SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak smakołyki spalają tłuszcz

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 19408

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Faftag. W kontekście relacji z insuliną - tym wzrostem poziomu cukru nie musimy się raczej przejmować. Glukoza z glikogenolizy i glukoneogenezy nie pobudza sekrecji insuliny, jak ta - z pożywienia. Jest to przecież główny mechanizm wysiłkowej homeostazy glukozy, w którym nie bierze udziału insulina - a jeżeli bierze, to jedynie w nieznacznym (konstytucjonalnym) stężeniu. Wyrównanie poziomu glukozy powinno więc tutaj zachodzić głównie na drodze niezależnej od insuliny.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
prosto i logicznie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Dzięki Biniu, ale to jeszcze nie koniec... Zabrałem się do tego z rana, ale musiałem wyjść na chwilę.

Co do źródeł...
Posłużę się pozycją: "Żywienie człowieka", pod redakcją Jana Gawęckiego i Lecha Hryniewieckiego (PWN Warszawa 2003). W uproszczeniu i skrócie, według autorów - jest tak:

1 mol ATP dostarcza 14,3 Kcal

z 1 g glukozy powstaje 0,163 mola ATP, czyli - 2,331 Kcal
z 1 g tłuszczu - 0,475 mola ATP, czyli - 6,793 Kcal
z 1 g białka - 0,052 mola ATP, czyli - 0,744 Kcal

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
A co do tłuszczu...

W tym artykule wskazuję właśnie wyraźnie, że tłuszcz - pomimo znacznie wyższej kaloryczność - jest znacznie mniej tuczący od węglowodanów. Kwestia insuliny to tutaj jedna sprawa, ale chyba znacznie ważniejsza jest inna, o której też piszę w tym artykule:

Glicerol z tłuszczu nie może zostać wykorzystany do estryfikacji kwasów tłuszczowych (syntezy triglicerydów) w tkance tłuszczowej człowieka, gdyż brakuje tutaj kinazy glicerolowej, aktywującej (fosforylującej) glicerol do glicerolo-3-fosforanu, czyli jego aktywnej postaci, wiążącej kwasy tłuszczowe i wytwarzającej molekuły tłuszczu zapasowego. W tkance tłuszczowej człowieka - glicerolo-3-fosforan pochodzi głównie z glikolizy (przemiany glukozy). Ostatecznie więc - tłuszcz może być magazynowany jedynie w obecności glukozy i to właśnie glukoza jest głównym "motorem" otyłości.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 1485 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 17897
odnosnie czekolady, ktos pisal ze ciezko znalezc jakas dobra czekolade powyzej 80proc, a trafilem dzis na wawel superior 90proc za 3 z kawalkiem, niby na 100g(cala tabliczka) 630kcal, w tym 32g ww(15 cukry), 9g bialka i 41t (w tym 4,5 nasyconych).
co myslicie? nie za duzo tych cukrow ?


aha i ciekawy art ambroziak

Zmieniony przez - kk3 w dniu 2009-10-15 10:10:38
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Teoria dowodzi a praktyka pokazuje, że nie da się przytyć od czekolady pow. 80%. Zobacz... Jeżeli nawet zjesz pół tabliczki na raz, to będzie to raptem 7,5 grama cukru, czyli tyle, ile w czubatej łyżeczce od herbaty. Ponadto - tłuszcz, błonnik i polifenole z czekolady bardzo spowalniają i obniżają wchłanianie tego cukru. Nie wspominając już o tym, że wiele składników czekolady działa odchudzająco - flawonoidy, fenyloetyloamina, kofeina, teobromina i kilka innych.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 1485 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 17897
ok, takze wlacze kilka kostek do diety
mam jeszcze jedno pytanie troche poza tematem, ile taka czekolada moze lezec otwarta w lodowce
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Wydaje mi się, że długo... Czekolada jest generalnie uznawana za jeden z najtrwalszych produktów spożywczych, gdyż zawarte w niej polifenole działają jako naturalne konserwanty i chronią ją przed psuciem.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
dziekuje za obszerne wyjasnienia

zastanawia mnie jednak korelacji aktywnosci adrenergicznej bialka i - sensu stosowania pokarmow bialkowych jako ostatni posilek przed snem...

Co do postu:

Fakt, iż to po odżywce wysokobiałkowej, nie po innym produkcie wysokobiałkowym, dochodziło do znacznego wzrostu glikemii, też znajduje dosyć proste wyjaśnienie w mechanizmach kompensacyjnych...

Najprawdopodobniej - odżywki znacznie szybciej podnoszą poziom aminokwasów w krwiobiegu, aniżeli inne produkty wysokobiałkowe (lepsza przyswajalność). Natomiast - wzrost poziomu wolnych aminokwasów we krwi jest bardzo silnym bodźcem, uwalniającym insulinę; silniejszym nawet, aniżeli glukoza. Teraz - przy braku glukozy z posiłku czysto-białkowego - insulina obniża poziom glukozy poniżej wartości krytycznej, przy której pojawiają się mechanizmy kompensacyjne - w postaci uwalniania hormonów glikogenolitycznych (glukagon, katecholaminy), rozpadu glikogenu i ponownego wzrostu poziomu glukozy.


To to też wydaje sie dziwne (moze ja czegos nie rozumiem), mówimy przeciez o wzroscie nie insuliny i nie poziomu aminokwasów - a poziomu cukru we krwi. A powyzsza wypowiedz tlumaczy (z tegoco zrozumialem), rekacje insulinową - jako odpowiedz na wzrost poziomu aminokwasów...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 95 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1423
widze ten ciagly ped za badaniami i patrzenie na wszystko przez pryzmat badan to mi sie szczerze zygac chce.

doszukujecie sie tam doslownie wszystkiego, tak jakby kazde badanie bylo wyrocznia

a 90% postow ww usera to cytowanie badan itp praktyki nie majace bardzo czesto pokrycia w praktyce

widac ze badania to musza byc cale twoje zycie, powiem tak, zostan przy misce i nawet bialko w proszku odpusc, jak mowia badania opublikowane w international journal sports nutritions and exercise metabolism z 2009r. 19, s.172-185
"nie ma różnic miedzy efektami osob ktore stosowaly bialko okolotreningowo, a tymi ktore nie stosowaly go"

juz niedlugo a kazdy temat bedzie wygladal tak:
tytul: co mozecie mi polecic na mase
odp.a: wez gainera
odp.b: nie bierz gainera bylo badanie ze jest tam skladnik y ktory nie ma wplywu na przyrost masy miesniowej
odp.c:"tutaj tekst badania innego" jak widac z tego badania skladnik y ma wplyw ale skladnik x ma maly a N nie ma w ogole

mowie tutaj o calosci twoich wypowiedzi i tobie podobnych i szukaniu nie tyle dziury w calym co teorii spiskowych i nowego porządku poprzez wklejanie badan co jest cacy, a co be, a przede wszystkim zaglebianie sie w nieistotne *******y ktore dla 99.99% ludzi nie maja ani wplywu ani znaczenia, kto ma swoj rozum sam sobie odpowie na kazde postawione pytanie odnosnie mojego postu, pozdro.

czekam na post w ktym ktos doradzi zeby pic wode w czasie treningu, a jakis łeb da badanie i zakwestionuje to


Zmieniony przez - HotBlood w dniu 2009-10-15 18:41:46

...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

OLIMP NA GALI X FIGHTS SERIES

Następny temat

czy olimp sprzedaje wszystko w blistrach juz?

WHEY premium