Składniki:
4 filety z dorsza
szczypta soli czosnkowej (lub wyciśniety ząbek) i czerwonej papryki
sok z jednej cytryny
2 łyżeczki wody
Sos:
50 ml niskotłuszczowej śmietany
50 ml naturalnego, niskotłuszczowego jogurtu
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
pół średniego posiekanego ogórka
1 mała posiekana cebula
Wykonanie:
1. Nagrzać piekarnik do 170 °C, opłukane pod zimną wodą filety ułożyć w naczyniu do pieczenia. Posypać czosnkiem i papryką, skropić sokiem z cytryny oraz wodą. Piecz 10-15 minut, sprawdzając czy ryba nie jest surowa np. wykałaczką.
2.Połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu.
3.Upieczony filet podawaj polany sosem...
Bon apetit
Przybliżone dane dla jednej porcji: B24/T3/W0 Kcal 151
"Lenistwo jest głupstwem ciała, a głupstwo jest lenistwem duszy." A. Żółkowski