lewylife sprawa kazeiny jest bardzo sporna i można znaleźć wiele opinii w wyszukiwarce zarówno tych za jak i tych przeciw. W dużej mierze zależy to od naszego organizmu trzeba wyczuć jak zachowuje się po kazeinie czy reagujemy na nią dobrze czy źle bo jeśli źle można zamienić przecież. Zresztą zjedzenie 100czy 150g twarogu nie jest jakimś niewiadomo jak objętościowym pokarmem żeby nasz organizm musiał się z nim "męczyć", w ciagu dnia spozywamy posiłki które zawierają mieszanke ww tłuszczy i białka, więc będzie przyzwyczajony do dostawy paliwa, tym bardziej jeśli będziemy posiłki spożywać o regularnych porach. Nie każdy ma pieniądze na odzywki, zresztą obstaje za naturą
Mniejsza o to.
Co do wartości biologicznej kazeiny nie ustępuje wcale ona dużo mięsu:
Wartość biologiczna wybranych produktów białkowych:
*
izolat białka serwatki - 159,
*
koncentrat białka serwatki - 104,
*
laktoalbumina (białko z mleka) - 104,
*
białko jajka kurzego - 88,
*
kurczak (pierś) – 79,
*
kazeina – 77,
*
białko soi - 75,
*
białko z ziemniaków – 60.
Z uszczuplaniem wapnia są też różne teorie, i tego że działa źle na stawy, osobiście jem twaróg /serek wiejski już trochę i nie zauważyłem żadnych objawów, także też kwestia człowieka i sporna.
Kulturyści przed zawodami nie bazują raczej na nabiale, lecz w okresie masowania czy roztrenowania, go jedzą. Ale to już zależy od tego by jak najbardziej się odwodnić.
Nie ma co się więc spierać i kłócić
a badań jest równie dużo na to że jest ok jak i że nie jest ok na pewno.
"Casein offers a positive protein balance
Casein is the most abundant protein in milk. It is relatively insoluble and tends to form structures called micelles that increase solubility in water. During the processing of milk, which usually involves heat or acid, the casein peptides and micelle structure become disturbed or denatured to form simpler structures. As a result, a gelatinous material is formed. This is the basis for why casein has a slower rate of digestion, and results in a slow but steady release of amino acids into circulation.
In one study, researchers gave healthy subjects 30 grams of either whey protein or casein protein and made several measures of the anabolic and catabolic effect for 7 hours after the meal.2 Whey protein resulted in a rapid increase in blood amino acids and protein synthesis, but it was short-lived. Casein, on the other hand, resulted in a prolonged increase in blood amino acids that resulted in a 34% reduction in protein breakdown. The net protein balance remained more positive after intake of casein protein over a 7-hour period. The superior long-lasting effect of casein was attributed to a delayed gastric emptying and slower absorption rate from the gastrointestinal tract to the blood."
"What Happens When the Lights Go Out
When tucking into bed at night, you're about to embark on a six to eight hour journey of rest and repair. After all, it's been a long day in the forest. However, during this time you aren't feeding the body. We call this the post-absorptive period. If you haven't heard of this post-absorptive period before, let me explain.
Throughout the day, the first hour or two after eating is referred to as the post-prandial period. During this time, the body digests and absorbs nutrients. When you eat and even during the post-prandial period, the body's maintenance needs for blood glucose and energy are met. At this time it begins to synthesize proteins and glycogen in the liver and muscle.
Once this period is over, the post-absorptive period sets in. After the absorption of the nutrients from your last meal is complete and the nutrients in the blood have been delivered, the body begins using those stored nutrients for energy. Then, in order to maintain blood glucose and tissue metabolism, the liver and muscle start metabolizing and sending glucose and amino acids out into the blood.
If you're eating frequently during the day, the overnight period is your longest post-absorptive period. It should be no surprise that after an overnight fast and a long post-absorptive period, some of the muscle glycogen and muscle protein will have been depleted. In fact, research has verified this hypothesis and shown specifically that after the overnight fast, muscle protein breakdown exceeds muscle protein synthesis. Interestingly, the opposite is true in the splanchnic region (gut, liver, etc) because in these tissues, synthesis exceeds breakdown. Therefore during the night, muscle is broken down to feed the gut/liver/etc and presumably other tissues as well (1)."
zapewne o mleku też słyszałeś równe opinie także zależy z której strony się patrzy na to
pozdrawiam