy praktyczne takie jak ile mamy czasu na zjedzenia, warunki w jakich możemy zjeść, czy mamy możliwość pogrzać itd.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
A dziś mała garść obserwacji z własnych zabaw z dietą.
Punktem wyjścia jest ułatwianie sobie życia na zasadzie "inżynierskiego lenistwa" a więc na początku trzeba się trochę napracować aby potem (resztę życia) mieć łatwiej.

Słowem klucz jest standaryzacje.

Przygotowywanie sobie standardowych zestawów posiłkowych
Wzór na posiłek jest prosty:
białka + węgle + tłuszcze + "uzdatniacze smakowe"

Tworzysz klocki z których sklejasz posiłek zależnie od priorytetów. Pod taką listę dostosowujesz co, kiedy, w jakich ilościach, gdzie i za ile kupisz. Ustalasz czas na przygotowanie.

Na początek lecimy z przykładowymi pytaniami:

Jakie znasz źródła kluczowych składników składników? Z czubka głowy: Drób, ryby, przetwory mleczne, odżywki// ryż, kasza, makaron, owsianka// oliwa, olej, tłuszcz z mięsa, orzechy ? Co jeszcze?
Jak łatwo jest przygotować składnik do spożycia? Na jakie sposoby potrafisz przygotować dany składnik? Smażyć, dusić, gotować, grillować? Jakie znasz przepisy dla danego przepisu np na ile sposobów zjesz biały twaróg lub nieśmiertelnego cycaka?
Polecam oglądać kuchnia.tv i inne programy kulinarne, ale nie z wypindrzonymi panienkami czy żelowanymi aktorami z seriali, chodzi o prawdziwych szefów kuchni i podpatruj jak poruszają się po kuchni, jak kroją, jak gotują. Jak kreatywnie dobieraj metody i składniki.
Gdzie co i za ile kupisz, na ile możesz zrobić zapasy? np ryż w woreczkach czy sypany? Jeden jest droższy ale wygodniejszy drugi tańszy ale wymaga więcej uwagi.

Aby się nie pogubić ustalamy priorytety.

Jeśli priorytetem jest czasu przygotowania:
Ryż biały ma on swoje wady ale gotujesz go 10 czy 15 min, ryż brązowy ma lepsze notowani ale wymaga 25-30 minut gotowania, owsiankę można zlać wrzątkiem albo zmiksować na pakę co zajmuje kilka minut, za to placki czy naleśniki z owsianki to już 10- 15 minut. Produkty suche można zgromadzić w zapasie wytrzymają długie tygodnie czy miesiące. Twaróg biały w lodówce wytrzyma tydzień albo i dwa. Mięso w zamrażalniku wytrzyma też kilka miesięcy ale rozmrożenie i usmażenie wymaga odpowiedni więcej czasu, choć osobiście nie polecam można mięso rozmrozić w mikrofali. Za to mięso usmażone wytrzyma w lodówce 3 do 4 dni choć zacznie tracić na smaku.

Jeśli zależy Ci by móc szybko i łatwo zjeść w pracy/ szkole przygotowujesz listę wszystkich potraw i produktów które spełniają Twoje kryteria. Tworzysz listę gotowych rozwiązań kanapki, szejki, twarożki, ciasteczka owsiane, sałatki itp itd. Inaczej mówiąc jeśli jutro nie będziesz miał czasu by rozłożyć z obiadem to co musisz zrobić dziś żeby mieć to co chcesz? Jakie masz możliwości jakie kompromisy są konieczne.

Jeśli czas nie jest już problemem i masz fantazję na eksperymenty to wyciągasz z listy przepis "na legendarne koryto" :D Czynnik psychologiczny dobrego, smacznego i wizualnie atrakcyjnego jedzenia jest bardzo ważny dla motywacji.

Jeśli ogranicza Cię kasa dostosowujesz listę składników do możliwości w ramach celów dietetycznych i planujesz dni kiedy przygotujesz posiłki oparte o lepsze/ droższe składniki. Dla przykładu mówimy sobie "Ok! do środy jadę na ryżu i kaszy ale w czwartek mam dzień wolny więc zrobię sobie np łososia". Budowanie takich mostów wspomaga samodyscyplinę oraz motywację. Buduje również świadomość "po co ja to wszystko robię".

Jeśli priorytetem są dla Ciebie odpowiednie ilości składników kluczowych wówczas na bazie listy źródeł tworzysz odpowiednie przepisy. Na bazie przepisów planujesz zakupy oraz czas i miejsce żeby je przygotować.Proste jak pięć metrów drutu w kieszeni.

Gotowanie to umiejętność
Więc można ją ćwiczyć. Można lepiej organizować swoją prace w kuchni ( podglądanie kucharzy w tv), szybciej, dokładniej obrabiać jedzenie. Zwróciliście kiedyś uwagę jak doświadczeni kucharze szybko kroją warzywa? Albo ile czasu zajmie oczyszczenie 2kg piersi z ścięgien, kostek, chrząstek czy krwawych plam, po porcjowanie, zapakowanie w woreczki śniadaniowe i zamrożenie? Jakie proporcje warzyw w sałatce najlepiej pasują do Twoich upodobań? Potrafisz ugotować jako na miękko tak żeby całe białko się ścięło i nie zostały żadne gluty? Ile dodać wody do płatków owsianych żeby placki się nie rozpadały? Ile gotować ryż brązowy żeby nie był ani za twardy ani zbyt spuchnięty? Po czym masz mniejsze gazy po owsiance gotowanej czy miksowanej?
Tu już nie ma drogi na skróty, doświadczenie trzeba zdobywać samemu.

Mam nadzieję że nie porobiłem za dużych skrótów myślowych

Smacznego

Zmieniony przez - szafrani w dniu 2009-12-31 14:32:32
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 4383 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 43252
ładnie napisane, wielu początkującym się przyda takowy dodatek do tego co napisał smpa. SOG za wysiłek :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 12037 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 51295
super wyjaśnione.

sog jak nic

Powrót do korzeni :)

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na masę/ekto/warunki szkolne/proszę o ocenę :)

Następny temat

Dieta redukcyjna- bardzo proszę o sprawdzenie.

WHEY premium